CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mèxic: CGT denúncia estat d’emergència en zona zapatista i repressió al poble Yaqui

Divendres, 23 setembre, 2011

A causa de les més recents amenaces de mort i de robatori de terres recuperades des de l'alçament zapatista del 94, des de la Xarxa contra la Repressió i la Solidaritat s'ha convocat el 22 de setembre una jornada de mobilització a nivell nacional i internacional per demostrar el suport i el suport total a la manera de vida que han triat els i les zapatistes a Chiapas: l'autogestió i autosuficiència al marge de l'Estat mexicà.

Els dos més recents casos, sagnants tots dos, ens porten a les comunitats de San Patricio i San Marcos Avilés (municipi oficial de Chilón), en les quals les bases de suport del EZLN van rebent brutals intimidacions i conseqüències de desplaçaments forçosos, i la situació d'emergència alimentària i sanitària, a més de tenir bloquejada l'escola autònoma.

L'estratègia dissenyada des de les més altes instàncies dels governs esquerrà estatal i dretà federal, amb Juan Sabines Guerrero i Felipe Calderón Hinojosa respectivament com a màxims responsables, segueixen posant el seu punt de mira en les comunitats que resisteixen als plans del capitalisme agonitzant. Ja sigui sota el nom de Pla Mesoamèrica, dels objectius del Mil·lenni de l'ONU, el PROCEDE o les ciutats Rurals Sostenibles (CRS), l'objectiu és el mateix: destruir una alternativa de vida que produeix calfreds en els amos de les multinacionals i els poders fàctics que desgovernen les democràcies formals.

Precisament a Mèxic són els Pobles Indis, organitzats en el Congrés Nacional Indígena (CNI), els que per les seves maneres ancestrals de concebre la vida i la relació amb l'ecosistema suposen avui la major amenaça perquè els plans traçats des de dalt no puguin tirar endavant. La seva espurna encén la flama de la rebel.lia en nens, joves, adults i ancians. I transcendeix fronteres. La seva lluita per l'autonomia ens agermana als que creiem en la llibertat, la democràcia directa i la justícia.

Aquesta política de profund menyspreu i criminal repressió es repeteix de forma contundent amb tots els pobles indígenes en lluita, que igual que a Chiapas, defensen les seves terres i territori. A Michoacán, els comuners nahues de Ostula estan sent assassinats per defensar el seu territori, així mateix els comuners purépeches de Cher es troben amenaçats per defensar els seus boscos i comunitat dels talla boscos i narcotraficants. A Sonora, els pobles yaquis estan patint repressió per oposar-se a la construcció de l'aqüeducte "Independència", defensant així l'aigua del Riu Yaqui que els dóna la vida i la identitat. A Wirikuta, la zona ritual del poble huichol a San Luis Potosí, així com en comunitats indígenes mixteques i tlapanecos de Guerrero, hi ha l'amenaça que s'estableixin explotacions mineres de capital canadenc. Aquests són només alguns exemples. En tota la geografia de Mèxic, es repeteixen les històries de saqueig i mort, que és la forma com seran recordats i condemnats els governs de dalt pels pobles, que són els que realment viuen i fan la Història.

Les honestes i arriscades lluites que protagonitzen els pobles lliures tenen també rostre. Els membres d'aquests pobles sempre estan en perill de ser arrestats mitjançant la fabricació de delictes, recaient la brutalitat sistèmica sobre d'ells i elles passant a eixamplar l'escandalosa realitat de la presó política. El proper cas de Rocío Moreno, representant dels comuners de Mezcala, Jalisco, així ho confirma. I la presó, com sempre, servint als funcionaris de qualsevol nivell per deixar clar qui mana, com és el cas del col.lectiu la Voz del Amate i Solidaris amb la Voz del Amate a les presons de Chiapas, als membres fa escassos dies se'els ha restringit severament el temps de visita.

Des de la CGT, 22 de setembre de 2011, jornada nacional i internacional de suport als i les zapatistes, denunciem enèrgicament els violents cèrcols formats per paramilitars i funcionaris estatals de Chiapas i també a Sonora a més de l'indispensable suport federal en aquestes tasques per intentar frenar i revertir els processos d'autodeterminació que ens corresponen a tot aquell gruix de la societat que anhelem, i ja estem exercint, aquest món nou que duem en els nostres cors.

Alto a la Guerra de Baixa Intensitat a Chiapas!

Visca l'EZLN!

Alto el Aqüeducte "Independència", a la privatització de l'aigua i a la repressió contra el Poble Yaqui!

Visca la CNI!

A baix la criminal Llei de Seguretat Nacional!

"Mai més un Mèxic sense nosaltres!"

Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT