CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Micromecenatge pel llibre “Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen”

Divendres, 27 desembre, 2013

Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen

Una experiència vital per conèixer el nostre passat i reflexionar i entendre el present.

ELS PROTAGONISTES ANÒNIMS DE LA HISTÒRIA

La Història sovint ha de tractar els seus episodis de forma genèrica i s'ha de basar en aquelles dates, fets i personalitats que l'han protagonitzat amb lletres majúscules. Difícilment hi queden recollides les vivències dels seus protagonistes més anònims, als que han afectat directament els esdeveniments i les decisions polítiques més transcendents. El seu testimoni queda reclòs en el si de les seves famílies o cercles més íntims, però la memòria és curta, el temps esborra les vivències i els records dels nostres antecessors, el que ha estat important per a una generació es va diluint en la memòria de les següents i passa a ser un fet anecdòtic o bé és oblidat. I és en aquest sentit que a cada generació li toca de preservar i guardar en la memòria els esdeveniments que van marcar la vida de les anteriors.

Aquest projecte editorial és el resultat de la voluntat de recuperar i preservar aquesta memòria. I el que té d'extraordinari és que, a part del testimoni oral, s'ha pogut explicar a partir de documents originals de cada una de les etapes (cartes, fotografies, targes personals...) que ens permeten entendre els fets a partir dels sentiments i les impressions dels seus protagonistes.

Les experiències viscudes per en Joaquim Aragonès ultrapassen l'àmbit familiar per a convertir-se en un referent per a la història local rubinenca, catalana i també europea.

Les vivències de la infància i joventut en aquell Rubí de principis del s.XX –no molt diferents a la d'altres poblacions catalanes-, el món del treball, els conflictes socials i polítics de Catalunya i Espanya –l'inici del sindicalisme, la República...- i després la Guerra Civil Espanyola amb el que va comportar per als derrotats, la retirada i l'exili, la II Guerra Mundial, la deportació al Camp d’Extermini de Mauthausen i el segon exili.

RUBINENCS A MAUTHAUSEN

El testimoni d'en Joaquim ens ha permès conèixer la identitat de 9 rubinencs més que com ell van ser deportats a Mauthausen. A tots ells s'ha volgut també retre homenatge a través d'unes notes de vida que ens han ajudat a conèixer-los a ells i a les seves famílies.

LA HISTÒRIA COM A EINA PER REFLEXIONAR I ENTENDRE EL PRESENT

Ara més que mai és necessari fer conèixer aquest passat. Hem entrat en un procés de banalització del nazisme -dia per altre escoltem a les notícies o llegim als diaris el qualificatiu de “nazi” o “nazisme” aplicat a persones o pobles- i no ho podem permetre per respecte als milions de persones i víctimes que el van patir.

Es fa necessari també fer conèixer les vicissituds dels milers de catalans i espanyols que van patir l'exili, quan precisament en els primers mesos del 2014 es complirà el 75è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil Espanyola. La seva història va ser silenciada i encara ha d'arribar a molta més gent.

LA MEVA INVITACIÓ

Quan la manca de suport econòmic de les institucions està aturant molts projectes culturals i de recerca és quan cadascú de nosaltres ha de procurar trobar les eines que ens ajudin a continuar amb el que creiem que és important.

L'Amical de Mauthausen, família, amics i companys em van fer adonar que valia la pena lluitar per poder publicar aquest llibre; que de ben segur interessaria i commouria a molta gent. Uns hi podran trobar el relat històric amb dades inèdites fruit de la recerca; d'altres el relat humà, les vivències d'una persona i d'una família en uns moments i situacions d'extrema duresa.

I és a través del micromecenatge que es podrà fer realitat. La confiança de tots els que doneu suport a aquest projecte serà la clau, podrem reconstruir entre tots una part de la nostra història que d’altra manera continuaria desconeguda.

Per qualsevol dubte, aclariment o col·laboració podeu contactar directament amb mi a través de: derubiamauthausen@gmail.com

La col·laboració de l'Amical de Mauthausen, de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Rubí i de l'Ajuntament de Rubí avalen aquest projecte.

L’AUTORA

Josepa Gardenyes Pedrol, nascuda el 1959 a Camarasa (Lleida) i resident a Rubí durant bona part de la seva vida; ha estat sempre lligada per família, amics, vivències i feina a aquesta ciutat. Mestra de professió i vocació, amb l'especialització de ciències socials, ha col.laborat en diferents projectes per difondre la història de la localitat, entre ells: Rubí a l'Abast i Coneguem Rubí. La recerca històrica ha estat un dels seus interessos i la possibilitat de treballar en la recuperació de la memòria d’en Joaquim Aragonès, avi del seu marit, ha estat una gran oportunitat i un privilegi.

CARACTERÍSTIQUES DE L'EDICIÓ:

Idioma: català
Format: 23cm x 23cm
260 pàgines (aproximadament)
Impressió a quatre tintes
Enquadernat en rústega cosida (fendits de cortesia)
Tiratge previst: 500 exemplars
Data de publicació: març de 2014

COM PODEU FER LES APORTACIONS?

1. Principalment a través d'aquesta pàgina. Seleccioneu l'aportació que preferiu i seguiu les instruccions.

2. Si preferiu no fer-la així, o no disposeu de tarja de crèdit podeu dirigir-vos al
Punt d’Informació de Rubí (Edifici Antiga Estació), c/ Historiador Serra, s/n 08191 Rubí | 93 587 27 60| labotigaderubi@ajrubi.cat
Horari: de dilluns a divendres de 10h a 13.30h i de 16.45h a 20.15h | dissabte de 10h a 13.30h
Us ajudaran a fer l’aportació on-line o us permetran apuntar-vos a un llistat de reserva d’exemplars, previ pagament de 5€ per exemplar en concepte de paga i senyal.

VOLEU REGALAR EL LLIBRE AQUESTES FESTES?

Tot i que l'edició no està prevista fins al març de 2014 si voleu regalar el llibre a algú podeu enviar-nos un correu electrònic a info@llibresamida.com i us farem arribar una "tarja de regal" que podreu imprimir per tal d'avançar el regal abans no acabem la producció del llibre.

ON PODREU RECOLLIR LES RECOMPENSES?

1. Per als que hàgiu fet les aportacions a través d'aquesta pàgina web hi ha tres opcions.Si la campanya finalitza amb èxit i obtenim l'objectiu de finançament us enviarem un correu electrònic per tal que ens feu saber on voleu recollir la recompensa que us pertoca.

a) El dia de la presentació del llibre (per concretar)

b) Al Punt d'Informació de Rubí (Edifici Antiga Estació), a partir de l’1 d'abril
c/ Historiador Serra, s/n 08191 Rubí | 93 587 27 60| labotigaderubi@ajrubi.cat
Horari: de dilluns a divendres de 10h a 13.30h i de 16.45h a 20.15h | dissabte de 10h a 13.30h

c). A la seu de l'Amical de Mauthausen, a partir de l'1 d'abril, c/ Sils, 1 baixos 08002 Barcelona

2. Per als qui hàgiu fet les aportacions al Punt d'Informació de Rubí.
a) Només podreu anar a recollir els vostres exemplars allà mateix.

3. A través de correu postal.
Qui sàpiga segur que no podrà de cap de les altres maneres ens ha d'enviar un correu electrònic a info@llibresamida.com sol·licitant aquesta opció en el moment de realitzar el compromís d'aportació.
Us enviarem els vostres exemplars a cobrament revertit.

Més informació:

- MICROMECENATGE REALITZA EL TEU LLIBRE

- FEDERACIÓ LOCAL CGT RUBÍ