CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Milers de cartells a les marquesines de TMB denuncien la manca de descansos dels seus conductors

Divendres, 9 novembre, 2007

Des del dijous 1 de Novembre, les marquesines d’Autobusos de TMB han aparegut plenes de cartells que denuncien la manca de descansos del seus conductors i reclamen dos dies de descans setmanal.


Aquests cartells imiten un cartell de TMB on es parlava de la gran responsabilitat que comporta conduir un autobús per Barcelona però que no explicava com i en quines condicions laborals es realitza aquesta responsabilitat. D’aquesta manera, s’ha afegit al text original de “Professional qualificat de la conducció” la coletilla “que només descansa un dia a la setmana (amb el conseqüent perill per els passatgers), té un alt percentatge de baixes per depressió i ansietat i pateix seriosos problemes amb la conciliació familiar”

Per últim, el cartell fa un recordatori de la carta que se li va entregar ja fa tres setmanes a l’Alcalde de Barcelona: “Sr. Hereu: Els buseros de TMB volem dos dies de descans setmanal”.

Amb aquesta acció, al igual que amb les accions de portar una xapa amb la frase “Jo, vull dos dies de descans setmanal” i els adhesius que feien referència als fills d’aquest col·lectiu, els conductors d’Autobusos de TMB estan reclamant a l’Ajuntament i a l’empresa que s’avinguin a millorar el sistema de descansos actual a Autobusos de TMB.

Volem recordar que el col·lectiu de conductors de TMB realitza només 5 dies de descans al mes. Treballa sis dies a la setmana, comença i acaba la seva jornada laboral en dos llocs diferents de la ciutat i tots els conductors i conductores suplents coneixen el seu horari i la linea en la que han de conduir el dia següent només amb un dia d’antelació.

El conductors i conductores d’Autobusos de TMB treballen a l’any: 1690 hores efectives, 83 hores de presencia mínimes, 80 hores extres obligatòries, 7 dies de feina en festes oficials, temps partit, etc. Treballem 251 dies a l’any, més les festes oficials, quan la mitjana al sector és de 220 dies a l’any.

Aquesta situació de manca de descans està provocant:

1. Una concil·liciació de vida familiar i laboral molt difícil de dur a terme. No és una casualitat que cada cop són més els treballadors i treballadores que s agafen la reducció de jornada per fill, com una manera de poder estar més amb els seus.

Una altra dada que confirma aquesta mancança de conciliació familiar és l’augment considerable de companys i companyes que agafen alguns dels seus 20 dies de permís no retribuït, ajustant-se el cinturó per poder estar més amb la família.

2. Un alt nivell de tensió entre els conductors i conductores que ha fet disparar totes les alarmes pel nivell d’agressions que patim com a col·lectiu. El complicat tràfic de la ciutat, la tardança entre Autobusos deguda a la gestió de segons quines línies, fent que la desesperació d’alguna gent es tradueixi en agressivitat i la pèrdua del respecte cap a la figura del conductor, ha derivat en agressions cap al conductor i conductora. (35 agressions físiques al 2006, 28 fins al dia d’avui. En relació a les agressions verbals no hi ha constància, però sabem que són diàries).

3. L alt nivell de baixes per qüestions psicològiques (depressió, ansietat, etc.). Segons l’Informe de Salut de l’any 2002-2004, les enfermetats psicològiques eren la segona causa de baixes a l’empresa, després de les muscoesqueletiques. A dia d’avui encara no tenim dades de l’Informe del 2004-2006.

Per veure el cartell i per més informació:
www.cgtbus.com

Secció Sindical CGT Autobusos TMB