Milers de manifestants marxen a Barcelona el 28 de març per exigir que la crisi la pagui el capital
La manifestació, convocada el dissabte 28 de març a Barcelona per la campanya unitària “Que la crisi la paguin els rics!”, ha comptat amb uns 10.000 participants, segons els portaveus de la campanya, i ha arrencat de la Plaça Universitat per concloure a la Plaça Sant Jaume.
Al llarg del recorregut s’han corejat consignes que denunciaven la situació de crisi i exigien que el seu pes recaigués sobre els culpables: “Que la crisi la paguin els rics”, “La crisi social que la pagui el capital”, “el G-20 es reuneix, la resta el pateix”, “Ells són 20 nosaltres milions”... També han sovintejat les denúncies de les polítiques dels governs central i català: “govern d’entesa, govern d’empresa”, “l’esquerra pija també privatitza”... juntament amb la denúncia de la política repressiva del tripartit: “Bolonya s’aplica a cops de porra”, “la policia tortura i assassina”, “mossos torturadors”, “llibertat d’expressió, policia no”... S’ha reivindicat una “Universitat pública i de qualitat”, “No, no, no a les privatitzacions”, “papers, drets i treball per tothom”... S’han denunciat que “cap persona és il·legal”, s’ha rebutjat la llei d’estrangeria (“La llei d’estrangeria per la reina Sofia”) i s’ha reivindicat que “d’aquí o estrangera, la mateixa classe obrera”. Davant els atacs que els treballadors i treballadores estan patint per part de les patronals, amb la complicitat de CCOO i UGT i del governs central i tripartit, s’han corejat lemes com ara “s'ha d'acabar la pau social”, “contra la congelació salarial, prou xantatge patronal”, “Ni EROs, ni atur, ni precarietat, empreses en lluita solidaritat”, “contra el capital, vaga general”.
Durant la manifestació s’han fet diversos parlaments i accions simbòliques com ara el llançament de sabates contra les fotos dels líders del G-20, la crema d’un euro gegant davant la delegació del Banc d’Espanya i la col·locació de diversos taüts davant la seu de la patronal catalana Foment del Treball.
Ja a la Plaça S. Jaume i amb una pluja que s’intensificava per moments s’ha llegit una “carta oberta al President Montilla” denunciant les polítiques “que fan pagar la crisi als treballadors i treballadores mitjançant la davallada dels salaris i les condicions laborals” i on s’exigeixen “polítiques socials reals pels treballadors i treballadores, com l’única manera de sortir d’aquest fracàs del capitalisme”, amb mesures com el repartiment del treball amb reducció de jornada a 30 hores setmanals sense reducció de sou, l’oposició als acomiadaments i el rebuig dels EROs, promoure canvis al parlament espanyol per abolir les reformes laborals recents... També representants dels estudiants mobilitzats contra els Plans de Bolonya, del moviment solidari amb Palestina i de empreses en lluita com Mahle de Vilanova han intervingut al final del acte per denunciar les polítiques dels governs i apel·lar a la solidaritat.
Durant la manifestació s’ha recordat així mateix que el proper dimecres 1 d’abril (a les 10 hores, a Cotxeres de Sants) s’han convocat una assemblea d’aturats i aturades per abordar la situació de creixent desocupació que afecta la classe treballadora.
Crònica de Kaos en la Red.
Galeria fotogràfica a:
www.kaosenlared.net/noticia/milers-manifestants-marxen-barcelona-per-exigir-crisi-pagui-capital-cr
Nota de CGT Catalunya:
La CGT de Catalunya va estar àmpliament representada en la manifestació de Barcelona, formant un nombrós bloc a la part final de la manifestació, darrera d'una pancarta amb el lema "Contra la crisi, per a repartir la riquesa i el treball, és necessària una vaga general".
150 persones es manifesten a Tarragona el 28 de març
Convocades per CGT, CoBas, IAC i col·lectius socials, 150 persones es van manifestar a Tarragona contra la crisi i les seves conseqüències, sota el lema "Repartir el treball, repartir la riquesa".
La manifestació va començar a la plaça Imperial Tarraco i va finalitzar a la plaça de la Font, on es va procedir a la lectura del manifest.
Cròniques al Diari de Tarragona i Reus Digital, on es rebaixa l'assistència a l'acte però es dona ressò a les propostes de la CGT:
www.diaridetarragona.com/tarragona/028829/baixa/participacio/manifestacio/crisi/econmica/tarragona
www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=6212
Video manifestació Barcelona:
Video manifestació Tarragona:
Així va veure l'Agència EFE la manifestació de Barcelona:
Unes 2.000 persones exigeixen que la crisi "la paguin els rics"
Una representació de múltiples moviments socials, inclosos els estudiants anti-Bolonya, marxen pels carrers barcelonins contra un sistema econòmic "injust"
Barcelona. 28 març (EFE).- Unes 2.000 persones (3.000 segons altres mass media i 10.000 segons els organitzadors) i s'han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona contra el cost per als treballadors de la crisi econòmica, els ERO que afecten a multitud d'empreses, l'augment del nombre de desocupats i a favor d'un sense fi de causes socials.
Organitzada per la Plataforma Que la Crisi la Paguin els Rics, que engloba a més d'un centenar de sindicats, moviments socials i organitzacions polítiques o culturals, els manifestants, una representació variopinta del teixit social barceloní, han reclamat un "sistema just on els treballadors no estiguin al servei dels negocis dels rics".
Joves, gent gran, desocupats, col·lectius d'immigrants -africans, magrebins i llatinoamericans, principalment-, sindicalistes i ciutadans particulars han sortit de la Plaça Universitat per a travessar el centre de Barcelona i finalitzar la protesta a la Plaça Sant Jaume, una marxa que obria i tancava una discreta presència de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.
Pancartes que denunciaven "150.000 milions d'euros per als banquers", "Més de mil acomiadaments cada dia a Catalunya", banderes de CSC, IAC, PSUC Viu o CGT, banderes independentistes catalanes, "senyeres" i ensenyes republicanes, a més de globus gegants verds i vermells eren part de l'escenografia de la manifestació, reivindicativa però lúdica.
Mentre es mostraven lemes com "Pro d'ERO. Cap acomiadament", "No ERO, 65 hores, atur, crisi, capitalisme" o "El capitalisme no funciona. Una solució, una revolució", la marxa avançava lentament portant a terme diverses "performances", com el llançament de sabates contra les fotos dels líders del G-20, la crema d'un euro gegant o els taüts col·locats enfront de la seu de la patronal Foment del Treball.
Consignes com "Govern d'Entesa, govern d'empresa", "Que la crisi la paguin els rics", "La crisi social que la pagui el capital", "Ningú és il·legal", "L'esquerra fatxenda també privatitza", "Bolonya s'aplica a cops de porra", "S'ha d'acabar el terrorisme patronal, "Llibertat d'expressió, policia no" o "La llei d'Estrangeria per a la reina Sofia" han estat les més corejades".
Poc després, un portaveu de l'Associació de Veïns del Poble Sec llegia un manifest per a explicar la situació del seu barri, mentre els manifestants cridaven que "l'únic il·legal és el capital".
Mentrestant, un col·lectiu organitzava una espectacular "performance" amb una desena de persones nues, amb el cos embenat amb plàstics, que eren 'detingudes' per uns pseudo-policies que les perseguien a cops de 'porrà quan s'escapaven i les tornaven a integrar en una xarxa, tot dirigit per un 'capitalista' .
Al final, s'ha llegit una "Carta oberta al president Montilla" on es demanaven "polítiques socials reals" per als treballadors, un "repartiment del treball", "oposició real del govern a l'acomiadaments i negativa als ERO utilitzats com eina de reestructuració sense control", "més control dels incompliments de les empreses en matèria de contractació" i "promoure canvis legislatius en el Congrés per a abolir les reformes laborals que va aprovar el PP entre 1996 i 2004".
I els manifestants seguien cridant: "Un altre món és possible sense guerres ni capitalisme".