CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Milers de persones es manifesten a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida contra les retallades i la dictadura financera

Diumenge, 29 gener, 2012

La manifestació convocada pel Fòrum Social Català, amb l'adhesió d'unes 300 entitats, aplega desenes de milers de ciutadans i ciutadanes, sense banderes ni sigles, el dissabte 28 de gener a Barcelona, que es van manifestar des de Plaça Catalunya fins al Parlament sota el lema "No a la dictadura financera. Aturem les retallades".

Mentre des de l'organització es parla de 150.000 manifestants, Guàrdia Urbana i Departament d'Interior, com és habitual, minimitzen l'assistència a 20.000 i 15.000 persones respectivament.

Milers de persones s'han manifestat la tarda del dissabte 28 de gener pels carrers de Barcelona, en protesta per la política de retallades del Govern. En dues convocatòries, les del Fòrum Social Català –sense banderes ni sigles– i de la plataforma Prou Retallades (la marca blanca de CCOO-UGT, ICV, ERC, etc), i que s'han repetit a les altres capitals catalanes.

Els carrers de Barcelona han vist desfilar membres de les plataformes en defensa de la sanitat i l'ensenyament públics i en defensa dels serveis socials, afiliades i seccions dels sindicats alternatius (entre ells la CGT), del 15-M i els moviments socials, i ciutadans i ciutadanes emprenyats i indignats amb a política de retallades del govern d'Artur Mas, del govern espanyol del PP, de la dictadura financera a que estem sotmesos,... però també el sindicalisme institucional representat per CCOO i UGT, que mentre per un costat es manifesten contra les retallades del govern català, per l'altre acaben de signar el "II Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva 2012, 2013 y 2014", que implica retallada salarial, pèrdua de drets laborals i empitjorament de les condicions de treball.

La manifestació ha omplert els carrers de Barcelona des de la plaça de Catalunya i fins a la delegació de govern al llarg de tota la Via Laietana, tot i que els manifestants s'han distribuït de forma espaiada. "No a la dictadura, aturem les retallades", era el lema que encapçalava una marxa que ha volgut reivindicar que s'acabin els privilegis del sistema financer.

Arcadi Oliveres ha llegit el manifest final del Fòrum Social Català, que en els pròxims mesos tractarà temes com l'alimentació, l'agricultura les finances, la tecnologia, la democràcia i la indignació de molts ciutadans. En el manifest ha remarcat que la crisi ha posat de manifest la precarietat de l'anomenat "estat del benestar".

Prèviament, en l‘Assemblea del Fòrum Social Català realitzada pel matí, s'han plantejat les relacions entre els nous moviments socials i els Forums Socials i s'ha llançat el procés del Fòrum Social Català 2012, al qual ja es poden presentar propostes.

Pel que fa a les altres capitals catalanes, dins la mateixa convocatòria de mobilitzacions, a Tarragona s'han manifestat més de 2000 persones, a Lleida unes 2000 i a Girona unes 800.


Manifest del FSCat, gener de 2012

No a la dictadura financera!

Aturem les retallades!

Ens trobem en un moment de greu crisi del sistema, conseqüència de la cobdícia de banquers i grans empresaris i del malbaratament dels recursos públics -salvant bancs i fent obres faraòniques...- que ha mostrat la cara més ferotge del capitalisme neoliberal i de la globalització.

La crisi econòmica ha mostrat l'estat del benestar precari en el que vivim, una manca de llibertats democràtiques i una societat fortament desigual que va camí de la fractura social.

L’única recepta que ens proposen i imposen és la neoliberal: retallar la despesa pública i augmentar els impostos als mateixos de sempre. Les grans fortunes, unes poques famílies i grans corporacions queden de nou excloses, continuen evadint impostos, quan el que toca buscar solucions i contribuir pel bé comú.

A Catalunya més de 742.000 persones estan a l'atur, 1 de cada 5 catalanes és pobre. Però tot i això, els béns de luxe que només es poden permetre uns pocs baten records de ventes. Els hospitals tanquen plantes senceres i serveis d'urgències, els Centres d'Atenció Primària redueixen els horaris, l'educació pública cau en el més absolut oblit, s'executa pràcticament un desnonament
cada hora, s'expulsa dels serveis socials els més pobres i així i tot, els grans consorcis empresarials augmenten els beneficis mentre es dediquen a reduir les plantilles.

Aquests dies es reuneixen a la ciutat suïssa de Davos, en el Fòrum Econòmic Mundial, els més rics del planeta per continuar imposant-nos més retallades i menys serveis públics, per silenciar les primaveres àrabs i els moviments d'indignats d'arreu. Per això, és urgent i necessari que la ciutadania prenguem el carrer per fer sentir la nostra veu i la de les persones més desafavorides. És més urgent que mai que canviem el rumb de les polítiques neoliberals que només beneficien als més rics, al l'1% de la població mundial que acumula prou riquesa per exercir un enorme poder sobre els països i els pobles.

Cal canviar el model econòmic i social que ens ha fet preocupar-nos més salva els bancs i els especuladors i condemna les persones. Cal canviar aquesta democràcia imperfecta que manté en el poder als mateixos de sempre al servei dels més rics.

Volem una Catalunya sens exclusió, sense pobresa, sense atur, sense desnonaments, sense corrupció, sense racisme, sense discriminació, sense violència masclista... Volem una Catalunya i un món just, en pau, solidari i amb drets socials per a tothom.

Està a les nostres mans construir un nou món. Perquè nosaltres som la veritable majoria.

Perquè tenim dret a decidir el nostre futur. Perquè si convertim les propostes en projectes, si ens unim i alcem la nostra veu, el canvi serà possible.

Avui comencem el Fòrum Social Català 2012, com un procés de posada en comú de propostes de transformació social. Convidem tota la ciutadania i les organitzacions a expressar, compartir i aplicar propostes de canvi.

Passem de la indignació a l'acció. No a la dictadura financera! Aturem les retallades!

Una altra política és possible! Una altra economia és necessària!

Fem possibles una altra Catalunya i un altre món!