CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Milers de persones es manifesten a Madrid el 14 de novembre per reclamar un Sàhara lliure

Diumenge, 15 novembre, 2009

jpg_DSC_7743-b8971.jpg

El 14 de novembre de 2009 es compleixen 34 anys de la signatura dels “Acords Tripartits de Madrid”, en els quals es va lliurar al Marroc i Mauritània els territoris colonitzats per l'Estat Espanyol en el Sahara. Diversos milers de persones han sortit als carrers a Madrid en aquesta efeméride per a assenyalar al govern espanyol com responsable de la situació del poble saharaui.


El 13 de novembre de 2009, sis activistes andalusos desplegaven una bandera saharahui de 10 metres en la Torre Eiffel (París). Pretenien denunciar així la situació repressiva que sofreixen els defensors dels drets saharauis. Un dels últims episodis passava el passat 8 d'octubre a l'Aeroport de Casablanca (Marroc), on van ser detinguts: Ali Salem Tamek, Brahim Dahane, Ahmed Naceri, Idagja Lachgare, Saleh Loubbihi, Yahdih Ettarrouzi i Rachid Seghayer, quan tornaven de visitar a les seves famílies i amics en els campaments de refugiats saharauis de Tindouf (Algèria). El Regne del Marroc els acusa de "traïció a la pàtria" i "atemptar contra la sobirania i integritat territorial del Marroc", i se'ls vol jutjar mitjançant un Tribunal militar, que pot sentenciar-los fins i tot a la pena de mort.

Per desgràcia, el mateix dia que la bandera era desplegada arribaven notícies d'una nova detenció: Aminatou Haidar, havia estat detinguda a primera hora de la tarda a El Aaiún (Sàhara Occidental) a la seva arribada en un vol procedent de Las Palmas. Haidar regressava d'Estats Units on ha estat guardonada per la seva defensa dels drets humans en el Sahara. Dos espanyols que l'acompanyaven en el mateix avió, el documentalista Pedro Barbadillo, i el fotògraf Pedro Guillén, van ser també retinguts en la comissaria de l'aeroport. Finalment ha estat expulsada del Marroc a Lanzarote, a pesar de contar amb passaport marroquí.

El 14 de novembre de 2009, han estat molt presents a Madrid els noms i imatges d'aquests 8 independentistes saharauis. Les seves fotos en estendards podien veure's entre centenars de banderes saharauis amb el lema "Sahara lliure" que a les 12:00 hores portaven els primers manifestants a Atocha, on s'iniciava el recorregut. La manifestació, convocada sota el lema "Justícia i Llibertat per al Poble Saharaui", va reunir a milers de persones. A les 12:50 la capçalera havia sobrepassat Jacinto Benavente i la cua encara romania parada en l'inici del carrer Atocha on se sumaven grups de solidaris. En les pancartes podia llegir-se: "Justícia Ja", "Per la llibertat i la independència del Sàhara", "Referemdum pel sàhara" així com moltes amb diferents lemes referents a llibertat del presos polítics. Diverses bandes de música amenitzaven el passeig i els lemes variaven contínuament en els diferents punts de la manifestació.

En tots els punts es recordava en algun moment la responsabilitat de l'estat espanyol amb el Sahara, la política de complicitat amb el règim criminal marroquí del govern del PSOE, es demanava llibertar per al Sahara i per als presos saharauis i s'animava en la lluita del Front Polisari. La manifestació, de caràcter estatal, ha comptat amb la presència de companys desplaçats de Galiza, Extremadura, Andalusia, Asturies, Euskal Herria, Castella... que portaven banderes nacionals juntament amb les banderes Saharauis. Encara que, sens dubte, la presència més nombrosa era la de saharauis residents en l'estat. Molts d'ells ajudant a portar les nombroses banderes gegants que podien veure's en el recorregut.

Poc abans de les 14:00 hores començaven els discursos polítics des de l'escenari que havia preparat l'organització, Coordinadora Estatal d'Associacions d'Amistat i Solidaritat amb el Poble Saharaui i la Plataforma Cívica Pro Referèndum del Sàhara. Polítics saharauis, solidaris de tot l'estat i actors van llegir discursos des de l'escenari.

Crònica i fotos al web:
www.centrodemedios.org/Cronica-manifestacion-Sahara-Libre.html