CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Milers de persones es manifesten el 23F a Barcelona, Lleida, Tarragona, Reus i Girona, contra el cop d’estat dels mercats, la corrupció i les retallades

Diumenge, 24 febrer, 2013

23F Barcelona

Seguint la convocatòria de les Marees Ciutadanes, milers de persones s'han manifestat el dissabte 23 de febrer a Barcelona, Lleida, Tarragona, Reus i Girona, de la mateixa forma que a més de cinquanta ciutats de la resta de l'Estat espanyol, contra el cop d'estat dels mercats i en demanda de més justícia social. Les retallades, la corrupció, el deute il·legítim, la repressió i la falta de democràcia han estat els principals objectius de crítica de les protestes.

Aquesta convocatòria prenia rellevància amb el simbolisme en el que s'emmarcava coincidint amb el 32 aniversari del cop d'Estat del general Antonio Tejero del 23 de febrer de 1981. La crisis financera, les polítiques d'austeritat imposades per una política neoliberal, la vulneració de drets socials, el deute il·legitim, i la falta d'inclusió política han actualitzat la consigna, i les marees ciutadanes s'han mobilitzat sota el lema "Per la Democràcia, la llibertat, i els drets socials. No al cop d'Estat financer. No devem, no paguem".

La convocatòria de Marea ciutadana recollia les diverses marees contra les retallades i les polítiques d'austeritat que han sorgit, com la marea groga per l'educació pública a Catalunya (verda a la resta de l'Estat espanyol), la marea blanca per la sanitat pública, la marea vermella per la cultura, la marea negra per la mineria, la marea taronja per la defensa dels Drets socials, l'intervenció social i els transports, la marea vermella i negra per la Democràcia directa, la marea blava pel repartiment de l'aigua, i la marea violeta representant el col·lectiu feminista. Més de 200 col·lectius socials, plataformes, sindicats (entre ells la CGT), partits polítics i associacions es van sumar a la convocatòria.

La manifestació més nombrosa va ser la de Barcelona, amb unes 40.000 persones. A Lleida les assistents van ser unes 5000, a Tarragona unes 4000, a Reus 300 i a Girona 200.

40.000 veus surten als carrers de Barcelona en el marc de les marees ciutadanes del 23-F

CELIA CASTELLANO AGUILERA | 24/02/2013 - Setmanari Directa

32 anys després del cop d'estat del general Tejero, 40.000 veus s'han manifestat aquesta tarda a Barcelona contra "el cop d'Estat financer", la precarietat social esdevinguda de retallades en educació i sanitat, els acomiadaments, el rescat il·legítim de la banca, la corrupció política, la repressió policial, i la falta de democràcia inclusiva sota el lema "Fem-los fora. Juntes podem". El ventall de colors de les distintes marees ciutadanes que pateixen les polítiques d'austeritat ha estat convocat a dos quarts de set a plaça Catalunya per col·lectius com Stop Bales de Goma, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública o les assemblees del 15M, entre d'altres. La Guàrdia Urbana ha rebaixat fins a 14.000 el nombre de manifestants.

La marxa ha recorregut Via Laietana fins plaça Sant Jaume, on la gentada que l'omplia de gom a gom s'ha manifestat encarada al Palau de la Generalitat i l'Ajuntament, baix ja conegudes consignes com "Vergonya em faria ser policia", "Rajoy dimissió, Puig a la presó", i “El proper desnonat que sigui un diputat”. La protesta ha viscut moments tensos a Sant Jaume quan un grup de manifestants ha llançat fems i aigua als mossos d'esquadra que custodiaven les portes del Palau de la Generalitat, una acció que volia condemnar l'actuació dels antidisturbis dels últims anys, amb el balanç de vuit persones damnificades amb la pèrdua d'un ull per l'impacte d'una bala de goma. En aquest moment, els mossos s'han equipat amb cascs, escuts i proteccions i han començat a gravar a les manifestants amb dos càmeres. Posteriorment, un centenar de manifestants han protestat front l'ajuntament fent posats d’envestir els agents antiavalots de la policia municipal, i una desena s'han assegut davant d’ells aixecant les mans. Cal destacar que durant tota la marxa, moltes de les persones assistents duien un pegat a l'ull per denunciar aquests perillosos projectils.

La manifestació ha estat la confluència d'una columna antirepressiva que ha sortit de Passeig de Gràcia, on Ester Quintana va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma llançada per un agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra la darrera vaga general del 14 de novembre, una columna pels Drets socials que ha sortit de Palau de Mar, on està el Departament de Benestar i Família, una columna contra el deute il·legítim (amb un bloc de l'assemblea indignada de Gràcia) que ha sortit dels Jardinets de Gràcia i una columna Laboral que ha començat la marxa al carrer Marqués de Campo Sagrado, a les portes del local sindical de Telefónica on avui 15 persones han iniciat una vaga de fam per la readmissió de Marcos Andrés Armenteros. Durant el recorregut s’han pogut veure pintades que resaven “Lladres” i “Bancs culpables”, en sucursals bancàries de Sabadell Atlántico i Banc Santader, i establiments comercials.

Les organitzacions convocants

La manifestació, encapçalada pel nom “Marea ciutadana”, ha sigut convocada per diversos col·lectius que lluiten diàriament per la justícia social com l'organització Stop Bales de Goma, La Plataforma Unitària en defensa de la Universitat Pública, la Plataforma de Afectats per la Hipoteca, assemblees de barri del 15-M, els Iaioflautes, la Unió de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC), CNT, CGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), el SEPC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, Arran, Ecologistes en Acció Catalunya, Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris, No paguem, Bressol Rebel·lat, Ojo con Tu Ojo, Revolta Global, En lluita, Feministes Indignades, Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), i la Plataforma 8 Octubre.

Manifestacions en tot l'Estat espanyol

Junt a la manifestació de Barcelona s'han portat a terme marxes en altres territoris dels Països Catalans per la Justícia social com a Reus, Tarragona, Lleida (2.000 persones segons informa la corresponsalia de Ponent), Girona, Castelló de la Plana, Palma de Mallorca i València. A més de 60 ciutats de la resta de l'Estat espanyol també se n'han fet. La manifestació de Madrid ha aplegat desenes de milers de persones, però els antidisturbis han carregat a Atocha a quarts de nou del vespre i passada la mitjanit es comptabilitzaven més de 40 detencions i 12 persones ferides.

Cadena humana contra la corrupció

Diumenge 24 de febrer s’ha convocat una cadena humana contra la corrupció a Catalunya i a l'Estat espanyol. La cita és a la plaça de Sant Jaume a les dotze del migdia, sota el lema “Encadenats contra la corrupció.” La convocatòria demana front la proliferació de la prevaricació, el suborn i la malversació de fons, la dimissió dels càrrecs polítics imputats, l’agilització dels procesos judicials iniciats, una democràcia participativa i sistema de llistes obertes, i la devolució de tot els fons públics que hagin sigut sostrets.

http://www.directa.cat/noticia/40000-veus-surten-als-carrers-barcelona-marc-les-marees-ciutadanes-del-23-f

>>> Enllaços a diverses notícies sobre les manifestacions del 23F a Catalunya:

Milers de persones es manifesten al centre de Barcelona per reclamar justícia social

http://www.ara.cat/societat/Marees-Ciutadanes-aprofiten-reclamar-justicia_0_871113057.html

Vídeo de LaTele Columna Antirepressiva Manifestació Barcelona #23F per la justícia social:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=80BkWTDb0Sg

5.000 lleidatans surten al carrer a la manifestació 'de les marees' en defensa dels drets socials

http://www.araponent.cat/noticia/50767/5.000-lleidatans-surten-al-carrer-a-la-manifestacio-de-les-marees-en-defensa-dels-drets-so

5.000 persones s'uneixen a les marees ciutadanes del 23-F a Lleida

http://www.directa.cat/noticia/5000-persones-suneixen-les-marees-ciutadanes-del-23-f-lleida

Vídeo manifestació 23F Lleida

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hPI0ivOrakY

Unes dues-centes persones es manifesten a Girona contra la corrupció i la "dictadura dels mercats econòmics"

http://www.324.cat/noticia/2067455/girona/Unes-200-persones-es-manifesten-a-Girona-contra-la-corrupcio-i-la-dictadura-dels-mercats-economics

Vídeos manifestació 23F a Girona

http://www.acn.cat/acn/703883/Politica/video/Manifestacio-Girona-corrupcio-dictadura-dels-mercats-23F-cop-destat.html

Unes 4.000 persones es manifesten a Tarragona el 23F per defensar els drets socials

http://www.naciodigital.cat/delcamp/noticia/26122/4000/persones/tarragona/defensar/drets/socials

Demostració de força dels tarragonins contra les retallades i la corrupció. Gairebé 4.000 tarragonins s’han manifestat el 23F

http://www.tarragona21.com/demostracio-de-forca-dels-tarragonins-contra-les-retallades-i-la-corrupcio/

Més de 300 persones es manifesten el 23F contra la corrupció a Reus i arreu

http://pobleviu.cat/2013/02/23/mes-de-300-persones-contra-la-corrupcio-a-reus-i-arreu/

'Via crucis' als partits polítics contra la corrupció i les retallades.
Unes 300 persones s'han manifestat per Reus el 23F i fan parada davant de les seus del PP, d'Unió, del PSC i de CDC.

http://www.naciodigital.cat/delcamp/reusdiari/noticia/216/via/crucis/partits/politics/contra/corrupcio/retallades

Reusencs per una altra "democràcia"
Gairebé tres-cents reusencs s'han manifestat pel centre de la ciutat en contra de les retallades i la corrupció política

http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=30665

Barcelona:

Reus:

Lleida:

23-02-2013 Marea Ciutadana a Lleida #23f #todasunidas23f #totesunides23f