CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Milers d’egipcis tornen als carrers per a exigir reformes democràtiques

Diumenge, 11 setembre, 2011

Milers de persones es van manifestar el divendres 9 de setembre a la plaça Tahrir, en el centre del Caire per a exigir al Govern d'Egipte que compleixi amb les reformes promeses després del derrocament de Hosni Mubarak i perquè es traspassi el poder de les autoritats militars a unes altres de caràcter civil, tot i denunciant que no s'ha complert cap de les demandes de la revolució.

El portaveu del Moviment 6 d'Abril, Ramy Al Sewisy va destacar la necessitat de posar fi als judicis militars a civils, que han augmentat en els últims mesos, i de satisfer les demandes de transició democràtica per a garantir el triomf de la revolució. Entre el passat 28 de gener i el 29 d'agost, els tribunals militars van processar a gairebé 12-000 civils, sis vegades més dels prop de dos mil que van passar per les seves sales en els últims vint anys.

Aquesta manifestació en l'emblemàtica plaça de la revolta va ser convocada per organitzacions laiques i d'esquerra, sobretot per moviments juvenils. No obstant això, segons agències internacionals, va ser boicotejada per l'organització dels Germans Musulmans i per altres moviments islamistes.

Els activistes laics temen que la celebració d'eleccions legislatives fixades per a novembre pròxim afavoreixi als islamistes i dirigents de l'antic règim, pel que van demanar una revisió de la normativa electoral.

En un intent de calmar el descontentament dels egipcis, el govern de transició assegura que “ja no hi ha presos polítics” i el Consell Militar de les Forces Armades, en el poder des de la sortida de Mubarak, ressalta el recent indult a 230 persones per la festa del final del Ramadán.

Molts egipcis creuen que encara no s'han produït canvis reals després de les manifestacions contra l'administració de Hosni Mubarack en les quals van morir unes 850 persones per la repressió de les forces policials egípcies, segons dades oficials. Alguns creuen que el nou govern militar està conspirant per a quedar-se en el poder, després de les eleccions parlamentàries i presidencials que l'Exèrcit va prometre per a fins del 2011.

Milers d'egipcis van acampar a la plaça Tahrir durant setmanes al juliol passat per a accelerar les reformes polítiques i els judicis contra Mubarak i els seus col·laboradors per la mort de manifestants.

A Egipte, els sectors més avançats de la societat civil segueixen exigint un canvi real. La lluita continua.