CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Miren Etxezarreta: “El problema de les pensions no és un problema de falta de diners, sinó de distribució d’aquests diners”

Divendres, 15 octubre, 2010

Aquest dijous 14 d'Octubre, s'ha celebrat al centre cívic Fort Pienc de Barcelona la conferència de delegats i delegades de la CGT de Catalunya sobre les pensions.

L'acte ha estat presentat pel Secretari d'Organització de CGT Catalunya, Quim Garreta, i ha comptat amb la presència de d'una seixantena de delegats i delegades.

L'acte que comptava amb la presència Miren Etxezarreta, del Seminari d'economia crítica TAIFA, i la Secretaria d'acció social del SP confederal, Paloma Monleón, ha començat tirant a terra els dogmes que el capitalisme recalcitrant està utilitzant per enderrocar el sistema públic de pensions i obligar a la població a recórrer sense més remei a les pensions privades.

Miren Etxezarreta ha puntualitzat que un dels principals punts d'inflexió pel que fa a l'equilibri en la balança econòmica va ser la separació dels comptes de la seguretat social i la borsa de les despeses generals de l'estat. Aquest fenomen sorgit del pacte de Toledo, impedeix que la seguretat social, que sempre ha tingut superàvit, inclús amb la brutal crisi que patim, no pugui compensar les demés despeses que l'estat ha de fer. Això en principi no seria negatiu en si, si no estiguessin parlant d'una voluntat per part del govern i del sistema capitalista, d'abocar la seguretat social a la bancarrota, situació en la qual l'estat no podria compensar les pèrdues, precisament per la separació.

D'altra banda, l'economista ha assenyalat que la lògica del capital en el fons no te cap sentit i que com qualsevol dogma, els criteris pels quals es regeix el flux especulatiu de diners, no respon a una altre objectiu que viure per a tornar a especular.

Ha assenyalat nombroses vegades que en el discurs contra la destrucció de les pensions ha d'estar present el concepte de que és mentida que no hi hagin diners, el problema es com els distribuïm, i això no és de cap manera una qüestió econòmica sinó política.

A curt plaç l'objectiu és clar: mantindre sigui com sigui l'actual sistema públic de pensions, ja que està en gran risc de desaparèixer, sota les aigües tèrboles de la pensió basada en la especulació bursàtil i en les milionàries pèrdues que ocasiona als propis assegurats i assegurades.

Les alternatives son clares, perquè n'hi han i son factibles: reducció de la jornada laboral, jubilació als 60 anys, taxa vital, i, sobretot, models econòmics que permetin una recaptació de diners que no sigui directament dependent de la quantitat de persones que treballen, és a dir de les cotitzacions.

Per la seva part la Secretaria d'Acció Social del Comitè Confederal de la CGT, ha ressaltat la importància de la lluita al carrer i d'una acció social forta per defensar el sistema públic de pensions, ja que les pensions no son només drets laborals, sinó també socials. Ha destacat que la defensa de les pensions és prioritària per mantindre una mínima cohesió social i un respecte als ancians i ancianes.

Al final de l'acte hi ha hagut nombroses intervencions de delegats i delegades, en un col·loqui força animat i distés.

Secretaria Comunicació CGT Catalunya