CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mitjans de comunicació: Un intent de criminalització del moviment anarquista?

Dimecres, 17 desembre, 2014

Avui a la matinada(16/12/2014) s’ha desenvolupat a Catalunya i Madrid una operació policial, anomenada Pandora, que ha provocat la detenció de fins a 11 persones vinculades al moviment anarquista. Estan acusats de formar part d’una suposada organització terrorista d’ideologia llibertària a la qual s’atribueixen diferents atemptats amb artefactes explosius. En el cas de Catalunya s’ha entrat i registrat domicilis i cases okupes com ara la ‘Kasa de la Muntanya’, al barri de Gràcia; l’ Ateneu Llibertari Sant Andreu i l’Ateneu Poble Sec. Els mitjans de comunicació han reflectit els fets de forma imparcial, respectant la presumpció d’innocència i sense criminalitzar a determinats moviments socials?

Tres enfocaments per abordar el “terrorisme anarquista”

Entre els mitjans analitzats per Media.cat n’hi ha que han abordat la notícia ressaltant que es tracta d”una acció policial contra el moviment llibertari, sense entrar en més matís al titular. Entre aquests hi ha: El Mundo, Al menos 11 detenidos en un operativo de los Mossos contra grupos anarquistas; Directa, Operació de l’Audiència Nacional espanyola i els Mossos contra el moviment llibertari; Catalunya Plural, Els Mossos registren diversos espais llibertaris de Barcelona en una operació contra anarquistes; Público.es, Al menos 14 detenidos en Catalunya en una operación contra el movimiento anarquista; El Punt+Avui, Almenys 14 detinguts en una operació contra grups anarquistes a Barcelona; l’Ara, Els Mossos detenen onze persones en una operació contra grups anarquistes i Vilaweb, Onze detinguts en l’operació contra grups anarquistes a Catalunya. El Mundo ha inclós un enllaç que contradiu la neutralitat del titular principal, referit a l’operació a Catalunya, en la qual informa d’Un detenido en Madrid en el marco de la operación contra el terrorismo anarquista. Significativament, la Directa la situa a Llibertats on denúncia situacions d’abusos i repressió policial, a més ressalta que és el segon assalt a la Kasa de la Muntanya. Els altres mitjans ubiquen la informació a Política o Catalunya (en el cas de mitjans d’àmbit espanyol), l’Ara l’inclou a Societat i La Vanguardia a Successos.

N’hi ha altres mitjans que esmenten el “terrorisme anarquista” al titular però o bé posen el concepte entre cometes o bé parlen de presumpre o suposat, la qual cosa remarca que informen sobre fets encara no demostrats. Entre els que mantenen aquesta posició hi ha El Periódico, Operació policial contra anarquistes acusats de terrorisme a Catalunya. El mitjà del Grupo Zeta si bé cita en el seu titular el terrorisme no afegeix anarquista com a adjectiu sinó que assenyala que és l’acusació que es fa als detinguts. En una situació similar es troben dues televisions públiques analitzades BTV que titula amb Operació policial contra un suposat terrorisme anarquista a diversos punts de la ciutat o TV3 que ho fa amb Almenys 15 detinguts en una operació policial contra el “terrorisme anarquista”.

Pel que fa a La Vanguardia la informació es titula amb Al menos 11 detenidos en la operación en Barcelona por presunto terrorismo anarquista, però complementa la informació amb un enllaç en els quals relata que han existit Una veintena de atentados anarquistas desde el 2012. Tot i la inclusió de presumpte al titular el mitjà, el text per ampliar informació avala la tesi de l’existència de “terrorisme anarquista” a l’Estat espanyol. En l’article s’assenyala que “El Ministerio del Interior calcula que en España actúan unos 120 grupúsculos libertarios” per a ressaltar que “los más importantes fueron el atentado frustrado contra la catedral de la Almudena y el artefacto explosivo de la Basílica del Pilar, en febrero y octubre del 2013, respectivamente”.

En tercer lloc hi ha mitjans que adjectiven el terrorisme d’anarquista sense el més mínim matís, amb la qual cosa vincula els dos conceptes. En aquesta situació trobem els titulars d’El País, Golpe policial contra el “terrorismo anarquista” en Barcelona; l’ABC, 14 detenidos en Barcelona y Madrid en una operación contra el terrorismo anarquista i La Razón, Catorce detenidos en una operación contra el terrorismo anarquista. A més, La Razón i El País incorporen enllaços que amplien i avalen, un altre, l’existència de “terrorisme anarquista” al nostre país: La «Kasa de la Muntanya»: de cuartel de la Guardia Civil a centro antisistema i Desactivado un paquete bomba en la sede de un banco italiano en Barcelona.

Sense contrast de la informació

Si bé tots els mitjans utilitzen les paraules presumpta o suposada a l’entradeta o el cos de la notícia, el tercer enfocament opta per vincular anarquisme a terrorisme en els seus titulars. En les informacions analitzades els mitjans citen majoritàriament fonts policials o judicials per explicar l’escorcoll i les detencions, tot i que poden fer esment a com s’ha viscut els fets per les xarxes i la convocatòria de protestes en contra de les detencions. No es cita directament cap font alternativa o que contradigui la versió policial cosa que pot explicar-se en què els fets són molt recents. Tampoc s’ha analitzat si n’hi ha efectivament terrorisme anarquista i és una amenaça real per la població.

En aquest sentit, l’article d’Andreu Barnil a Vilaweb Terrorisme anarquista? Periodisme d’estat Terrrorisme, critica durament l’enfocament de molts mitjans “Perquè, a veure, si parlem de terrorisme, on són les bombes? On els atracaments a bancs per finançar-se? Si parlem de terrorisme, on són les explosions dins els centres comercials, els segrests i els torturats? Enlloc no són. No existeixen perquè a dia d’avui, a Catalunya, no hi ha terrorisme. I ‘el terrorisme anarquista’, menys” i assenyala que els mitjans s’han dedicat a replicar la versió policial.

Amb tot, alguns mitjans, com ara El País, La Razón i La Vanguardia- han optat per contextualitzar aquesta notícia amb peces informatives que aprofundeixen en la matèria en els quals només té cabuda la versió policial i judicial. Es pot vincular al titular anarquisme i terrorisme sense més explicació? No s’hauria de deixar clar al mateix titular que es tracta d’una acusació no demostrada? Les informacions i les peces de contextualització no haurien d’incloure un contrast més enllà de la versió policial i judicial i no concloure sense més que hi ha “terrorisme anarquista”?

FONT: MÈDIA.CAT OBSERVATORI CRÍTIC DELS MITJANS