CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mobilització antinuclear i en solidaritat amb el poble de Japó, el 17 de març a Barcelona

Dimarts, 15 març, 2011

Mobilització antinuclear i en solidaritat amb el poble de Japó

Dijous 17 de març de 2011, a les 17.00 al consulat de Japó a Barcelona i a les 18.30 a la plaça Sant Jaume.

La magnitud de la catàstrofe esdevinguda al Japó i la situació actual en què es troven les centrals nuclears i els nous projectes a l’estat i Catalunya ens han portat a convocar de forma urgent una mobilització contra l’energia nuclear, en record de les víctimes i en solidaritat amb la població afectada.

Considerem molt important que el proper dijous 17, sis dies després del tsunami, es realitzin aquest actes a Barcelona:

En solidaritat amb el poble japonès i en record de les milers de víctimes del terratrèmol i tsunami del dia 11, es farà el lliurament d'una corona de flors blanques (símbol de dol al Japó) al Cònsul a Barcelona.

17:00 h. Consulat del Japó a Barcelona, Av. Diagonal 540

Per un canvi radical en el model energètic, un decreixement del consum i per l'abandonament de l'energia nuclear i de les energies fòssils. No ens podem permetre el risc d'un accident nuclear. No podem seguir provocant el Canvi Climàtic. Per una Catalunya 100% renovable.

Concentració a les 18.30 hores a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per denunciar els perills que malauradament de nou s’han repetit en aquest cas al Japó.

Convoquen:

Ecologistes en Acció de Catalunya

Repsol Mata

Entrepobles

Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització


Manifest unitari de convocatòria en condol amb el Japó i per una transició energètica sense nuclears ni energies fóssils. Barcelona, 17 de març 2010, 18.30 h Plaça St Jaume

Les organitzacions que signem aquest manifest convoquem a la ciutadania a la Plaça de St. Jaume de Barcelona per al proper dijous 17 de març per manifestar el nostre sentit condol al poble japonès per les més de deu mil víctimes i per la gran catàstrofe que ha suposat per al seu país el Tsunami del passat 11 de març.

Així mateix, davant l’actual alerta nuclear al Japó, també volem recordar l’enorme perill que suposa la producció d’energia mitjançant les tecnologies nuclears. A hores d’ara, les explosions en quatre reactors de la central de Fukushima I, d'’idèntica tecnologia a la de Garoña, han llençat a l’exterior núvols de material, en part radioactiu, a més d’un km d’alçada, els quals se sumen a les emissions controlades de gasos radioactius pel venteig de la contenció. Segons les dades de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica les medicions de radioactivitat estan 8 vegades per sobre de la dosis que una persona pot absorbir.

Dels sis reactors en actiu de la central de Fukushima, el núm. 1, el més antic, més afectat i primer en patir la fusió del nucli és idèntic al reactor de la central nuclear de Sta Maria de Garoña, a Burgos, tant en construcció interna com en el seu edifici de contenció. De fet varen construir-se i inaugurar-se amb mesos de diferència. Malauradament, les pressions de CiU, PNV i el PP han fet canviar les promeses electorals del govern actual de tancament progressiu de les nuclears i el “Ministro de Industria” amb la complicitat de l’Alcalde d’Ascó pretenen construir a Ascó un abocador de residus radioactius, anomenat Magatzem Temporal Centralitzat, per allargar la vida de les nuclears, posa en greu perill a tots els ciutadans i ciutadanes i no programar un calendari de tancament.

El tancament progressiu de les centrals nuclears ha de ser un objectiu fonamental de la nostra actual societat. La seva relació amb l’ús militar, els grans impactes ambientals, els perills malauradament i recent demostrats i la generació de milers de tonelades de residus d’alta activitat pels que no existeix solució són suficients raons per eliminar urgentment les centrals nuclears. D’altra banda, l’ús de carbó, gas i petroli són els principals causants de l’escalfament global. Canvi climàtic que tothom en la seva vida quotidiana dia a dia, estació a estació percep.

Per tot plegat, és imprescindible que les polítiques energètiques dels nostres governs fomentin una important i ràpida retallada, aquesta sí que la ciutadania reclama, del consum d’energia i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Cal que els governs estatals i autonòmics apostin per un canvi de model energètic, on la energia es generi mitjançant fonts netes i renovables 100 %, per tant, cal que fomentin la producció energètica mitjançant energies renovables diversificades i distribuïdes.

Cal un nou marc legislatiu on s’internalitzin els costos de construcció de les centrals de producció nuclears i de la gestió dels residus i on es determinin com a responsables penals dels possibles i indesitjables accidents al “Consejo de Seguridad Nuclear” i al propi Congrés dels Diputats.

Ecologistes en Acció de Catalunya, REPSOL Mata, Entrepobles, Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització, Recerca i Decreixement, Entesa del Decreixement, Jóvens de les Terres de l'Ebre, Col·lectiu Anticementeri Nuclear de Barcelona, Attac, Greenpeace, Funcació Terra, Fundació Nou Horitzons, Enginyeria sense Fronteres, Joves de les Terres de l’Ebre, AVV Can Ricart Ricart