CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mobilitzacions al Pius Hospital de Valls contra les retallades i per la negociació d’un conveni propi

Dijous, 11 juliol, 2013

La Direcció del Pius Hospital de Valls, a la petició de conveni propi, ens respon amb la proposta íntegra inicial del conveni de la XHUP. No vol parlar de conveni propi sinó de pactes ja que el primer queda supeditat a la negociació segons ells del conveni del sector, que per altra banda diuen està derogat. Prefereixen pactes que són més fàcils de vulnerar, tal com han fet amb el pacte signat en 2012 amb CCOO que queda sense efecte a partir del 9 de juliol.

Què pretenen les patronals? Pel que sembla, aplicar unes mesures a les quals els treballadors, mitjançant referèndum, ja han votat en contra. D'altra banda, la mateixa proposta introdueix que aquestes mesures no són definitives sinó que estan subjectes a la difícil situació del Pius deguda a la renovació de factoring i l'afectació que pugui tenir la RAT, és a dir, que no asseguren que no hi hagin noves retallades ni que amb elles es contribueixi a la viabilitat del Pius.

CGT, SATSE, MC del Pius Hospital junts amb CATAC-CTS i la CUP tenien programades unes accions entre les quals s'incloïa:
· Concentració el 10 de juliol en l'interior d'una sucursal de Caixabank de Valls amb l'objectiu de rebre informació sobre els motius de la no renovació d'aquest factoring
· Assemblea informativa i oberta el dia 15 de juliol a les 20.30 en el Auditori de Mas Miquel de Valls.

Després de més de 4 hores de permanència en la sucursal i després d'entaular converses amb els responsables de l'oficina i el director de l'àrea de negocis s'obté per escrit que Caixabank:
· En cap moment s'ha negat a renovar el factoring de 8 milions d'euros.
· Un vegada vençuda la línia, ha mantingut el factoring amb les últimes condicions signades amb la finalitat d'afavorir el pagament de la nòmina de juny i paga extra.
· Manté oberta la renovació del factoring, ha seguit i seguirà mantenint les reunions necessàries en vista de formalitzar-lo com més aviat millor i no s'oposa a la presència en les mateixes de qui el Pius consideri oportú.

· Es compromet a donar tota la informació sobre el factonig a la Direcció i apoderats i no s'oposen a que aquests la comparteixin.

Posteriorment, ens han convidat al despatx de l'Alcalde i President del Consell d’Administració el Sr. Batet. Aquest, acompanyat pel gerent del nostre hospital el Sr. Joaquim Pell i després de diverses divergències hem arribat a l'acord que convocarien al ple del Comitè d'Empresa per al'11 de juliol a les 13h amb la finalitat de clarificar la problemàtica existent amb el crèdit, afectació de la RAT al Pius hospital i la petició per part dels tres sindicats convocants d'una possible pròrroga del conveni de la XHUP fins a setembre tal com s'ha acordat amb el conveni dels treballadors de l'ajuntament de Valls.

Paral·lelament, a Barcelona s'ha creat una plataforma sindical integrada per totes les organitzacions que van sol·licitar el NO davant el referèndum que compta amb l'assessorament del prestigiós col·lectiu jurídic Ronda per a plantar cara a les mesures d'imposició per part de les patronals que, com bé reconeix el propi advocat de l'empresa desconeixen la legitima jurídica que tenen. És a dir, la finalització de la ultraactivitat del conveni de la XHUP és qüestionada, les condicions laborals actuals no poden ser modificades unilateralment sinó és mitjançant un pacte amb la representació dels treballadors.

Des de CGT ens mostrem oberts a negociar però no la basarem a acceptar aquelles mesures que ja han estat rebutjades pels treballadors. Ens oposem a tota retallada que recaigui, una vegada més, en els treballadors.

Sol·licitem el vostre suport acudint a concentracions, assemblees i altres actes.

LA TEVA PARTICIPACIÓ ÉS IMPORTANT!
NECESSITEM EL VOSTRE SUPORT!

Valls, 10 de juliol de 2013.

Secció Sindical CGT Pius Hospital de Valls


S'ocupa l'oficina de CaixaBank de Valls el 10 de juliol per protestar contra l'ofec econòmic a què està sotmetent al Pius Hospital

Caixa Bank ha decidit no renovar el factoring amb el qual el centre sanitari afronta la realitat més immediata.

Informalment es parla de convertir el Pius en un “hospital lleuger”, sense llits d'hospitalització i retallant serveis de cirurgia.

· CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP denuncien una pressió financera organitzada sobre el centre sanitari.
· Dimarts 15 a dos quarts de nou a l'auditori de Mas Miquel hi haurà una assemblea oberta i informativa sobre el futur del Pius.

CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP han organitzat l'ocupació des del migdia de l'oficina central de Caixa Bank a Valls, amb la intenció de quedar-s'hi indefinidament fins poder parlar amb responsables de l'entitat bancària sobre la seva decisió del 30 de maig passat de no renovar el factoring (pòllissa de crèdit) de 8 milions d’euros que fins ara ha servit per disposar de diners per afrontar la realitat més immediata i cobrir el dèficits anuals del Pius, el retard en els pagaments del Servei Català de la Salut i altres conceptes.

La no renovació d’aquesta pòlissa aboca al Pius a una situació d’extrema gravetat de conseqüències irreparables tant pels usuaris com per a tots els seus treballadors, a no ser que es trobin altres solucions que en aquest moment es desconeixen però que sembla que passaria per un possible aval de l'Institut Català de Finances, segons l'alcalde Albert Batet.

Què ha fet prendre aquesta decisió a CaixaBank? Qui decideix quins crèdits es renoven i quins no? Perquè el Pius és qui rep aquest ofegament bancari i no altres hospitals? Potser perquè el Pius no entra en els plans de futur de la Generalitat. Els sindicats CGT, Metges de Catalunya, SATSE, CATAC-CTS i la CUP denuncien la decisió de Caixa Bank i exigeixen que es renovi el factoring fins que no es trobi una alternativa al finançament del Pius. És inacceptable que les injeccions de diner públic aplicades pel govern en rescatar bancs i caixes no reverteixin en els serveis bàsics de la població. És inacceptable que el govern de la Generalitat no pugui negociar amb les entitats bancàries ni garantir la liquiditat d'un centre sanitari públic. Aquesta decisió tècnica suposadament basada en l'anàlisi del risc, té tota l'aparença d'una estratègia de pressió, ofec i terror sobre el Pius Hospital per tal de justificar i poder aplicar les retallades i reduccions de servei que fa temps que la conselleria preten fer.

Les organitzacions convocants demanen que la Generalitat posi sobre la taula els seus plans de futur amb el Pius i que s'asseguri la viabilitat de l'Hospital de Valls, centre que desenvolupa un paper important en l'equilibri territorial del mapa sanitari. El Pius no pot pagar els errors de gestió en l'àmbit sanitari públic que ha portat a grans irresponsabilitats financeres com el nou hospital Sant Joan de Reus, amb una ocupació d’un 50%. La situació actual de la sanitat pública és culpa dels seus gestors i responsables polítics, que l'han saquejat i manipulat en benefici propi. No és culpa del territori ni del model actual sanitari; un bon sistema sanitari públic no és inviable, és necessari i un dret del ciutadà. No estem disposats a cedir en l'equilibri territorial del sistema sanitari i en el paper actual del Pius Hospital.

Avui a les 17h davant l'oficina de CaixaBank del Pati (Valls) hi haurà una roda de premsa i a les 20h una concentració de suport al Pius. Els organitzadors fan una crida a la ciutadania de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, comarques a les quals dóna servei el Pius, per a sortir al carrer a defensar el seu hospital. En aquest sentit, dilluns 15 de juliol a les 20.30 s'ha organitzat una assemblea oberta i informativa sobre el futur del Pius a l'auditori de Mas Miquel de Valls.

Secció Sindical CGT Pius Hospital de Valls


La situació i futur del Pius Hospital de Valls

El futur del Pius Hospital de Valls, englobat a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), és més incert que mai amb la nova Reorganització Assistencial Territorial presentada per la conselleria de sanitat, que implica una reducció d'ingressos hospitalaris, reingressos per la vía d'urgències i de consultes especialitzades. Aquesta reorganització produirà un fort desequilibri territorial ja que la majoria de centres especialitzats es troben a la zona metropolitana de Barcelona.

L'Hospital de Valls pateix de forma significativa retallades des del 2010, tancant plantes i llits hospitalaris i realitzant canvis assistencials, paral·lelament a les retallades salarials i precarització de les condicions laborals dels treballadors del centre. A principi del 2012 l'alcalde de Valls, Albert Batet, va anunciar un ERO a causa de la situació econòmica del centre, que finalment no es va dur a terme a canvi d'un pacte de dos anys de durada amb Comissions Obreres, pacte que implicava retallades salarials dels treballadors però que no ha evitat acomiadaments ni noves retallades de les condicions laborals. Llavors Batet va assumir la presidència del Consell d'Administració del Pius per realitzar un control de la viabilitat del centre.

Amb l'entrada de Batet al Parlament, aquest també va assumir la presidència de la Comissió de Sanitat del Parlament de Catalunya. Malgrat aquests suposats moviments de Batet per a arreglar la situació del Pius, la realitat és que aquest mai ha viscut una situació tant dolenta. La retallada de la Generalitat del 2013 al Pius és de 1'5 milions d'euros i tot sembla encaminar el centre cap a un desmantellament parcial. En àmbits sanitaris es parla informalment d“hospital lleuger”, tot i que públicament ningú s'ha atrevit encara a dir-ho. Albert Batet va referir-se a la situació de l'Hospital en l'última Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Valls; segons Batet, la ciutat de Valls ha de decidir si vol o no l'hospital, donant per fet que el centre tal com el coneixem avui és inviable. Traspassar la decisió a la ciutat de Valls és simplement marejar la perdiu i deixar passar el temps perquè d'altres puguin actuar amb fets consumats.

Repàs de les darrers retallades i situació de la sanitat

El 2010 el govern de CiU va reduir un 14'7% el pressupost de sanitat, el 2011 el 10% i el 2012 el 5%. La despesa per habitant en sanitat s'ha reduït considerablement. Des de llavors, els darrers mesos s'han eliminat al voltant d'un terç dels llits d'hospitals i s'han tancat un de cada tres quiròfans, els serveis d'urgències s'han reduït en horari nocturn en molts centres d'atenció primària, nombrosos departaments han passat a tancar per les tardes i s'han cancel·lat operacions en determinats casos. Les llistes d'espera s'allarguen i són font de conflicte amb les organitzacions de defensa del sistema públic sanitari, ja que les autoritats sanitàries ometen les dades reals. Les denúncies d'usuaris no paren d'acumular-se.

Paral·lelament, els professionals sanitaris pateixen importants retallades salarials i precarització de les condicions laborals. Les irregularitats en la gestió de diners públics destinats a la sanitat denunciades per la CUP i la revista Cafèambllet han portat a la dimissió d'alguns dels seus gestors. El pressupost sanitari del 2013 torna a retallar-se, aquest cop el 7% als centres de l'Institut Català de Salut (ICS) i un 4'6% als centres de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP).

Secció Sindical CGT Pius Hospital de Valls