CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mobilitzacions arreu de Catalunya contra les retallades d’horaris i el tancament de desenes de CAP

Divendres, 2 setembre, 2011

Tornen a ocupar els CAP del Vallès desallotjats pels Mossos

Els veïns desallotjats de quatre CAP del Vallès desafien el departament i tornen a ocupar-los de nit amb més gent. L'actuació del Departament de Salut dimecres a la matinada fent que els Mossos desallotgessin els acampats als CAP de Ca n'Oriac de Sabadell, de Badia del Vallès, Castellar i Santa Perpètua, que protestaven pel tancament dels ambulatoris a les nits, va provocar que l'endemà s'accentuessin les protestes. Els acampats van tenir més suport que mai i dijous a la matinada van tornar a entrar als ambulatoris i a passar-hi la nit. Davant d'això, Felip Puig, conseller d'Interior, amenaça amb nous desallotjaments.

La nit de dimecres, al CAP de Ca n'Oriac, davant de la possibilitat que els Mossos repetissin l'operació, desenes de veïns van voler donar suport als acampats que van tornar a entrar a l'equipament, formant una rotllana amb cadires.

La tancada a Badia, que ja ha arribat a les 45 nits, s'ha reactivat encara més després del desallotjament. Dijous a la matinada el tancament es va tornar a produir amb total normalitat malgrat la presència d'agents de paisà. La intenció de col·lectiu és seguir ferm amb les seves reivindicacions. A Santa Perpètua l'ocupació de l'ambulatori també es va fer amb normalitat.

A Castellar, durant la nova acció d'ocupació, entre 60 i 70 persones, incloent-hi membres del personal mèdic, van tornar a fer l'ocupació pacífica.

I a Viladecavalls s'espera amb imminència el desallotjament, després de ser l'únic a la comarca on no van actuar els Mossos dimecres a la matinada. Això ha provocat un efecte crida, amb més de cent persones dormint al CAP.

Les protestes al Vallès han estat setmanes actives des que el juny el Departament de Salut va anunciar que es tancarien alguns CAP en horari nocturn. El de Badia, que també dóna servei a part de les poblacions veïnes de Barberà del Vallès i Cerdanyola, és un cas especial, perquè els usuaris s'han de desplaçar al CAP de Sant Fèlix, a la població veïna de Sabadell, quan no hi ha servei de bus nocturn ni taxis i han de fer servir els de la cocapital vallesana. L'altre gran problema que afronten els veïns és la reducció de les ambulàncies nocturnes, de dues a una.

Precisament el CAP de Sant Fèlix i l'hospital Taulí de Sabadell són els grans receptor dels usuaris d'aquests ambulatoris que han tancat a les nits i on s'estan registrant les protestes veïnals. És el cas del CAP La Florida a Santa Perpètua, estrenat fa un any per a una població de 26.000 habitants, que també dóna servei a les poblacions veïnes de Palau-solità i Plegamans i Polinyà; o del CAP de Castellar i Sant Llorenç Savall, que en estar tancat obliga 25.000 persones a desplaçar-se en vehicle en un viatge que pot durar una mitja hora.

Però els veïns que se senten més desemparats són els de Viladecavalls, un municipi amb una població de més de 7.000 habitants, des que Salut va decidit tancar totalment el CAP Ernest Lluch fins el pròxim octubre i s'han quedat només amb un dispensari mèdic obert. En el seu cas s'han de desplaçar fins al CAP Rambla, a Terrassa.

Concentracions davant els CAP tarragonins que perdran el servei nocturn

Repartits en tres fronts diferents, un miler de tarragonins contraris al tancament del servei d'urgències nocturn dels CAP Muralles, Bonavista i Sant Salvador van exterioritzar les seves queixes i van fer tot el soroll que van poder per posar de manifest que estan en total desacord amb les retallades del Departament de Salut, que preveu tancar-ne catorze a la regió sanitària del Camp de Tarragona. La Plataforma en defensa dels drets ciutadans i l'Acampada Tgn eren els impulsors de les concentracions. Mentre que al CAP Muralles van decidir fer-hi nit, al de Sant Salvador van consensuar quedar-s'hi fins a la mitjanit i al CAP de Bonavista, on es van aplegar prop d'un miler de persones, la concentració va durar fins a les onze de la nit. La policia no va intervenir.

Protesta a Montgat i tancada parcial a Badalona

La tarda de dijous també va ser moguda a l'ambulatori de Montgat i, un altre cop, al de Nova Lloreda de Badalona. En el primer cas, amb la participació d'un centenar de veïns protestant a dins i fora del CAP, i en l¡el segon amb una cinquantena de badalonins fent una tancada parcial fins a les deu de la nit, l'hora en què, fins ahir, funcionaven les urgències que no volen perdre.

Mobilitzacions a Cardona, L'Arboç, El Morell,...

A L'Arboç unes 300 persones es van concentrar a dos quarts de nou del vespre a les portes del CAP de l'Arboç per a manifestar el seu desacord enfront a les retallades que sofrirà aquest servei i que deixarà sense urgències nocturnes a les poblacions de l'Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal, entre d'altres. Un grup d'ells va passar la nit a les instal·lacions i s'han organitzat torns per mantenir les ocupacions nocturnes. A Cardona la Plataforma en defensa de la sanitat pública ja porta recollides 3500 signatures per mostrar el seu rebuig a la reforma dels serveis d'urgències i van fer una nova cassolada per a defensar el servei d'urgències nocturn i en caps de setmana i festius. Al CAP del Morell també es va fer una protesta veïnal.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció