CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mobilitzacions i jornada d’aturades el dimarts 7 d’octubre contra la Directiva europea de la setmana laboral de fins a 65 hores

Dimarts, 30 setembre, 2008

Manifestació convocada a Barcelona el dimarts 7 d'octubre a les 19,00 h. des de Passeig de Gracia-Provença fins a Plaça Catalunya sota el lema "No a les 65 hores, Sí a les 35 hores. La crisi que la paguin els rics". La manifestació està convocada per la Campanya contra la Directiva de les 65 hores.

Convocatòria de Vaga de 24 hores realitzada a nivell de Catalunya pel 7 d’octubre per tal de donar cobertura a tots els treballadors i treballadores que vulguin realitzar algun tipus d'aturada durant el dia. A cada empresa es decidirà la durada de l'aturada i les activitats informatives a realitzar.


Ens volen fer retrocedir un segle: Fora la Directiva Europea de les 65 hores.

Que diu la Directiva?

El passat 9 de juny els Ministres de Treball de la Unió Europea van aprovar, sense cap vot en contra, una "proposta de modificació" de l'actual Directiva sobre el temps de treball. Amb això van posar en marxa un procés que acabarà a la votació del Parlament europeu el proper 19 de desembre.

Segons la nova Directiva, els Estats podran permetre augments de la jornada de treball setmanal fins a 60-65 hores, que s'aplicaríen a través de pactes individuals entre l'empresari i el treballador, encara que els convenis fixin una jornada inferior. Això representa tornar a jornades "legals" de 10 a 12 hores diàries i 6 dies per setmana. La proposta de Directiva estableix també que els períodes de descans a les guàrdies de col·lectius com els bombers o el personal sanitari deixin de considerar-se temps de treball efectiu.

Perquè estem contra la proposta de Directiva de les 65 hores setmanals?

1.- Perquè ens volen fer retrocedir un segle, invalidant la jornada màxima setmanal de 48 hores que l'OIT va oficialitzar l'any 1917 després d'una dura i llarga lluita del moviment obrer internacional.

2.- Perquè a l'intentar imposar l'augment de jornada laboral a través d'acords individuals, ataquen una de les conquestes més importants de la lluita sindical: el drets dels treballadors i treballadores a la representació i la negociació col·lectiva, deixant els treballadors en mans dels empresaris.

3.- Perquè, quan estan enviant milers de treballadors/es a l'atur, en comptes de reduir la jornada (començant per les 35 hores) o rebaixar l'edat de jubilació als 60 anys, és a dir, treballar menys per treballar tothom, pretenen prolongar la jornada, provocant així encara més desocupació.

4.- Perquè la Directiva és un instrument per abaratir uns salaris ja devorats per la carestia de la vida.

5.- Perquè l'allargament de la jornada suposa un augment del cansament i la fatiga, la qual cosa es traduirà en un increment dels problemes de salut laboral i de la sinistralitat.

6.- Perquè mentre els governs s'omplen cínicament la boca amb la conciliació de la vida laboral i familiar, les jornades de 10 i 12 hores que promou la Directiva convertiran la conciliació de la vida laboral i familiar en un somni impossible, afectant en primer lloc a la dona treballadora.

7.- Perquè la prolongació de la jornada és un complement necessari de les polítiques de privatització dels serveis públics que van de la mà de la precarització de les condicions laborals i del deteriorament del servei.

8.- Perquè no és veritat que la Directiva no ens afectarà als treballadors de l'Estat espanyol. Si s'aprova, el seu impacte serà immediat, encara que les seves directrius no es traslladin a la legislació espanyola. Per a començar, els empresaris podran subcontractar personal de països on la jornada de 60-65 hores hagi estat legalitzada i ens podran fer xantatge amenaçant amb deslocalitzacions d'empreses als països on la Directiva estigui implantada. A més, els empresaris individuals no tardaran en aplicar-la a l'empara del Tribunal Europeu de Justicia, encara que la llei espanyola no sigui modificada, de la mateixa forma que passa ara amb la Directiva Bolkenstein. La pretensió del capitalisme europeu és prou clara: començar pels països i sectors més desprotegits per acabar posteriorment generalitzant la prolongació de jornada per a les noves generacions.

9.- Perquè la Directiva no és un fet aïllat sinó una peça fonamental de l'ofensiva de l'Europa del Capital, que vé de la mà de la Directiva de la Vergonya per al retorn d'immigrants, del Pla Bolonya de privatització de la Universitat, de la Directiva Bolkenstein per a liberalitzar i privatitzar els serveis públics, de la permanent pressió per allargar l'edat de jubilació i per retallar i privatitzar les pensions públiques.

La Unió Europea ens mostra continuament el seu caràcter d'instrument del capitalisme europeu. Estem davant d'un sistema en que els avenços tecnològics no serveixen per millorar les condicions de vida de la població sinó que ens retornen a un passat d'explotació i carreguen sobre l'esquena de la classe treballadora els problemes de la crisi que el mateix sistema ha generat després d'enriquir-se gràcies a nosaltres.

Ens hi juguem molt, per això és necessària una vaga general europea de 24 hores

Una agressió com aquesta requereix una resposta contundent. Considerem totalment insuficient i un simple rentat de cara la jornada europea convocada per la Confederació Europea de Sindicats (CES), CCOO-UGT-USO a nivell d'Estat espanyol, en defensa del treball digne, que inclou aturades d'un màxim de 15 minuts en algunes empreses. Per això hem legalitzat una vaga de 24 hores el 7 d’octubre, per anar més enllà, per donar cobertura legal a la possibilitat de realitzar a les empreses aturades més llargues que els 15 minuts proposats per la CES, per poder realitzar a les empreses assemblees informatives en condicions, per garantir que en tots els torns i durant tot el dia 7 els treballadors i treballadores puguin secundar la vaga en funció d'allò acordat a cada empresa i sector.

Una Directiva amb efectes tan negatius com aquesta no es pot aturar amb protestes i mobilitzacions testimonials, per això entenem que la jornada de lluita del dia 7 ha de ser el principi d'un procés de mobilització que ens porti a la convocatòria d'una jornada de vaga general de 24 hores a nivell europeu.

Campanya Unitària "No a la Directiva de les 65 hores"

MANIFESTACIÓ A BARCELONA, DIMARTS 7 D'OCTUBRE, 19 H., PASSEIG DE GRÀCIA / PROVENÇA

Us podeu descarregar els tríptics de la campanya, en català o castellà a:

www.moviments.net/xarxacontratancaments/tript65hBCN-cat.pdf

www.moviments.net/xarxacontratancaments/tript65hBCN-es.pdf

Per descarregar el cartell de la manifestació de Barcelona aneu a:

www.moviments.net/xarxacontratancaments/cartellBCN.pdf

CONCENTRACIÓ A GIRONA, 20 H. PONT DE PEDRA-RAMBLA LLIBERTAT

CONCENTRACIÓ A TARRAGONA, 19 H. ESTATUA DESPULLATS-RAMBLA NOVA


LA CGT DE CATALUNYA CONVOCA ATURADES I A LA MANIFESTACIÓ DE BARCELONA I CONCENTRACIONS DE GIRONA I TARRAGONA PER AL DIMARTS 7 D'OCTUBRE

El Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya ha presentat al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya una convocatòria de vaga que s'iniciarà el dia 7 d'Octubre de 2008 a les 06.00 hores, amb una durada de 24 hores, finalitzant a les 06.00 hores del dia 08 de octubre de 2008. També ha procedit a constituir el pertinent Comitè de Vaga.

Així mateix participem en la convocatòria de manifestació que es farà el dia 7 d'octubre a Barcelona, amb sortida a les 19 h. a Passeig de Gràcia / Provença i final al Portal de l'Angel.

La CGT de Catalunya fa una una crida a la participació en la manifestació de Barcelona de tots els afiliats i afiliades de la CGT, a convocar concentracions i assemblees on sigui possible, a participar en les aturades, així com a la difusió dels motius pels quals estem contra la Directiva europea de les 65 hores.

Adjuntem diversos documents:

Full informatiu sobre les mobilitzacions del 7 d'octubre i la campanya contra les 65 hores.

Informe sobre el que suposa la Directiva europea de les 65 hores elaborat per Desiderio Martín, del Gabinet d'Estudis Confederal de la CGT.

Comunicat del Comitè Confederal de la CGT davant l'aprovació de la Directiva per part dels ministres de treball europeus.

Cartell manifestació Barcelona

Manifest campanya Barcelona

Altres articles informatius sobre el tema els podeu trobar en aquesta mateixa web.

Attached documents