CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Molta participació i un bon debat a la xerrada de mitjans de comunicació alternatius realitzada a la Rimaia de Barcelona

Dissabte, 13 març, 2010

Amb una assistència d'unes cinquanta persones i amb molta participació, s'ha dut a terme la trobada de mitjans alternatius a la Universitat lliure la Rimaia de Barcelona (espai okupat), ahir 12 de març a la tarda, interessat-se els i les assistents per les línies editorials de cada mitjà i sobre els punts forts i febles de la contrainformació anticapitalista.

El diferents ponents han exposat la seva manera de funcionar davant una realitat dura que dificulta moltíssim el funcionament correcte dels mitjans de comunicació alternatius.

Les qüestions relacionades amb la financiació han estat una de les qüestions centrals que s'han tractat visibilitzant les condicions precàries en que treballen les persones que formen part de cada col·lectiu i les dificultats per trobar nous subscriptors.

La Directa ha mostrat el seu projecte de periodisme seriós, rigorós i de fort contingut social i territorial a Catalunya. La vida del diària comença al 2005 de la ma de persones que provenien d'altres mitjans alternatius amb l'objectiu de trencar l'aïllament dels moviments socials i ser una eina per combatre el discurs dominant dels mitjans de comunicació burgesos. El mitjans de comunicació son vitals per a l'esquerra anticapitalista perquè son eines que poden orientar la opinió, no només de la gent de la nostra corda sinó també dels mitjans de comunicació generalistes que sovint han anat a remolc i han hagut de rectificar les seves hipòtesis davant l'evidència,i anar a acollir les tesis que La Directa havia sostingut des de l'inici. La directa posa èmfasi en la recent fusió amb Illacrua i els contrastos positius que ha aportat a un diari sovint acusat de veure massa la cara fosca de les situació, amb una revista critica però positiva.

Diagonal, diari escrit amb seu Madrid, planteja la voluntat de tenir una incidència política real. Hereu del diari Molotov, Diagonal afronta el futur amb la voluntat d'arribar a les persones, no només que es troben dins dels moviments social, si no també a les persones que en podrien formar part potencialment i deixar. Algú en algun moment va dir que "escriure a Diagonal, al principi, era com escriure a la porta d'un lavabo de bar" els editors de Diagonal, presumeixen que ara encara és així però no a la porta d'un bar si no a la d'un aeroport, sarcàsticament i es que els 4000 exemplars de tirada no poden competir amb els grans grups editorials però ja comença a tenir un tamany considerable y sobre tot una credibilitat y seriositat que mira cara a cara als mitjans venuts al capital.

Per la seva par La Haine Barcelona, representada per una nova generació d'activistes comunicacionals joves i amb empenta, proposa traspassar el mur mediàtic a través del recull de les lluites que es duen a terme al carrer i proposen un model que no agreugi la situació de sobreinformació, que de vegades pateixen els mitjans de contrainformació a internet. El treball que fan els mitjans de comunicació en paper son el complement perfecte de la per a una comunicació alternativa i de classe amplia y contrastable. L'objectiu de La Haine és que els propis moviments socials facin la informació i informin de primera ma d'allò que passa utilitzant la eina de la seva pàgina web.

Per la seva part Kaosenlared defensa un periodisme de "guerrilla", de combat, on el debat, la pluralitat i la lliure opinió i la velocitat són factors claus per portar a terme un projecte tan complex com el nostre. La lliure publicació oberta a tot anticapitalista, la oposició frontal i radicalment democràtica al sistema a través d'un diari digital que recull, amplia i elabora informació és la eina total, que els col·lectius socials utilitzen, quan això no sigui així, Kaosenlared no deixarà de tenor sentir com a tal. Per a kaosenlared una eina de contrainformació que no serveixi al a lluita unitària anticapitalista no te cap sentit.

El milió de entrades del mes de Gener, agreugen encara més la situació de la pàgina referent de les lluites socials i obreres que és kaosenlared- Poder afrontar aquest nombre impressionant de vistes i el treball que comporten calen moltes més persones i un finançament contundent sense el qual el qual no es podrà garantir que aquest creixement exponencial dels últims anys sigui ferm i de futur. El col·lectiu esta treballant nous sistemes de finançament, al voltant de les moviments socials, sindicals i cultural d'arreu del món i evidentment com sempre del seus lectors.

Els blocs de Kaosenlared son una nova eina comunicativa que permet als lectors tenir el seu propi espai a la web i alhora l'autofinançament del projecte per la qual cosa els companys de kaosenlared van demanà als i les assistents que tal i com fan les grans empreses capitalistes amb els seus mitjans el poble treballador o ho faci amb kaosenlared i amb els altres mitjans alternatius i anticapitalistes. Si volen tenir eines de combat ben esmolades i dignes cal que tots hi col·laborem.

La trobada ha estat cordial i no es descarten més trobades per parlar sobre possibles col·laboracions no tan llunyanes, en una voluntat clara d'optimitzar recursos, respectant cadascun dels projectes i recolzant cadascuna de les iniciatives que sorgeixin d'aquests col·lectius.

Cal mirar endavant i treballar dur per poder afrontar els temps que ens esperen amb voluntat de triomf.

Carlos García a Kaos en la Red