CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mor treballador de 26 anys de Navàs a les mines de Balsareny, miner precari subcontractat per ICL-Iberpotash

Dimecres, 25 novembre, 2015

Des de CGT Iberpotash i CGT Sallent, lamentar la pèrdua del company treballador miner,una nova mor a les mines del Bages a l´empresa ICL-Iberpotash, en aquest cas el treballador subcontractat de 26 anys, Sergi Font Vilardell, veí de Navàs.

En aquests moments, després d´aconseguir treure´l de la galeria de Vilafruns, ara el que cal és estar al costat de la seva família i amics, a qui els transmitim el pesam, que la terra li sigui lleu, i es paralitzen les mines de Balsareny, Sallent i Súria fins haver pogut enterrar el jove miner.
Cal recordar que de nou el nivell de subcontractació precària a ICL-Iberpotash s´endú una nova mort.
Maximo de la Corte, delegat CGT Comitè ICL-Iberpotash recorda : "Miners estem consternats amb la mort del jove company miner. Cal recordar que van 5 morts en 4 accidents en tres anys i mig a les mines del Bages".
La mina, en conèixer la notícia s’ha aturat. Durant la tarda el comitè de Seguretat i Higiene mirarà de fer l’informe respecte als fets. A partir d’aquesta informació es decidirà si es fa una denúncia

CGT ICL-IBERPOTASH
CGT SALLENT

Més informació:

- Dos miners d’Iberpotash a Súria moren aixafats per un despreniment(Desembre 2013)

- PÀGINA FACEBOOK CGT SALLENT

- TWITTER FACEBOOK CGT SALLENT

- WEB CGT ICL-IBERPOTASH SÚRIA

Conol per jove miner de 26 anys mor a Balsareny a empresa subcontractada per ICL-Iberpotash

Mor un treballador de Navàs de 26 anys a les mines a Balsareny
El jove, empleat de l'empresa subcontractada Montajes Rus, ha quedat atrapat en caure-li una galeria a sobre a Vilfruns

Un treballador navassenc de 26 anys, Sergio Font, ha mort aquest dimecres al matí a les mines que Iberpotash explota a Vilafruns, al terme de Balsareny, després que hagi quedat atrapat per la caiguda d'un llis de parament d'una galeria minera. El jove treballava per l'empresa subcontractada Montajes Rus, una empresa de muntatges de Berga.

Segons informa Iberpotash l'accident s'ha produït al voltant de les 9 del matí. Una treballadora ha avisat de l'esfondrament d'una galeria al punt quilomètric 66 de la C-16c, a les instal·lacions d'Iberpotash, mentre hi havia un treballador al seu interior. Segons fonts de la companyia, en aquells moments el treballador es trobava amb tres persones més a l'interior de la mina, ja que el protocol de l'empresa és que sempre hi hagi equips d'un mínim de quatre persones treballant a les mines. Un dels companys de la víctima mortal ha hagut de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques, ja que ha patit un atac de pànic.

En senyal de dol i solidaritat, les instal·lacions tant industrials com d'extracció d'Iberpotash han cessat aquest dimecres al matí la seva activitat fins després del funeral, que encara falta per concretar.

El fet ha estat posat en coneixement del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Manresa i del Departament d'Empresa i Ocupació, d'acord amb els procediments habituals en accidents laborals amb víctimes mortals.

El darrer accident mortal a les mines de Vilafruns data de l'any 2006. El darrer a totes les instal·lacions d'Iberpotash es va produir a les mines de Cabanasses, el desembre de 2013, quan van morir dos treballadors en un despreniment.

FONT: MANRESAINFO.CAT


Mor un miner a Iberpotash a Balsareny i un agricultor a Sant Gregori en sengles sinistres laborals

A Catalunya fins a novembre els accidents laborals mortals han passat de 57 a 69 en un any cosa que suposa unn augment del 21%
Un jove treballador de 26 anys veí de Navàs, ha mort en un accident a Balsareny, en una de les mines que el grup Iberpotash té a la comarca.

L’accident, segons fonts laborals, s’ha produït quan la paret de la mina s’ha ensulsiat, li ha caigut a sobre i l’ha aixafat. El treballador feia poc que estava a l’empresa, i formava part de la plantilla d’una empresa subcontractada, concretament la firma Montajes Rus. Era, una persona molt apreciada pels seus companys. Treballava en aquestes instal·lacions des del juny passat.

La mina, en conèixer-se la notícia s’ha aturat, com és tradicional, fins al relleu de l’endemà, segons explica un responsable del sindicat CGT, amb presència a Iberpotash.

Durant la tarda el comitè de Seguretat i Higiene mirarà de fer l’informe respecte als fets. A partir d’aquesta informació es decidirà si es fa una denúncia, explica Máximo de la Corte, de CGT.

Dimarts es va produir un nou accident laboral. Va passar a Sant Gregori, a Girona. El fet va ocórrer mentre el pagès netejava un camp. Una excavadora que feia servir, ha bolcat i ha caigut a sobre d’aquest treballador. Tenia 49 anys.

El 2014 el nombre d’accidents mortals a la demarcació va ser de 7 persones, en el que duem de 2015, les víctimes mortals ja en són 13.

El sindicat ha demanat una ràpida investigació per esbrinar les causes de l’accident i reclamar les responsabilitats que en resultin.

Els accidents de treball amb resultat de mort s’han incrementat aquest any a Catalunya. Fins a octubre s’havien produït 69 morts a Catalunya. En el mateix període de 2014 el nombre d’accidents amb resultat mortal era de 57, cosa que en nombres absoluts representa un increment del 21%, segons les dades de l’Observatori d’empresa i ocupació de la Generalitat. En aquestes xifres no s’inclouen els darrers accidents mortals esdevinguts durant el novembre.

Entre els motius que podrien explicar l’increment d’accidents laborals i més concretament els mortals són l’alta temporalitat, la baixa despesa de les empreses en formar a les persones que hauran de treballar només uns dies o unes hores en lloc de fer-ho a jornada completa. En aquest sentit, es dóna una situació paradoxal. Actualment hi ha més persones treballant de les que hi havia fa dos o tres anys. Però, si se sumen les hores que treballen totes les persones que treballen ara, el resultat és menor al que passava abans. Això té un efecte estadístic pervers, perquè les estadístiques es donen a partir de vincular el nombre d’accidents respecte a 100.000 ocupats. En aquest sentit la incidència d’accidents mortals seria de només de 2,71.

Un altre element que pot donar una imatge enganyosa és que els accidents es comptabilitzen a partir de la denúncia feta generalment per l’empresari. Quan el resultat és mortal, no hi ha cap problema perquè intervenen cosos oficials, com policia o serveis sanitaris, però quan l’accident és lleu o greu pot ser que no quedi reflectit, perquè no es comuniqui.

FONT: DIARI DEL TREBALL


Mor un treballador a l´interior de la mina de Vilafruns
Sergi Font Vilardell, de 26 anys i de Navàs, era treballador de Montajes Rus, empresa subcontractada per ICL Iberia

El navassenc Sergi Font Vilardell, treballador de l'empresa Montajes Rus, subcontractada per ICL Iberia, ha mort pels volts de les nou del matí a l'interior de la mina de Vilafruns (Balsareny). Font era veí de Navàs de 26 anys, feia tasques de manteniment i ha perdut la vida en caure-li a sobre una roca despresa de la galeria on es trobava. Fonts de l'empresa han indicat que hi havia un altre company en el lloc dels fets que ha resultat il·lès però ha hagut de ser atès per una crisi d'ansietat.

El furgó judicial amb el cos de la víctima ha sortit del lloc dels fets pels voltants de 2/4 de 3 de la tarda. A les instal·lacions de l'empresa minera s'hi han desplaçat membres dels cossos d'emergència i agents de Mossos d'Esquadra per determinar les causes de l'accident laboral. Montajes Rus és una empresa berguedana que té molts treballadors a les mines bagenques amb feines de manteniment i extracció de mineral i que fa molts anys que manté relació amb Iberpotash, ara ICL.

Les instal·lacions d'Iberpotash aturen l'activitat en senyal de dol

Iberpotash ha cessat la seva activitat aquest matí i no la reprendrà fins passat el funeral del jove treballador, segons ha informat la mateixa empresa en un comunicat. La companyia ha lamentat "profundament" l'accident i ha explicat que les causes estan sent objecte d'investigació tant per la de l'empresa com de les autoritats.

19 persones han mort a les mines del Bages des de 1990

L'accident laboral d'avui a Vilafruns fa créixer la llista de víctimes mortals a les mines del Bages. Des de 1990, 19 persones han perdut la vida. Els darrers nou han mort en els últims deu anys.

La llista dels darrers deu anys la va encetar Estanislav Gaik, surienc d´origen polonès que va morir el març del 2005 al pou de Cabanasses després de rebre una descàrrega elèctrica. Tenia 47 anys.

El setembre del 2006, el jove miner asturià Javier Pedrayes moria als 33 anys en ser atropellat per un camió a l´interior de les galeries de Vilafruns (Sallent-Balsareny). El 2006 seria, com aquest 2013, un any tràgic per als miners, ja que la mort de Pedrayes no va ser l´única. Només dos mesos després, el sallentí Fernando Caballero perdia la vida als 49 anys al pou 2 de Súria en bolcar el cotxe que conduïa i quedar atrapat a sota.

En els dos anys següents no es van registrar accidents mortals. El febrer del 2009, però, la mineria del Bages es tornava a tenyir de dol amb la mort del jove sallentí Jesús Aranda, de només 25 anys, que va perdre la vida en quedar atrapat en una cinta transportadora als exteriors de la fàbrica de Sallent, la qual cosa va provocar que caigués a l´interior d´un dipòsit de material potàssic. Aranda era fill de miner i feia tres anys que treballava a Iberpotash. No es van registrar més morts des del febrer del 2009 fins al maig de l´any passat, quan el surienc Jordi Martínez moria als 46 anys (vegeu desglossat en negreta).

La tristíssima llista encara es va engruixir el 2013, que va començar malament amb la mort de Manolo Fenoy (que va ser atropellat per un comboi de potassa), i va acabar pitjor amb les morts de Isaac Closa i Juan Ramón Mitjans el desembre.

L'accident d'avui a Vilafruns suma la novena víctima mortal a les mines del Bages en els darrers deu anys.

FONT: REGIÓ7

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció