Moviments socials es reuneixen en el primer Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària
Comunicat de premsa del Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària
Més de 600 camperols i camperoles, ecologistes, consumidors i activistes de tota Europa participen en el primer Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària que es realitza a Krems, Àustria, del 16 al 21 d'Agost.
Els participants debatran sobre les polítiques agràries europees, incloent la seva responsabilitat en les crisis alimentàries, i sobre el foment d'alternatives social, ambiental i econòmicament sostenibles al model agrari i alimentari.
El concepte de sobirania alimentària suposa una crítica a l'actual sistema neoliberal i una alternativa per al canvi de les polítiques agràries i alimentàries a nivell local, regional i internacional. Va ser proposat per l'organització internacional Via Camperola [1] el 1996 durant la Cimera Mundial de l'Alimentació de la FAO.
La sobirania alimentària posa a les persones que produeixen i consumeixen aliments en el centre de les polítiques agràries, i dóna suport al dret dels pobles a produir els seus propis aliments de formes culturalment adequades, amb independència de les condicions dels mercats internacionals, reforçant el control local sobre el sistema alimentari.
En un moment important en el debat sobre les polítiques agràries europees i les causes de les successives crisis alimentàries globals, els més de 600 participants, al costat de convidats d'Amèrica, Àsia i Àfrica, debatran sobre els diferents models de producció d'aliments, els mercats i l'organització de la cadena alimentària, les condicions socials del treball agrari, l'accés a la terra i altres recursos naturals o sobre les polítiques públiques agràries, pesqueres, comercials, de desenvolupament rural...
Amb l'objectiu de posar en comú propostes que facin viables models d'agricultura de petita escala, que mantinguin un món rural viu i dinàmic a Europa, i que eviti els impactes sobre tercers països de l'actual model. Reivindicant que els models d'agricultura basats en la sobirania alimentària formen part de la solució a grans reptes globals com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o la lluita contra la fam.
Per part de l'Estat Espanyol, participen en el Fòrum 22 representants d'organitzacions agràries, ecologistes, de consumidors i de cooperació agrupades en la Plataforma Rural [2].
[1] http://www.viacampesina.org/sp/
[2] http://www.nodo50.org/plataformarural/
Web del fòrum: www.nyelenieurope.net