Multitudinària manifestació de la PAH a Barcelona pel dret a l’habitatge
Les marxes de la PAH fan sortir al carrer milers de noves activistes per l'habitatge digne
JESÚS RODRÍGUEZ | 17/02/2013 - Setmanari Directa
Més de 50.000 manifestants als carrers de Barcelona la tarda del dissabte 16 de febrer han reclamat la dació en pagament, una moratòria dels desnonaments i el lloguer social amb un cost inferior al 30% dels ingressos de les famílies. Les mobilitzacions s'han estés a més de 45 ciutats de l'Estat espanyol i tenen lloc cinc dies després que la PAH aconseguís tombar per primer cop la piconadora de la majoria absoluta del PP al Congrés dels Diputats.
L'ambient previ que es vivia als trens de rodalies o a la xarxa de Metro ja feia preveure que la mobilització de Barcelona seria un èxit. Molts milers de persones, desenes de milers. En un recompte fet per aquest setmanari a dos quarts de set de la tarda a la calçada del tram del carrer Urgell comprès entre la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Còrsega hem comptabilitzat més de 38.000 manifestants, que sumades a les més de 10.000 que circulaven per les voreres ens apropa a les 50.000 persones. La PAH ha donat la xifra de 80.000 persones, que segons el seu recompte han participat de la protesta en algun moment del recorregut durant les tres hores de caminada reivindicativa, des de la plaça Universitat i fins una seu del Partit Popular fortament blindada per agents antiavalots de la unitat ARRO Barcelona. La Guàrdia Urbana, per la seva banda, passades les 8 de la tarda ha assegurat que havien estat 12.500 les manifestants.
El gruix de les manifestants de Girona s'han desplaçat fins a Barcelona, però unes desenes ho han fet a la capital de l'Onyar fortament assetjades per agents antiavalots. A l'Hospitalet de Llobregat també s'ha viscut la pressió policial a l'inici de la tarda, quan un cordó d'agents ha envoltat i identificat tres manifestants que posaven enganxines i dibuixaven als vidres d'una entitat bancària. Les manifestacions s'han viscut amb força també a València, Castelló, Palma i Alacant. A la capital de l'Estat espanyol desenes de milers de persones també han sortit al carrer en una marxa similar a la de Barcelona.
Una nova generació de solidaritat i suport mutu
Avui s'ha constatat als carrers de Barcelona la sorprenent capacitat de les plataformes d'afectades per la hipoteca per involucrar tota una nova generació de gent solidària en la lluita per l'habitatge digne. Tal i com han explicat en reiterades ocasions les portaveus dels més de 80 nuclis actius de la PAH, la cara més positiva d'aquests quatre anys de creixement exponencial del moviment ha estat en la faceta qualitativa. Malgrat la frustració i la vergonya inicial, la majoria de les persones afectades per situacions d'execució hipotecària i per desnonaments han fet un canvi total de la seva visió de la societat.
Valors com la solidaritat i el suport mutu han sorgit amb força en entorns on a primer cop d'ull s'hi detectava la cultura de l'individualisme. L'energia i la força dels crits i lemes –amb especial predomini del ja característic "Sí, es pot"–, la diversitat i originalitat de petites pancartes i cartells fets a casa, o la diversitat d'edats, comunitats culturals i lingüístiques, han visibilitzat avui un moviment per l'habitatge més madur i transversal que mai. Des de l'última gran marxa de la PAH s'han viscut centenars de moments de lluita municipi a municipi, barri a barri: resistències a desnonaments i ocupacions d'entitats financeres han empoderat a la gent. Avui ho han pogut reviure totes juntes. S'han fet grans, més grans encara.
Imatges manifestació de la PAH a Barcelona el 16 de febrer:
http://www.flickr.com/photos/acampadabcnfoto/sets/72157632778442869/show/
Una gentada surt al carrer contra els desnonaments
La manifestació de Barcelona, la més multitudinària, acaba en una gran concentració davant la seu del PP · Manifestacions a València, Palma, Alacant..
16/02/2013 - Redacció Vilaweb
Milers de manifestants han sortit al carrer a diverses ciutats del país per reivindicar el dret de l'habitatge i per protestar contra els desnonaments. La manifestació més multitudinària és la que s'ha fet a Barcelona, que ha aplegat molts milers de manifestants. Ha començat a la plaça Universitat i durant el recorregut ha anat aplegant cada vegada més gent, molta de la qual vinguda de les plataformes locals i comarcals de la PAH. La manifestació ha acabat a la seu del PP, on hi ha hagut una gran concentració de protesta. Hi ha hagut també manifestacions a Alacant, Eivissa, Gandia, Palma, Maó, Port de Sagunt i València.
Tot i no tenir encara xifres d'assistents a la manifestació, a l'inici d'aquesta els membres de la PAH s'han mostrat orgullosos de la quantitat de gent que ha sortit al carrer aquest dissabte. Eduard Baches, integrant de la plataforma de Lleida, ha remarcat que la protesta ha deixat clar que la ciutadania s'ha posat al costat de la causa dels desnonaments i en contra de la política per protegir a els entitats bancàries.
Per la seva banda, la portaveu de la PAH, Ada Colau, ha titllat de "cabdal" la importància de la manifestació d'aquest dissabte. Segons ha explicat als mitjans de comunicació, el moment més important del procés per reformar la llei hipotecària es viurà en les properes setmanes, que és quan la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats debatrà la ILP de la dació en pagament i el text de la reforma hipotecària presentada pel PP. Colau ha instat als partits a que no utilitzin el tràmit i la urgència amb la qual es produirà per "desvirtuar" la iniciativa de la PAH i per rebaixar les seves demandes, que ha qualificat "de mínims".
Manifestacions destacades a València i a Palma
A València, la manifestació ha aplegat uns cinc mil assistents, segons la PAH. Ha sortit de la plaça de l'Ajuntament i ha avançat pel carrer de les Barques, on hi ha moltes de les seus de les entitats financeres. Hi ha hagut crits contra aquestes entitats, a qui s'ha acusat d'enganyar i estafar la gent.
A Palma hi ha hagut una altra de les principals manifestacions contra els desnonaments, que ha aplegat milers d'assistents. En aquest cas, s'ha fet un minut de silenci per recordar la parella de jubiliats de Calvià que es van suïcidar dimarts després d'haver rebut l'avís de desnonament.
Objectiu: que no es modifiquin les demandes de la PAH
'No podem esperar durant mesos l'aprovació de la ILP, ni ens podem permetre que no s'aprovi', deia la PAH en el manifest de convocatòria de la manifestació. Recorda que l'acceptació a tràmit ha estat només el primer pas, però que tot just ara han començat les negociacions. I per això insisteix en la importància de la mobilització i la pressió de la ciutadania, que han estat les responsables que finalment el PP hagués de votar a favor de la tramitació al congrés, tot i haver dit fins a l'últim moment que no ho permetria.
Ara l'objectiu de la PAH és que el text que finalment es tramiti al congrés inclogui les demandes de la PAH: condonació de la hipoteca a canvi de retornar el pis hipotecat al banc, amb caràcter retroactiu i per a tots els contractes hipotecaris; moratòria immediata per a tots els desnonaments que afectin habitatges habituals i quan l'impagament del préstec hipotecari es degui a motius aliens a la pròpia voluntat; i la creació d'un fons de lloguer social a partir dels pisos desocupats de les entitats bancàries.
Les diferències entre la ILP i el projecte de llei del PP
Cal tenir en compte que la ILP i el projecte de llei 'de mesures urgents per a reforçar la protecció als deutors hipotecaris' procedent del reial-decret aprovat pel consell de ministres al novembre han entrat a tràmit al congrés. Per això els activistes alerten del perill que es modifiqui el contingut del text de la ILP, que arribà al congrés avalada per un milió de signatures. I és que el projecte de llei del govern espanyol i la ILP no contenen pas les mateixes premisses:
El govern espanyol va aprovar per la via d'urgència en consell de ministres el reial-decret que preveu la suspensió de desnonaments però només per a uns casos determinats, i durant un temps limitat de dos anys. A més, contràriament a l'exigència de la PAH, en aquest cas no es preveu pas que el decret –ara en procés de tramitació com a projecte de llei– tingui efectes retroactius.
El text elaborat pel govern del PP preveu aturar desnonaments en casos concrets, com ara quan l'afectat no tingui una renda superior a 19.200 euros l'any, o que la quota hipotecària superi el 50% dels ingressos nets. A més, s'han de complir una sèrie de requisits, per tal de beneficiar-se de la mesura: ser família nombrosa, tenir a càrrec un menor de tres anys, ser deutor a l'atur i sense prestació per desocupació, o - tenir una persona amb discapacitat o en situació de dependència. Finalment, preveu la creació d'un fons social d'habitatges de lloguer a 'preus baixos' per als qui hagin perdut casa seva.
Els dos projectes de lleis han començat ara el seu tràmit al congrés espanyol. La PAH creu que dependrà de la pressió social que el text de la ILP es mantingui intacte fins al final.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4085434/20130216/gentada-surt-carrer-desnonaments.html
Vídeo declaracions Ada Colau (PAH) i imatges de la manifestació:
>>> L'ambient que es respirava el dia abans de la manifestació del 16F:
La gran mobilització a xarxes i assemblees fa preveure un 16-F amb massives marxes de la PAH
JESÚS RODRÍGUEZ | 15/02/2013 - Setmanari Directa
'Pel dret a l’habitatge. Contra el genocidi financer, assenyalem als responsables i exigim dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!'. Aquest és el lema de la cinquantena de manifestacions convocades per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca que recorreran dissabte 16 de febrer les principals ciutats de l'Estat espanyol.
El potent fluxe d'informació que circula per les xarxes, la mobilització que es detecta a les assemblees de barri i del 15M i la victòria parcial del passat dimarts, quan la PAH va fer tòrcer la intenció del PP de votar contra la tramitació de la ILP de la dació en pagament al Congrés, fan preveure manifestacions massives. La marxa pot ser especialment gran a Barcelona, on els nuclis d'aquest moviment contra l'estafa bancària, els desnonaments i en defensa de l'habitatge s'han mostrat més organitzats.
Recuperant els millors moments de demostració de força al carrer dels moviments socials, demà a nombrosos punts de la xarxa de transport públic de l'àrea metropolitana s'han convocat cites prèvies per assistir a la manifestació de les 17h a la plaça Universitat. Les estacions de Renfe de Sabadell o Terrassa, el Metro a Santa Coloma de Gramenet o els FGC del Baix Llobregat o la Catalunya Central rebran grups de manifestants entre les 15h i les 16h. Són una mostra de la mobilització transversal que demà pot concentrar milers de persones al centre de la ciutat.
A més, i recuperant una pràctica habitual del moviment del 15M s'organitzaran columnes de manifestants que sortiran des de la perifèria per dirigir-se a peu fins el cor de la ciutat. A les 16h a la plaça Espanya hi haurà un encontre dels blocs provinents del Baix Llobregat i l'extrem oest de la ciutat comtal (s'estan organitzant a través de l'etiqueta #AturemEspanya).
Tota mena d'organitzacions socials, veïnals, sindicals i polítiques també han convocat la seva militància a l'entorn de la plaça Universitat poc abans de les cinc de la tarda. Sens dubte serà la mobilització més gran convocada mai per aquest moviment que ha aturat més de 500 desnonaments, alhora que ha aconseguit centenars de dacions en pagament i ha portat el debat sobre l'habitatge digne a la primera plana de l'actualitat.