CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Multitudinària mobilització obrera a Madrid amb motiu de l’arribada de la marxa dels miners

Dimecres, 11 juliol, 2012

376256_417246114984969_735712700_n.jpg

El sector miner, que fa vint dies va iniciar una marxa a peu des d'Astúries, León i Teruel, finalitza aquest dimecres 11 de juliol l'última etapa de les seves mobilitzacions amb una manifestació d'unes 100.000 persones fins el Ministeri d'Indústria. La manifestació convocada per aquest dimecres a Madrid en defensa del sector miner arrencava entorn de les 11.00 hores de la Plaça de Colón amb els lemes 'Sí a la reactivació de les comarques mineres' i 'No al tancament de la mineria del carbó'. A l'inici de la marxa, els manifestants han donat una llarga ovació de suport als centenars de miners arribats a peu des de les conques mineres i situats darrere del cordó de la capçalera.

Des de les 10.00 hores, milers de persones s'han anat congregant entorn de la Plaça de Colón, on han llançat petards i expressat el seu suport als miners, que han portat a terme la 'Marxa Negra' iniciada el 22 de juny per prop de 200 miners d'Astúries, Aragó, Castella-Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia. La protesta finalitzava enfront de la seu del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme sobre les 14.00 hores per a denunciar la retallada del 60 per cent de les subvencions per a aquest any, que provocarà, segons lamenten, el tancament de les mines del carbó.

A la protesta hi han assistit, a més del sindicalisme i l'esquerra institucionals, la CGT i la resta del sindicalisme combatiu, l'esquerra anticapitalista, el 15M, els moviments socials i milers de ciutadans anònims que des de l'entrada ahir dimarts a Madrid de la marxa dels miners, han acudit a rebre'ls, felicitar-los i donar-los suport, en una demostració multitudinària, malgrat el silenci mediàtic, de força, solidaritat i lluita obrera.

Miners i manifestants van omplir Sol i el centre de Madrid el 10 de juliol

Desenes de milers de manifestants van abarrotar la Porta del Sol passada la una de la matinada del dimarts al dimecres per a clamar contra les retallades imposades pel govern. En l'emblemàtica plaça, els manifestants es van pujar a l'ona de la Marxa Negra i van rebre als miners com uns autèntics herois quinze minuts abans de les dues de la matinada, amb crits de “Sois el orgullo de la clase obrera”, “Si esto no se arregla, guerra, guerra, guerra”, "Que no, que no, que no nos representan" i "Si se puede", que els cantaven entre aclamacions i aplaudiments.

A la seva arribada a Madrid, els miners insistien que no es mouran fins que el Govern negociï la retallada del 63% en les subvencions oficials al carbó recollit ja en els Pressupostos Generals de l'Estat. “Ens quedarem aquí fins que aconseguim les reivindicacions!”, advertien. Els bombers de l'ajuntament de Madrid es van sumar a la marea negra, i es van oferir voluntaris per a escortar la columna de miners que va ser abrigallada anit pel centre de Madrid per desenes de milers de persones que els va acompanyar durant el recorregut fins a la Porta del Sol, mentre ells cantaven una vegada i una altra la seva emblemàtica cançó "Santa Bàrbara bendita".

Conforme els manifestants s'acostaven a Sol, la marxa es tornava més 15M, en la línia de les protestes del moviment 15-M. Els aplaudiments es barrejaven amb un crit constant de suport als presents, acompanyats de banderes i lemes en el qual s'insistia que “Madrid obrera dóna suport la marxa minera”.

El plat fort de la jornada de transició de la marxa minera va començar passades les deu de la nit a la Ciutat Universitària, quan la Marxa Negra va col·lapsar Moncloa abans de posar rumb a Gran Via, des d'on es va prendre la Porta del Sol, en una marxa de quatre hores pel centre de la ciutat. La rebuda dels madrilenys va sobrepassar totes les expectatives que els manifestants portaven des dels seus llocs d'origen. Els miners van tenir un especial record per a aquells que no van poder arribar a la manifestació perquè romanen tancats en els pous Santiago i Candín (Astúries), Santa Cruz (León) i Ariño (Teruel).

De la protesta social a la repressió policial

La Marxa dels Miners ha estat com una mena de revulsiu i ha escenificat la indignació que senten tots els ciutadans cap a la política de retallades que està aplicant el Govern del PP, a partir de la lluita d'unes persones, de famílies senceres que s'ho juguen al tot o el no-res, que duen més d'un mes en vaga sense cobrar, clamant una resposta que garanteixi el futur no sols de la mineria del carbó, sinó de tots els que viuen en les comarques depenents del sector a l'Estat espanyol. Un sector, el de la mineria del carbó, que potser no té gaire futur ja i que provoca una afectació ecològica important, però que per a desmantellar-lo requereix un pla econòmic alternatiu que permeti la supervivència de les poblacions i comarques afectades, que possibiliti una transició cap a un altre model productiu i econòmic per tal que s'eviti la despoblació d'aquestes zones.

Per això tots els miners coincideixen en la mateixa afirmació: “Ens quedarem a Madrid fins a vèncer”, amb un objectiu concret: reprendre la taula de negociació. Els miners van tenir un especial record per a aquells que no van poder arribar a la manifestació perquè romanen tancats en els pous Santiago i Candín (Astúries), Santa Cruz (León) i Ariño (Teruel). Els miners de Terol, León i Astúries han caminat 400 quilòmetres perquè algú, “sigui qui sigui”, els garanteixi els llocs de treball que estan en joc fins al 2018 , com està signat amb Brussel·les.

Al final de la manifestació s'han produït salvatges càrregues policials que han causat desenes de ferits i diversos detinguts. De nou es respon a la protesta social amb repressió.

>>> Galeria fotogràfica: http://www.elconfidencial.com/multimedia/album/espana/2012/07/11/miles-de-personas-se-unen-a-la-marcha-negra/

>>> Informacions revista Diagonal:

Madrid recibe a la marcha minera
La marcha negra llega a Madrid en medio de una gran expectación popular y con un férreo control por parte de los sindicatos UGT y CC OO.
http://www.diagonalperiodico.net/Madrid-recibe-a-la-marcha-minera.html

>>> Vídeos de la marxa minera desfilant per Madrid i entrant a Sol:

http://bcove.me/q89rmm5c

https://www.youtube.com/watch?v=vD-07zq22pQ&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=3ic4SFx2Boo&feature=player_embedded

>>> Per a informar-vos de la repressió policial:

- Notícia revista Diagonal:

Las cargas frente a Industria cierran la masiva marcha de los mineros
Decenas de personas heridas y al menos cinco detenidas tras la carga policial junto al Ministerio de Industria al término de la manifestación minera.
http://www.diagonalperiodico.net/Las-cargas-frente-a-Industria.html

- Vídeos salvatges càrregues policials:

https://www.youtube.com/watch?v=mJ6jLGl5hbs&feature=player_embedded

https://www.youtube.com/watch?v=Gu1qbHDTZMU&feature=player_embedded


Desenes de milers de persones impulsen la marxa minera fins a la Puerta del Sol de Madrid

JESÚS RODRÍGUEZ | 11/07/2012 - Setmanari Directa

Els miners de les conques asturiana, lleonesa, palantina, aragonesa, andalusa i de la Franja han arribat la passada matinada a Madrid. El que havia de ser una benvinguda multitudinària ha esdevingut un bany de masses inèdit passada la mitjanit. De ben segur s'hi han concentrat desenes de milers de persones en el trajecte comprès entre la Ciudad Universitaria i la Puerta del Sol. Algunes fonts xifren l'assistència de gent entre les 150.000 i 200.000 persones.

Emoció continguda, pell de gallina i molta força col·lectiva que ha aplegat la suma solidària de sindicats i del moviment del 15-M. Però dels debats recollits a la xarxa mitjançant l'etiqueta de twitter #nocheminera (que ha esdevingut Trending Topic mundial) sobretot es palpava la simpatia ciutadana cap a un moviment obrer que s'ha mostrat ferm i decidit des de fa quaranta dies. Les columnes arribades des del nord, sud i oest de la capital de l'Estat espanyol es van trobar a Aravaca i va entrar a la metròpoli a través de l'A-6 mentre centenars de vehicles feien sonar els seus claxons. Un descans per sopar i reposar forces als terrenys de la Ciudad Universitaria a obert les portes a la seva entrada triomfal a Madrid.

Cordons per obrir pas als miners

El trajecte a partir de la rotonda de Moncloa va esdevenir un formiguer humà que només es va poder superar amb cordons que permetien l'avenç d'una comitiva que ja havia caminat més de 400 quilòmetres. Des dels balcons i les voreres l'ovació era constant i molta gent feia comparacions de magnitud de l'esdeveniment respecte la benvinguda que va rebre la selecció espanyola després de guanyar l'Eurocopa amb crits com ara: "Esta es nuestra selección". Una vista aèria de la mobilització a l'alçada de la Gran Via no deixava lloc a massa dubtes sobre la trascendència del moment.

El minut més emotiu es va viure quan la capçalera va trepitjar la Puerta del Sol (a les 01:45h), quan els miners amb les seves llanternes adaptades al casc, van protagonitzar una màgica fusió entre el moviment de la indignació i un model de lluita obrera llaurat des de fa dècades a les muntanyes del nord de la península. Els crits compartits de "Sí se puede" i càntics indignats així ho van fer notar. Aquest migdia és previst que una nova manifestació inundi la capital espanyola amb la incorporació de 500 autocars provinents de totes les conques mineres, una mobilització que esdevindrà un pols al govern del PP i finalitzarà a les portes del Ministeri d'Indústria.

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/desenes-milers-persones-impulsen-marxa-minera-fins-puerta-del-sol

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció