CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mútua “Activa” condemnada a abonar 8.000 € per negar la prestació de risc durant l’embaràs a una treballadora d’ambulàncies Egara

Dimecres, 22 juny, 2022

La justícia ha dictaminat a favor de la treballadora d’ambulàncies Egara que va interposar denúncia contra la mútua Activa per no concedir-li la prestació per risc durant l’embaràs.

Al judici va quedar demostrat que l’empresa Ambulàncies Egara no té un lloc de treball compatible amb les treballadores embarassades pels riscos específics que comporta la feina de Tècnic en emergències Sanitàries.

La mútua, segons la sentència, hauria d’haver concedit la prestació per risc durant l’embaràs des del primer dia que la treballadora va informar del seu estat de gestació.

Les al·legacions presentades per part de la mútua van ser revocades per no existir proves reals ni documents mèdics concrets per denegar la prestació.

Aquesta sentència demostra que treballar a una ambulància és incompatible amb l’embaràs pels riscos que comporta el dia a dia de la feina de les Tècniques en Emergències Sanitàries.

D’aquesta sentència, podem concloure que la mútua Activa discrimina a les dones treballadores embarassades de les ambulàncies posant en perill la vida del fetus i de la mare.

Des de la CGT us animem a totes les dones treballadores del sector de les ambulàncies a denunciar a les mútues quan us neguen la prestació per risc durant l’embaràs des del primer dia. Us acompanyarem i defensarem perquè els vostres drets no siguin trepitjats pels afanys econòmics d’empreses i mútues.

Que has de fer en cas d’embaràs

  • El primer que has de fer és demanar a l’empresa l’avaluació de riscos dels diferents llocs de treball en cas d’embaràs.
  • Si l’empresa no té aquesta avaluació, s’ha de denunciar a Inspecció de Treball.
  • Si l’avaluació diu que el lloc de treball suposa un perill per a l’embaràs, l’empresa té l’obligació de canviar o adaptar el lloc de treball per un que no suposi risc durant l’embaràs.
    En cas de no poder adaptar o canviar el lloc de treball, la mútua ha de donar la baixa per risc durant l’embaràs.
  • No confondre la baixa per malaltia comuna per embaràs de risc. En aquest cas no es pot fer res. Es considera baixa per malaltia comuna.
  • Donat el cas que la mútua no vulgui donar la prestació de baixa per risc durant l’embaràs, i l’empresa no adapti o canviï el lloc de treball, sempre que l’avaluació de riscos digui que el lloc de treball no és compatible amb l’embaràs, s’ha d’interposar demanda immediatament davant el Jutjat. Després, l’embarassada ha d’agafar la baixa per malaltia comuna.

Sabies que…?

Ambulàncies Egara va haver de fer l’avaluació de riscos dels diferents llocs de treball perquè CGT ho va denunciar davant de la Inspecció de Treball. L’empresa va reconèixer que no pot oferir cap lloc de treball apte per a una dona embarassada.

En el cas d’una companya, com la mútua Activa no va donar-li la baixa, tot i tenir l’avaluació de riscos de l’empresa, la treballadora es va agafar la baixa per malaltia comuna i amb la col·laboració de CGT, va interposar demanda.

Es va guanyar la demanda i la mútua va abonar la diferència entre baixa comuna i baixa per risc durant l’embaràs, uns 8.000 €.

No et deixis trepitjar els teus drets.

 

https://cgtambulancias.es/ca/mutua-activa-condemnada-a-abonar-8-000-e-per-negar-la-prestacio-de-risc-durant-lembaras-a-una-treballadora-dambulancies-egara/