CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nació carcerària

Diumenge, 15 gener, 2012

Cada presó és igual, i cada presó és diferent. Cada presó té la seva pròpia mitologia (pensin en Alcatráz, Sing Sing, Ática), el seu propi ritme dur, suau, ferm, relaxat, sever o super max. I cada presó s'administra per un sistema de classe, és a dir, per la manera que les corts o administradors han classificat un delicte, segons els interessos amenaçats per ell.

Per exemple, als EEUU en l'àrea d'aïllament (el buit) de cada presó de l'estat, trobes el corredor de la mort, on els homes i dones amb les pitjors sentències viuen les vides menys contencioses. Si tenen els diners (o en realitat, si les seves famílies els tenen), tal vegada poden tenir un televisor, una ràdio, o altres coses, però només si poden pagar. Alguns presos treballen en la presó pel magnífic sou de $35 o $50 dòlars al mes. Si. Al mes. En aquests llocs és difícil pensar en qualsevol cosa que no sigui la màxima condemna, la mort, i en vista d'aquesta immensitat, qualsevol comoditat sembla insignificant.

No obstant això, el corredor de la mort és una classe en un sistema de classificació, i més enllà d'aquesta existeix un abisme de categories que són tan embogidores com rutinàries. Es coneixen, per les seves sigles en anglès, com AC (Detenció Administrativa), DC (Custòdia Disciplinària), o PC (Presó Preventiva), entre unes altres. Totes es refereixen a un estat d'empressonament especial, totes tenen diferents regles pel que fa al que es permet o no es permet, i totes tenen diversos nivells de repressió.

Els llibres més reconeguts sobre la història d'Estats Units parlen d'un país sense classes. Diuen que les rígides distincions de classe són més aviat una cosa anglesa o europea. Llavors com és possible que una nació que presumeix de ser una societat sense classes hagi fundat institucions tan plagades amb diferenciacions de classe? Francament, Estats Units mai ha estat una societat sense classes. I a més de tenir classes molt rígides des del principi, va tenir (i té) un sistema de casta més rígid que la pedra. Milions de negres viuen en una casta, com Michelle Alexander ha assenyalat en la seva excel·lent obra, "El Nou Jim Crow".

L'adinerada classe dominant va construir presons i corts per a protegir-se i protegir la seva riquesa davant els reclams de les masses. També va construir la il·lusió ideològica d'un país sense classes, la qual es difon fins a la data en els seus mitjans de comunicació. Clamaren sobre la llibertat, mentre van construir un complex carcerari industrial, el complex carcerari més massiu mai vist en el planeta. Van construir una nació carcerària.

* Mumia Abu-Jamal, pres afroamericà, en el corredor de la mort durant molts anys, ara condemnat a cadena perpètua als EEUU


Situació actual de Mumia Abu-Jamal

Des del 12 de desembre, Mumia Abu-Jamal ha estat en Detenció Administrativa en la presó Mahanoy a Frackville PA. Les restriccions són severes. No ha pogut comunicar-se amb ningú per telèfon i per això Prison Radio no pot gravar els seus assajos en la seva pròpia veu.

Encara que tècnicament no està en el corredor de la mort, Mumia segueix en aïllament. Durant els seus primers dies a Frackville, li van permetre tenir vuit fulles de paper i una ploma de goma. Ara té accés a quatre llibres i més fulles. Les seves visites (poques i curtes) encara es realitzen a través d'un plexiglàs, sense contacte físic. Està encadenat amb grillets en les mans i els peus durant les visites.

Recordem que en la presó Greene, on Mumia va estar tancat en el corredor de la mort, els oficials van abandonar la pràctica d'encadenar als presos durant les seves visites després que l'ex-arquebisbe Desmond Tutu va posar el crit en el cel al trobar a Mumia amb grillets durant la seva visita amb ell a l'octubre de 2007.

En altres paraules, en diversos aspectes la vida diària de Mumia ara és igual o pitjor que abans. Se suposa que aquestes condicions han de canviar quan el traslladin a Població General, però no podem comptar amb això.

D'altra banda, a pesar que la Suprema Cort d'Estats Units ha declarat inconstitucional la pena de mort en el cas de Mumia, podem comptar amb l'Ordre Fraternal de Policia i la Fiscalia de Filadèlfia per a fer tot el possible per a silenciar-lo. Van expressar el seu odi per a ell públicament en el seu míting anti-Mumia el 8 de desembre en el Keswick Theatre. Encara el volen mort. Si aquesta colla no ordena un atemptat contra Mumia dintre de la presó, el menys que faran (i segurament ho estan fent ara mateix) és pressionar a les autoritats carceràries per a fer la seva vida un infern i impedir que ell segueixi lluitant a través dels seus escrits. Volen el seu silenci.

Mentre seguim exigint la llibertat immediata de Mumia, hi ha coses que podem fer pel que fa a la seva situació actual. Ramona Àfrica demana que li enviem cartes a ell i que truquem al Director de la presó John Kerestes o a la Sub-Directora Bernadette Masan (570 773-2158) per a fer-los saber que estem vigilant per la seva seguretat i benestar a la presó.

La seva nova adreça és:

Mumia Abu-Jamal, #AM8335. SCI Mahanoy 301 Morea Road Frackville, PA 17932 EEUU.

Amig@s de Mumia de México