CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Neix una plataforma de veïns i entitats socials per «tornar la política al carrer»

Dijous, 29 març, 2007

La nova entitat, que es presentarà la setmana vinent, s'anomena Soles No Podem i, per ara, els organitzadors –entre els quals hi ha el Col·lectiu Zapatista, membres de La Makabra, la CGT i l'Assemblea de Barri de Sants i de Gràcia, així com alguns ateneus, com ara La Torna i La Rosa de Foc– han fet una crida a tots els moviments socials i veïnals perquè s'hi uneixin. L'objectiu és posar fi a l'atomització de les lluites socials i veïnals que s'han anat succeint a Barcelona i els entorns aquest últims anys, i «superar la sensació de solitud de cadascuna de les resistències», diu un dels documents fundacionals de l'entitat.


El Punt - 29/03/2007
M. SÒRIA. Barcelona

DISSABTE, 5 DE MAIG
Entitats, assemblees, ateneus i associacions de barri celebraran assemblees populars al carrer per abordar els temes que els afecten. Poden ser des de qüestions locals, com ara plans urbanístics, fins a problemes globals.

DIUMENGE, 6 DE MAIG
Se celebraran diversos debats sectorials, i es posaran en comú les conclusions.

DISSABTE, 12 DE MAIG
Acte unitari, al passeig Lluís Companys, en què es faran diverses activitats, com ara un concert.

«La vida no cap a les urnes, traguem la política al carrer.» Amb aquest lema, una desena d'entitats, organitzacions socials i sindicats han decidit unir forces i constituir-se en una única plataforma per reivindicar que la política es torni a fer «per sota i des de l'esquerra», des del carrer. La nova entitat, que es presentarà la setmana vinent, s'anomena Soles No Podem i, per ara, els organitzadors –entre els quals hi ha el Col·lectiu Zapatista, membres de La Makabra, la CGT i l'Assemblea de Barri de Sants i de Gràcia, així com alguns ateneus, com ara La Torna i La Rosa de Foc– han fet una crida a tots els moviments socials i veïnals perquè s'hi uneixin. L'objectiu és posar fi a l'atomització de les lluites socials i veïnals que s'han anat succeint a Barcelona i els entorns aquest últims anys, i «superar la sensació de solitud de cadascuna de les resistències», diu un dels documents fundacionals de l'entitat.

La idea d'unir-se en una única plataforma va sorgir el febrer del 2006, en una assemblea multitudinària a l'Ateneu Popular de Nou Barris. Segons Jordi Soler, membre de l'Assemblea de Barri de Sants, els que hi van assistir «vam veure que tots els col·lectius teníem un ideari en comú, i que junts teníem un actiu molt més potent que qualsevol espai polític». Junts però no barrejats. Soler assegura que totes les reivindicacions són benvingudes i que, si acaben formant part de la plataforma, no perdran la seva pròpia entitat. «És clar que no vindran a unir-s'hi els que defensen fer fora els esquàters», diu, però.

Dins de Soles No Podem hi caben moviments veïnals units contra un pla urbanístic concret, com els contraris al pla Caufec, d'Esplugues, o contra el 22@. Però també en formen part la plataforma més activa dels últims mesos, els organitzadors de les manifestacions per l'accés a un habitatge digne, V de Vivenda.

No és casualitat que la nova entitat hagi organitzat diverses mobilitzacions abans de les eleccions del 27 de maig. «Ens plantegem sortir abans de les eleccions per contraposició amb les idees dels polítics, però no té res a veure amb el fet que hi hagi eleccions, sinó perquè volem reivindicar que nosaltres som actors de la nostra vida política», diu Soler.

Els fundadors de Soles No Podem asseguren que la seva entitat no pretén substituir cap associació veïnal convencional. De fet, la crida també s'adreça a aquests moviments veïnals. Algunes entitats ja s'hi han adherit. La seva mascota és una aranya negra.