CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Neteja de Girona – Dues escoles relacionen la vaga de neteja amb malalties d’alumnes i mestres

Dimecres, 21 març, 2007

L'associació de pares d'alumnes de l'escola bressol El Pont i el consell escolar del CEIP Annexa de Girona han relacionat la vaga de neteja de personal de Clece amb l'aparició, en el primer cas, d'una passa de diarrea entre la mainada i, en el segon, de baixes de mestres i alumnes com a conseqüència d'al·lèrgies i problemes respiratoris. Els pares de l'escola bressol han anunciat que si la vaga continua muntaran brigades de neteja. I l'Annexa farà, a partir d'avui, les classes als espais nets del centre i demà, una manifestació fins a l'ajuntament. Per la seva part, l'Ajuntament manté que la salubritat està garantida a totes les escoles.

N.ASTORCH E.BATLLE. Girona
L'Ampa de l'escola bressol El Pont de Girona, a la zona del Pont Major, va denunciar ahir, a través d'un comunicat, que tant si es compleixen els serveis mínims com si no, la neteja que es fa al centre des del dia 5 de març «no és suficient, no és de qualitat i no es fa amb rigor». I relacionen la vaga de neteja amb una passa de diarrea que ha afectat la meitat dels nens que van al centre, 31 dels 60 infants que hi estan matriculats. «L'Ampa no descarta que una de les causes que tants nens hagin estat afectats per aquesta passa de diarrea hagi estat la falta de desinfecció diària dels sanitaris de l'escola i altres dependències», argumenta. I la junta de l'Ampa estudia la possibilitat de presentar una denúncia davant del Departament de Salut o per via penal i han demanat a tots els pares dels nens que en els últims dies han anat al metge per una gastroenteritis que els facin arribar una còpia de l'informe mèdic. Així mateix, els pares d'aquesta llar d'infants han anunciat que si la vaga –que avui arriba al dissetè dia– continua, organitzaran grups de voluntaris per netejar les instal·lacions.

El consell escolar del CEIP Annexa-Joan Puigbert va anunciar ahir que, «en vista de la impossibilitat de fer classe normal a causa de les condicions precàries de pols i brutícia a les aules, amb baixes de mestres i alumnes a conseqüència d'al·lèrgies, àcars, pols, faringitis i problemes respiratoris», han acordat emprendre un seguit de mesures. Des d'avui, les activitats quedaran reduïdes als espais mínimament nets del centre i alternaran la docència amb sortides al pati, la pineda i el carrer. I també anuncien una sortida d'educació viària per demà fins a la plaça del Vi per reivindicar la implicació total de l'Ajuntament en el conflicte. En el mateix comunicat, expressen el seu suport al personal de la neteja en les seves reivindicacions.

Pel que fa a la passa de diarrea, fonts dels serveis territorials de Salut i de l'Ajuntament de Girona van desvincular-la de la vaga de neteja. Un portaveu de Salut va indicar que els diferents casos de gastroenteritis en infants que s'han atès a l'ABS de Sarrià –l'ABS de referència de la zona de Pont Major– van començar a aparèixer dies abans de la vaga i són propis de l'època de l'any. No obstant això, Salut s'ha compromès a extremar la vigilància. La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Lluïsa Faxedas, va negar qualsevol relació de causa-efecte entre la vaga de neteja i la passa de diarrea i va assegurar que, d'acord amb les últimes inspeccions que s'han fet als centres educatius, «la salubritat està garantida». En relació amb el cas de l'Annexa, Faxedas va indicar que, a petició del centre, a més dels tècnics municipals, dilluns van fer inspeccions a les instal·lacions tècnics de Salut. «I en els dos casos es va concloure que, tot i haver-hi pols, a les aules s'hi pot fer classe amb normalitat», va explicar la regidora d'Educació.

Sense acord a Treball

Responsables de Clece i els representants del comitè d'empresa no van arribar a cap acord durant la negociació que van mantenir al Departament de Treball, a Barcelona. Al matí les reunions es van fer separadament i a la tarda la trobada va ser conjunta. D'entrada, l'empresa estava disposada a cedir, però no en les retribucions als treballadors perquè es tracta d'un conveni col·lectiu de Catalunya i la companyia no vol fer aquesta mena de concessió amb la seu de Girona. Això va provocar que les negociacions quedessin en punt mort, ja que l'augment de sou és la principal reclamació dels treballadors –cobren poc més de 700 euros mensuals–. Després de les reunions, les posicions continuen enfrontades i, per aquest motiu, la regidora de Règim Interior de l'Ajuntament de Girona, Amèlia Barbero, vol demanar avui que les dues parts es tornin a reunir aquesta setmana. Barbero considera la situació «preocupant, igual que des del primer moment [va començar el dia 5], i entrar a la tercera setmana vol dir demanar responsabilitat a l'empresa i als treballadors».