CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Ni muts ni a la gàbia”: Pren força la campanya de solidaritat amb els encausats per oposar-se al Pla Caufec

Divendres, 28 desembre, 2012

'Ni muts ni a la gàbia' demana l'arxivament de la causa contra nou persones, per les que la fiscalia demana en conjunt 27 anys de presó. Centenars de persones han participat en accions contra aquest projecte urbanístic d'Esplugues de Llobregat, actualment aturat per l'esclat de la bombolla del totxo.

Nascuda al febrer en solidaritat amb les nou persones encausades per oposar-se al Pla Caufec –un mastodòntic projecte urbanístic ubicat a Esplugues de Llobregat, al peu de Collserola-, la campanya “Ni muts ni a la gàbia” (aneu a http://nimutsnialagabia.org/) ha agafat força aquest Nadal amb la publicació de tres vídeos en què s’explica l’esmentat projecte, les diferents lluites que s’han portat a terme per aturar-lo i la repressió que s’ha exercit contra el col·lectiu opositor. La campanya està recollint signatures per demanar l’arxivament de la causa contra els nou activistes imputats, sis dels quals s’enfronten a acusacions que els podrien fer anar a la presó, i també està fent xerrades i activitats diverses per doner a conèixer la situació. Fins i tot, el ple de l’Ajuntament d’Esplugues va fer per unanimitat una declaració el passat 19 de juny manifestant que les possibles condemnes eren “desproporcionades pel que fa als fets presumptament comesos”. No va demanar, però, l’arxivament de les causes.

Els fets que van motivar les acusacions es remunten als anys 2007 i 2009. En el primer cas, es tracta d’una manifestació que es va fer a l’octubre d’aquell any i que va comptar amb la participació de més de 1.000 persones. La segona acció, de març de 2009, correspon a l’ocupació de l’Ajuntament d’Esplugues per part d’uns 300 activistes quan el ple debatia una moció de suport a una altra persona que ingressava a la presó per negar-se a pagar una pena-multa. Agents de la policia local van intentar impedir-los l’accés a l’espai, emprant porres i escuts. En ambdós casos no es van produir identificacions, sinó que es van obrir sengles processos judicials per atribuir suposats delictes a alguns dels activistes participants. En concret, els delictes que els imputen són atemptat a l’autoritat, desordres públics, faltes de desobediències i faltes de lesions (només en l’acció de 2009).

En total la Fiscalia demana condemnes que sumen 27 any de presó, 300 dies de detenció domiciliària o carcerària i 5.670 euros d’indemnització, de manera que sis de les persones encausades s’enfronten a peticions de més de dos anys de presó, fet que podria provocar que acabessin entre reixes si són condemnades. L’oposició al megaprojecte urbanístic va iniciar-se fa gairebé dues dècades [a la imatge una acció de rebuig] i en total més de 70 persones han estat acusades per participar en les diferents accions de resistència civil no-violenta.

Plantejat per l’Ajuntament d’Esplugues, en mans del PSC, en plena bombolla urbanística, les obres del Pla Caufec fa tres anys que resten aturades arran de la crisi i no s’ha edificat cap edifici. Sacresa, la societat propietat de la família Sanahuja i promotora del projecte, es troba en concurs de creditors. El Pla Caufec, que malgrat tot encara no està descartat definitivament, s’ubica entre els barris de Finestrelles i Can Vidalet i planteja aixecar desenes de blocs d'habitatges, dues torres d'oficines de 115 metres d'alçada, i sis de menor alçada i el centre comercial més gran de la zona nord de Barcelona. Tot afectant un dels grans pulmons verds de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Font: El Triangle

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/12/pren_forca_la_campanya_de_solidaritat_amb_els_encausats_per_oposar-se_al_pla_caufec_33125.php


Pretenen jutjar a 9 veins d’Esplugues de Llobregat per denunciar l’especulació i defensar la serra de Collserola… 6 d’elles poden entrar a la presó!

En aquests 20 anys d’oposició popular al Pla Caufec han estat múltiples els actes, les activitats, els arguments i les accions que s’han realitzat. El resultat sempre ha estat el mateix: la topada contra un mur administratiu —l’Ajuntament ha estat un dels principals promotors del projecte— i un reguitzell de condemnes i sancions jurídiques.

Però la repressió a l’oposició al Pla Caufec ha fet un pas endavant: actualment hi ha 9 veïns del poble pendents de dos judicis penals, 6 dels quals tenen una amenaça real d’acabar a la presó.

9 veïns del poble acusats de desordres públics (per manifestar-se i concentrar-se), atemptats a l’autoritat, desobediència greu…

9 veïns del poble triats a dit d’entre les més de 1.000 persones que van participar a la manifestació del dia 7 de novembre de 2007 i de les 300 de la concentració del dia 18 de març de 2009 davant l’Ajuntament…

9 veïns castigats per no quedar-se muts davant l’especulació urbanística, l’enriquiment fàcil, la prepotència i la destrucció de Collserola.

La petició fiscal per tots dos processos contra les 9 persones imputades puja a un total de 27 anys i 6 mesos de presó, penes multa de 600 dies (substituïbles per 11.300 €) i indemnitzacions de 5.670 €. Aquestes peticions suposarien l’entrada a presó directa per a 6 persones i multes econòmiques per a 3 més. Ambdós judicis són penals, no de faltes, i acusen a les mateixes persones d’atemptat a l’autoritat, desordres públics i faltes de desobediència i lesions.

El fet que es demanin penes de presó en tots dos processos crea una duplicitat, és a dir, que aquestes persones que no tenien antecedents penals podrien anar a la presó perquè el primer judici crea antecedents de cara al segon.

Les 9 persones imputades no estan soles. I això és perquè la motivació i els esdeveniments que han portat a aquesta situació no són en cap cas motius personals, sinó que són els caps de turc d’un moviment públic amb interessos col·lectius de defensa del territori.

El febrer del 2012 un grup de persones decideix unir esforços per evitar l’empresonament dels activistes contra el Pla Caufec i crea la campanya “Ni muts ni a la gàbia”.

L’estratègia d’aquesta campanya es basa en la informació i participació ciutadana: recull de signatures, xerrades obertes a la població, divulgació i activitats diverses dins i fora del municipi d’Esplugues. El grup de suport s’organitza per aconseguir la màxima adhesió possible de la societat i de l’Ajuntament buscant el posicionament d’ambdues parts.

“Ni muts ni a la gàbia” troba desproporcionada la pena que es demana i pretén posar de manifest que protestar comporta tenir problemes amb la justícia. Els encausats són una part d’un tot triada aleatòriament per a ser castigada.

Si el conflicte és i ha estat social i polític la solució també ho ha de ser.

http://nimutsnialagabia.org/