CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nissan acomiadarà el 40% de la plantilla i suprimirà un torn

Dimarts, 14 octubre, 2008

EVA GARCIA. Barcelona. El Punt, 14 d'octubre 2008

Nissan acomiadarà en el termini d'un any 1.680 treballadors dels centres de treball de la Zona Franca de Barcelona i de Montcada i Reixac i prepararà les instal·lacions per captar la fabricació de nous vehicles, segons el seu conseller director general, Fumiaki Matsumoto. Els sindicats diuen que els acomiadaments són injustificables, perquè la multinacional japonesa acumula quatre anys de beneficis, i han demanat a les administracions que no acceptin l'expedient de regulació. Nissan addueix un canvi de gustos en els consumidors, que prefereixen els cotxes petits als 4x4 i els vehicles comercials lleugers a les grans furgonetes


Nissan començarà a aplicar el pla de manera immediata i, segons els sindicats, fins a finals d'any Nissan podria acomiadar 1.300 treballadors d'alguna de les plantes de l'àrea metropolitana de Barcelona. De totes maneres, el conseller director general de Nissan Motor Ibérica, Fumiaki Matsumoto, va explicar ahir que l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que afectarà 1.680 treballadors, s'allargarà fins al setembre de l'any 2009, perquè la planta haurà d'estar preparada ja l'any 2010 per llançar a es cala mundial 60 nous models, alguns dels quals es podrien fabricar des de les plantes de la Zona Franca de Barcelona i Montcada i Reixac.

«Qualsevol producte de la família Nissan és susceptible de fabricar-se a Barcelona. Des d'un cotxe petit i compacte fins a un 4x4 gran», defensava ahir Matsumoto. De fet, la multinacional explica que, a banda d'una situació econòmica complicada, del descens del nombre de vendes, de l'increment dels costos de producció i de les dificultats dels particulars a l'hora d'aconseguir préstecs per al consum, Nissan ha hagut de fer front a un canvi de gus tos dels consumidors, que demanen vehicles més petits, més eficients, amb menors consums i més respectuosos amb el medi ambient.

A Barcelona, Nissan fabrica actualment dos models de tot terreny, el Nissan Navara i el Pathfinder, i un vehicle comercial, la furgoneta Primastar, i en totes dues línies de negoci les vendes han caigut fortament al conjunt d'Europa des de començament d'any: un 23% el mercat dels 4x4 i un 31% pel que fa als vehicles comercials.

Eliminar el tercer torn

Nissan també proposa tornar als estàndards de la multinacional i suprimir el tercer torn productiu instaurat l'any 2005, quan les produccions reals superaven un 40% o un 50% les previsions del grup. A més, considera que la planta ha de treballar almenys al 80% de la seva capacitat de producció. Nissan Motor Ibérica estima que tancarà l'exercici fiscal del 2008 amb una producció estimada de 130.000 unitats, i calcula que d'aquí a un any en farà 110.000.

«Conflicte social greu»

Pels sindicats, l'anunciat per Nissan és un dels «ajustaments de personal més seriosos que s'han presentat a Catalunya en els últims anys». Els representants dels treballadors avisaven ahir que l'anunci «comportarà un conflicte social greu», perquè el descens de la producció afectarà sens dubte també els treballadors de les empreses auxiliars que ara els subministren peces. Els sindicats xifren en més de 4.000 les famílies afectades. En el comitè hi estan representats els sindicats CCOO, UGT, Sigen-USOC i CGT, i tots ells coincidien a qualificar l'expedient de regulació d'«injustificat» perquè l'empresa s'aprofita d'una situació conjuntural. S'esperen fortes mobilitzacions de protesta, tot i que encara no s'ha començat a negociar i ni tan sols s'ha presentat oficialment l'ERO. La consellera de Treball, Mar Serna, avisava que el govern vetllarà de manera «molt rigorosa» perquè l'expedient estigui justificat i sigui proporcional al nombre d'afectats.

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3028958