CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nissan presenta un ERO per a quatre mesos que afectarà 3.783 treballadors de les plantes de Barcelona

Dimarts, 17 març, 2009

La Direcció de Nissan ha presentat al comitè d'empresa un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal que afectarà, entre el 1 d'abril i el 31 de juliol d'aquest any, a 3.783 empleats de les quatre plantes del grup a Barcelona.

La multinacional japonesa ja va pactar aquest nou expedient amb els sindicats, excepte la CGT, el passat mes de febrer, quan ambdues parts van signar l'acord sobre el pla industrial dels centres de Barcelona.

Aquest ERO s'aplicarà durant un total de 122 dies naturals entre el 1 d'abril i el 31 de juliol de 2009 i afectarà a 3.783 treballadors de les plantes de la de Zona Franca, Montcada i Reixac, la de recanvis del Prat de Llobregat i la del Port de Barcelona. Els empleats afectats cobraran el 90 per cent del seu salari brut.

Nissan està aplicant actualment a Barcelona un altre ERO temporal que afecta, de forma rotatòria, a un màxim de 3.500 empleats fins al pròxim 31 de març. Aquest segon ERO temporal que planteja ara el fabricant d'automòbils és una de les mesures que va acordar aplicar amb CCOO, UGT i USO mentre es busca una sortida a l'excedent de més de 1.400 empleats que, segons la companyia, tenen els centres catalans.

A canvi, la multinacional ha assignat a Barcelona la producció d'una nova furgoneta, la NV200, que començarà a fabricar-se a la fi d'aquest any, i s'ha compromès a adjudicar un altre vehicle en 2012. Aquesta nova càrrega de treball, no obstant això, no varia els plans de la companyia, que vol fixar la plantilla de l'empresa en 2.800 empleats, el que implica un sobrant d'uns 1.450 treballadors. Per a buscar una sortida no "traumàtica" a aquest excedent, Nissan havia engegat un pla de baixes incentivades, al que de moment només s'han apuntat un centenar d'operaris, i preveu obrir un pla de prejubilacions per a majors de 55 anys. Nissan confia que amb el pla de baixes incentivades i les prejubilacions es pugui donar resposta a l'excedent de plantilla que diu tenir, en cas contrari Nissan amenaça amb presentar un ERO d'extinció de contractes.

Cal remarcar, per altra banda, que la secció sindical de CGT a Nissan està sent exclosa de les comissions de seguiment i reunions que s'estan portant a terme entre empresa i sindicats sobre els acords signats entre Nissan i CCOO, UGT i USO.