CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

NO A LA MAT ! LA CIUTADANIA HA RESPOST !

Dilluns, 31 març, 2008

Avui, com en les quatre vegades anteriors que ens hem manifestat contra la MAT, ens hem aplegat a Girona un nombre molt i molt important de persones, unes 18.000. Tot i la campanya orquestrada des del Ministerio per instal·lar el desànim entre la població donant per fet que la MAT es construirà, la resposta ciutadana ha estat multitudinària. Hem deixat sentir el nostre crit unànime de NO A LA MAT NI AQUÍ NI ENLLOC.

Si mesos enrera, el coordinador europeu Mario Monti parlava de les mobilitzacions ciutadanes en contra de la línia com un dels factors clau que calia tenir en compte a l’hora de valorar possibles alternatives i variants a la línia. Ara li presentem els deures fets i signats per desenes de milers d’europeus i europees que han manifestat la seva oposició a la MAT tant al Principat com, el passat dia 1, a la Catalunya Nord. Que en prengui nota i actuï en conseqüència! I que tingui en compte també aquest suport ciutadà per diferenciar clarament el que és l’oposició legítima al projecte per part de la ciutadania i els ajuntaments dels posicionaments que hi estan a favor, encapçalats per diferents associacions que només representen dubtosos interessos econòmics i corporatius.

Per altra part creiem que la gent ha entès, sobretot a partir de l’aparició en escena de Mario Monti, que no estem davant d’una línia per a “la nova alimentació a Girona”, com diu el projecte de Red Eléctrica de España, sinó, tal com han reconegut el mateix mediador europeu i el Síndic de Greuges, davant una línia internacional de transport elèctric que té com a funció incrementar els intercanvis comercials d’electricitat. El que les associacions empresarials i gremials de Girona reclamen no és, per tant, la MAT, sinó una millora de la qualitat, quantitat i seguretat del subministrament, i aquestes demandes no requereixen forçosament la construcció d’una línia de dimensions i conseqüències tan monstruoses com les que comporta la MAT.

La contínua aparició en escena de noves propostes de variants per a la MAT, com la de la interconnexió submarina apareguda darrerament, sembla que a proposta del Govern francès, que se sumaria a la del soterrament mostra fins a quin punt el projecte de la MAT, que ja s’ha començat a executar en el tram Sentmenat-Bescanó, ha estat mal plantejat de bon començament i amb greus defectes. Ni se n’ha justificat la necessitat ni se n’han estudiat les alternatives i variants. Per tant, exigim a totes les administracions implicades que aturin les obres de construcció immediatament, que se celebri un debat públic transparent i imparcial i que es replantegi el projecte de bell nou.

Per tal que aquesta situació aberrant i antidemocràtica no es pugui tornar a repetir cal que els nostres governants modifiquin la legislació de forma que quedin absolutament garantits els nostres drets a una informació completa i transparent i que siguin tinguts en compte els plantejaments de la ciutadania en decisions de tanta transcendència com són els projectes de grans infrastructures.

Les plataformes i associacions convocants de la manifestació volem agrair la col·laboració de totes les persones, entitats i institucions que d’una manera o altra han fet possible l’organització i desenvolupament d’aquest acte de responsabilitat ciutadana.

Girona, 30 de març de 2008

Plataforma "No a la Molt Alta Tensió"|Web de la Plataforma "No a la MAT".


Recull de premsa -- >>|Recull de premsa en català