CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

No hi ha contracte programa per a Rodalies entre Renfe i Generalitat de Catalunya

Dimarts, 7 setembre, 2010

Des del passat 9 de juny de 2009, mitjançant acord de desconvocatoria de vaga, va quedar recollida la creació d'una taula de negociació i seguiment on estarien presents les autoritats ferroviàries (Ministeri de Foment i Generalitat de Catalunya), Renfe i les organitzacions sindicals, amb l'objectiu de participar en cadascun dels processos derivats de les transferències. En aquest acord es va establir com data límit per a la conclusió de la negociació d'un Contracte Programa Renfe-Generalitat el primer semestre de 2010 (30 de juny).

Transcorregut el termini de negociació ens trobem amb que a mes de setembre no s'ha tancat encara el Contracte Programa ni hi ha cap aspecte que es tanqui. El Reial Decret 2034/2009, de 30 de desembre, pel qual es materialitza el traspàs a la Generalitat de les funcions de l'Administració de l'Estat, inclou la potestat d'aquesta última de disposar del material i del personal. Si finalment la Generalitat a partir del 31 de desembre, decidís no renovar el contracte amb Renfe-Operadora, l'Estat i la Generalitat acordarien la valoració dels 197 trens i els més de 1.000 treballadors/es a transferir a la Generalitat.

És evident que els trens i els treballadors desapareixeran deixant buides les dependències, passarien a dependre d'un nou operador públic creat a aquest efecte o d'un privat que guanyés l'oferta pública de concessió, sent el personal subrogat al mateix i definitivament separat de la seva empresa actual, Renfe, que quedaria greument mutilada.

Les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, previstes en principi per a finals de novembre de 2010, estan mediatizant la concreció del Contracte Programa. A dia d'avui totes les notícies apunten que no hi haurà tancament del mateix abans de les eleccions i després de les mateixes, amb la nova composició del Parlament, ens trobarem amb canvis en la relació de Renfe amb la Generalitat, fins i tot per als serveis de Mitja Distància.

La gravetat dels fets exigeix que el Comitè General acordi les mesures oportunes per a garantir que Renfe continuï sent la prestadora d'aquests serveis, pel que des de CGT ens hem dirigit al CGE a fi de mantenir una reunió com més aviat millor. També, ens hem dirigit a la Direcció de Renfe perquè ens informi en reunió a aquest efecte dels avanços en la concreció del Contracte Programa, que segons ells, hauria d'haver-se signat abans de finalitzar el mes de juliol de 2010.

El Sindicat Federal Ferroviari de la CGT seguirà defensant la integritat de la plantilla i el material de l'empresa Renfe-Operadora i prendrem les mesures sindicals oportunes en el cas que la Direcció no ens aporti garanties de futur.

SFF-CGT