CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“No” massiu a Amposta al transvasament de l’Ebre

Diumenge, 18 maig, 2008

bloc de CGT a la mani d'amposta

Milers de persones, entre 25.000 i 30.000 segons els càlculs de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), s'han manifestat avui diumenge 18 de maig a Amposta en contra del transvasament de l'Ebre cap a Barcelona.

I s'ha produit 8 anys després de la primera gran protesta contra el Pla Hidrològic Nacional del PP, que es va realitzar a la mateixa ciutat. La marxa ha estat més multitudinària que del 28 d'octubre del 2000, quan prop de 18.000 persones es van manifestar contra el Pla Hidrològic del PP. Els manifestants, provinents de les comarques de l'Ebre bàsicament, però també de la resta de Catalunya així com d'Aragó, han ocupat més espai als carrers d'Amposta del que van ocupar en aquella ocasió.

Aquesta vegada el motiu era dir "no" a la canonada que portarà aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. La mobilització ha comptat amb el suport d'unes 150 entitats i associacions. Entre les organitzacions i col·lectius presents, a més de les diferents seccions locals de la PDE, hi havia la Plataforma Salvem el Gaià, la Plataforma Xúquer Viu, la Coordinadora Anti Cementiri Nuclear, la Federació d'Associacions de Veins de Barcelona, la Confederació General del Treball (CGT), la Unió de Pagesos, Ecologistes en Acció, la Federació Ecologistes de Catalunya, el GEPEC, les CUP, l'EIC, la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments, la campanya contra el recreixement de Yesa i col·lectius diversos provinents de diferents punts de Catalunya, Aragó i Pais Valencià.

Un centenar de militants de la CGT s'han agrupat darrera una pancarta amb el lema: "Negocis de rics i polítics = ruïna per a tothom. No als transvasaments".

Els manifestants han denunciat que se senten enganyats pel govern català perquè l'any 2000 els partits que en formen part es van oposar al transvasament que preveia el PP. S'han mostrat indignats per aquesta iniciativa, però també perquè aquesta es mantingui després de les últimes pluges produïdes a Catalunya, que han incrementat de forma destacada les reserves d'aigua dels embassaments.

Els dos lemes que han encapçalat la manifestació han estat 'Els transvasaments no són la solució' i 'Terres de l'Ebre: la Catalunya enganyada'. La marxa s'ha iniciat al Parc dels Xiribecs, al pavelló de Fires, ha passat per la delegació de la Conselleria de Medi Ambient a la ciutat i ha acabat a la plaça del Mercat, on s'han portat a terme les intervencions de representants de la PDE i dels Jovens de l'Ebre entre altres, a més d'actuacions musicals.

El president de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomás, ha dit que el govern no pot desoir la veu de la gent, i que a partir d'ara canviarien moltes coses. 'Si no s'atura la canonada, la lluita continuarà', ha advertit Tomás.

Panisello, un altre activista destacat de la PDE ha remarcat que l'objectiu del govern no és pas d'acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament de l'Ebre.

Per al portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz, el transvasament no ha servit sinó per donar ales als qui també defensen el transvasament de l'Ebre a València i a Múrcia, i el del Xúquer al Baix Segura. "La posició del PP, que era morta, ara ha revifat. Costen d'entendre, les raons del govern català".