CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Només el 20% de menors de 30 anys han pogut emancipar-se dels seus pares a l’estat espanyol

Dijous, 22 agost, 2013

Només dos de cada deu espanyols menors de 30 anys han pogut emancipar dels seus pares

Els ingressos mínims necessaris per comprar un habitatge lliure superen el 80% del sou mitjà d'un jove d'entre 16 i 29 anys.

El sou mitjà dels joves només permetria llogar un habitatge a Extremadura i Castella-la Manxa.

El 54% dels joves treballa en un lloc inferior al seu nivell d'estudis.

Tan sols hi hauria un 3% de joves considerats com 'ni-nis ".

Només dos de cada deu menors de 30 anys viuen emancipats (22,1%), tot i que el percentatge s'eleva al 72,9% en la franja de 30 a 34 anys d'edat, segons les conclusions de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE), un estudi del qual es desprèn que l'edat mitjana per abandonar la llar familiar supera ja els 30 anys.

El treball, presentat aquest dimecres pel seu autor, el sociòleg Joffre López, i la responsable de la Comissió Socioeconòmica del CJE, Sheyla Suárez, revela així mateix que un jove hauria de cobrar un 80% més del seu salari actual per poder accedir a la compra d' un habitatge, tenint en compte que "només el 30% del sou hauria d'anar destinat a aquest fi".

S'està donant "una expulsió gairebé sistemàtica dels joves del mercat de l'habitatge" A més, seguint aquests criteris, amb el salari mitjà d'una persona de 30 a 34 anys a Espanya només es podria accedir a un habitatge de lloguer al mercat lliure a Extremadura i Castella-la Manxa. "Accedir a un habitatge és una utopia per a la majoria dels joves", ha destacat Suárez. En qualsevol cas, conclou que "la hipoteca comporta sempre un endeutament més gran que el lloguer".

D'aquesta manera, el text adverteix que s'està donant "una expulsió gairebé sistemàtica dels joves del mercat de l'habitatge". "En l'actualitat, en lloc del risc de sobreendeutament, el principal escull amb què es troben els joves per comprar o llogar un habitatge és la seva extrema fragilitat econòmica i la bretxa que encara separa la seva capacitat adquisitiva dels preus que ofereix el mercat" , ha postil · lat.

No obstant això, l'informe afegeix que quan els joves arriben a l'edat d'entre 30 i 34 anys, "més que un problema generalitzat d'accés, pateix un problema de manteniment en l'habitatge que s'està ocupant de manera efectiva, ja que, amb la excepció d'Andalusia, Astúries, Canàries i Galícia, més del 70% no conviu amb els seus pares i mares ".

Sobrequalificats

Els problemes d'accés a l'habitatge estan directament relacionats a una "alarmant taxa d'atur juvenil", de fins al 55%, ia la situació de precarietat en què es troben els treballadors més joves, segons denuncia Suárez. En aquest sentit, l'informe assegura que més de la meitat dels joves estan sobrequalificats per al lloc de treball que ocupen.

En concret, es troben en aquesta situació el 53,9% dels joves assalariats d'entre 16 a 29 anys que ja han deixat d'estudiar, 01:00 portentaje que augmenta fins al 56,2% en el cas dels joves d'entre 30 i 34 anys. Per la seva banda, el percentatge de 'ni-nis'-considerant que es tracta de gent que ni estudia ni cerca feina-"no arribaria ni el 3%", segons l'autor de l'estudi.

L'Observatori desglossa també les dades d'atur a Espanya que, en termes absoluts, afecta més de 1,8 milions de persones d'entre 16 i 29 anys, ja més de 895.900 persones entre els 30 i 34 anys. Així mateix, l'informe detecta que "entre la població jove que té feina, augmenta l'esforç destinat a la formació".

D'altra banda, l'estudi s'ocupa de recollir moviments migratoris. El 2011 el saldo migratori-diferència entre immigració i emigració-va continuar sent positiu entre la població de 16 a 29 anys, però ja va registrar valors negatius entre la població de 30 a 34 anys. En aquest punt, la responsable de la Comissió Socioeconòmica del CJE ha recordat que "uns 40.000 joves titulats s'han anat d'Espanya en el que va d'any".

Suárez entén que "per elaborar polítiques efectives que solucionin el drama de la desocupació juvenil són necessaris estudis seriosos i exhaustius" i, en aquest sentit, confia que l'Observatori d'Emancipació "sigui d'utilitat per a administracions i institucions"

FONT: 20MINUTOS.COM

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció