CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nota a la sentència contra MARELLI Espanya interposada per la CGT

Dijous, 10 desembre, 2020

El passat dia 1 de desembre el Jutjat social núm.1 de Sabadell es pronunciava contra Marelli Espanya SAU, demandada per la CGT, anul·lant el ERTO que la multinacional pretenia imposar contra 500 treballadors/es de la seva factoria de Barberà del Vallès.

Les negociacions van acabar sense acord. La supèrbia, la intransigència dels representants de l'empresa i la determinació de la Secció Sindical de CGT, que lidera el Comitè d'Empresa, van contribuir a formar la unitat sindical (CGT, COBAS, CCOO, UGT) que va tancar el pas a les increïbles pretensions de la gerència: solapar ERTOs sense justificar la seva necessitat i rebaixar dràsticament les condicions econòmiques de la plantilla.

Ara, la Sentència judicial, liquida els deliris empresarials i qüestiona els “acords” aconseguits en les factories de Llinars i Santpedor on van abusar de la feblesa sindical d'aquests centres.

La Part dispositiva de la jutgesa Ana Torres posa de manifest dues coses a nivell legal que, sovint, es donen per intranscendents:

• Que les empreses han d'aportar l'informació necessària per a justificar
les mesures que proposen i aquesta ha de ser comprensible per a la
Comissió Negociadora i, per tant, per a les persones treballadores.
• Que la llei actual no contempla els ERTE “ad cautelam”, és a dir, en
previsió del que pugui ocórrer. Han de donar-se les causes i justificar la
fi de l'afectació.

Però el més important d'aquesta victòria obrera no és el seu desenllaç judicial. En temps de submissió i acceptació de les raons empresarials, quan EROS i ERTOs se succeeixen sense resistència, els fets, tossuts, ens vénen a mostrar de nou un camí conegut: valentia, unió, lluita. Vells valors que subsisteixen entre la classe obrera i que serveixen per a parar els peus de molts pocavergonyes, com ens ha demostrat la gent de Marelli.