CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nota de premsa davant dels acords adoptats el 5 de novembre en la Comissió Especial per al tractament de les Polítiques d’Immigració de l’Ajuntament de Reus

Dimarts, 10 novembre, 2009

Davant els acords adoptats, comentats públicament pel responsable de la mateixa Sr.Eduard Ortiz, Coordinador de polítiques socials i transversals de l'Ajuntament de Reus en el sentit de que es realitzaran modificacions (textualment "petites millores") en el decret municipal d'empadronament vigent actualment a la ciutat de Reus, des de la campanya expressada en el Manifest "Tots som veïns i veïnes de Reus", volem remarcar:

- D'entrada, destacar que aquest anunci de realitzar modificacions en el decret suposa el reconeixement implícit de que alguna cosa no estava bé i de que no anàvem desencaminats quan denunciàvem que aquesta normativa estava creant veritables problemes a molts ciutadans i ciutadanes a l'hora d'empadronar-se. Entenem que el nostre manifest i la campanya iniciada han estat el desencadenant d'aquests canvis, al mateix temps que ens preguntem com han tardat tant en rectificar, quan ens consta que eren conscients dels perjudicis que han causat a molta gent.

- Entenem que no n'hi ha prou amb aquestes petites modificacions, cal retornar l'empadronament a la seva veritable funció, clarament explicitada per la Llei de Bases de Règim Local i l'Institut Nacional d'Estadística: el padró és el registre de les persones que resideixen en un municipi i ha de servir per reflexar aquesta realitat de la manera més fidedigna possible.

- Cal destacar també en aquest sentit el recent informe de la Taula de Ciutadania i Immigració (on participen nombrosos agents socials, entre ells les dues Federacions de municipis de Catalunya, sindicats, patronals, associacions d'immigrants, ...) i la pròpia Generalitat de Catalunya, on es donen criteris clars als ajuntament de Catalunya sobre el padró i la seva funció, textualment diu: "Empadronar-se es un dret i una obligació per a tothom, sigui quina sigui la nacionalitat i situació administrativa (...) La inscripció al padró es limita a reflectir la residència efectiva en un municipi (...) El padró no és un mecanisme de control del parc d'habitatge (...) Entrebancar l'empadronament de veïns i veïnes els obstaculitza l'accés a drets universals fonamentals, com la salut i l'educació, i els exposa a situacions d'alta vulnerabilitat". Més clar impossible, i això precisament és el que estem demanant nosaltres qui sigui el padró.

- Exigim que s’acabi el secretisme amb que s’ha estat portant aquest tema i que la normativa municipal d’empadronament sigui de domini públic, de forma que qualsevol ciutadà o ciutadana que vulgui empadronar-se a Reus conegui quina és la normativa vigent, i pugui accedir a ella a través del web de l’Ajuntament i a la mateixa OAC.

- Considerem que un tema general de ciutadania com l’empadronament, que afecta a totes les persones que resideixen al municipi al marge de la seva procedència, nacionalitat o situació administrativa, ha de deixar de ser tractat en l’àmbit d’una comissió específica com és la de polítiques d’immigració i passar a ser tractat en un altre àmbit més genèric desvinculat de les problemàtiques relacionades amb el fenòmen de la immigració.

- Reiterem la nostra invitació a l'Ajuntament de Reus per tal que, a través de l'Alcalde o de la persona que designin per a representar-lo, participi en el debat públic que hem organitzat per al dimarts 17 de novembre a la sala d'actes del Centre de Lectura per a debatre sobre la situació de l'empadronament a Reus, on uns i altres, així com persones afectades o implicades en el tema, puguem expressar els nostres punts de vista.

- Finalment, en referència al comentari del Sr. Ortiz de que som quatre persones les que estem darrere d'aquesta campanya de denúncia, volem destacar que un fet tant poc habitual com que els 4 principals sindicats de treballadors, 2 sindicats d'estudiants, 4 partits polítics (2 d'ells a l'equip de govern i 1 a l'oposició), 8 associacions d'immigrants i diversos col·lectius socials, fins a un total de 24 entitats, es posin d'acord en signar el manifest "Tots som veïns i veïnes de Reus", suposa la constatació de que alguna cosa no s'està fent bé en el tema de l'empadronament a Reus, i que la problemàtica generada pel decret municipal d'empadronament ha adquirit una rellevància notable. Entenem que el comentari en qüestió és una clara mostra de menyspreu cap aquestes entitats i els seus representants.

Tots som veïns i veïnes de Reus

Més informació sobre el tema:

Una plataforma d’entitats denúncia públicament la cursa d’obstacles en què s’ha convertit empadronar-se a la ciutat de Reus.
Presenten el manifest "Tots som veïns i veïnes de Reus" (Tots i totes som ciutat) i demanen la rectificació de la normativa municipal.
www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article3277

Sobre empadronament i maneres de fer política a l'esquena dels ciutadans, article de Joan M. Rosich (del secretariat de la CGT Baix Camp-Priorat) publica al Reus Digital:
www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=10145

L' Ajuntament modificarà l'empadronament però no suavitzarà els tràmits
www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=10075

'Tots som veïns i veïnes de Reus' volen més modificacions en el decret d'empadronament
www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=3873