CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nota de premsa del Comitè contra Bolonya davant els expedients sancionadors contra 22 estudiants de la UAB

Dijous, 18 desembre, 2008

Aquest dimecres 17 de desembre del 2008 s'han fet públiques les resolucions dels 28 expedients disciplinaris mitjançant un correu electrònic a tota la comunitat universitària i un comunicat de premsa per part de l'equip de Govern de la UAB.

Els 28 expedients responen als esdeveniments del passat 18 d' Abril del 2008 i 29/30 de Maig del 2007.

18 Abril: Les estudiants van anar al Consell de Govern a demanar explicacions sobre l'entrada i actuació dels Mossos d'Esquadra per ordre del rector Lluís Ferrer a la facultat de Lletres el passat 4 de Març. També es reclamava transparència i explicacions sobre l'aprovació i aplicació del pla Bolonya que es concreta en els nous plans d'estudis. En el moment en que es va intentar accedir a l'espai de reunió la porta d'aquesta sala estava tancada, amb els consellers a dintre. Tot seguit es va procedir a tancar la porta d'accés al Distribuïdor i les estudiants van quedar tancades en aquest.

29/30 de Maig: Les mobilitzacions d'aquests dos dies tenien com a objectiu demanar transparència davant la constitució irregular, el dia 29 de maig, de la Junta de Facultat de Lletres. Es va canviar l'indret de constitució d'aquesta sense notificar el canvi a les estudiants juntàries. Arrel d'això es va anar al Deganat de Lletres a demanar explicacions, ja que no sols es constituïa aquest òrgan. El mateix dia també s'aprovaven els nous plans d'estudi, que havien estat elaborats amb la participació de les estudiants. Tanmateix, la informació dels plans no havia estat enviada als membres de la junta. En cap moment es va tenir una actitud violenta i es varen mantenir discussions amb l'equip del Deganat que no va respondre en cap moment a les preguntes que teníem. Quan l'equip va abandonar el despatx, les estudiants el varem abandonar amb ells, sense cap tipus de resistència i pretensió d'ocupació del despatx de la Degana de forma permanent.

Pel que fa el dia 30, es va voler arribar al Distribuïdor –passadís d'un espai públic on tal com estipula la Llei existeix llibertat de lliure circulació– amb la finalitat de fer una concentració de protesta. En aquest accés no es va produir cap tipus d'agressió, és més, les lesions, causades en les dues bandes, foren el resultat de la pressió, el poc espai i la manca de mediació del conflicte per part del rectorat i del deganat de lletres. Aquests dos no eren presents per obrir la porta tancada –que permet l'accés a l'espai – situada just darrere del cordó dels membres de seguretat. Tan gran fou la seva despreocupació, que un cop es va produir la lipotímia d'un dels membres de seguretat es va tardar més de quinze minuts en obrir aquesta via. Un cop oberta, es van realitzar els primers auxilis per les pròpies estudiants al Distribuïdor. Calmada la situació de tensió del rectorat, es va tornar al Deganat de Lletres amb la intenció de tornar a exigir transparència, així com una explicació dels fets i de la manca de preocupació per part de tot l'equip del Govern de la situació tensa i perillosa produïda al Rectorat. La pressió va fer cedir la porta i es va entrar al deganat de lletres on no es va tocar l'ordinador personal de la degana. L'ordinador ja estava obert abans de l'entrada de les estudiants i això ha quedat evidenciat amb els resultats d'una investigació policial i en la manca d'ús d'aquest fals rumor com a imputació pròpiament dita.

Aquests són els esdeveniments que varen suposar la incoacció dels trenta-tres expedients disciplinaris aplicats a trenta-una persones i de les denúncies penals a quinze d'aquestes companyes expedientades. Llevat de tres d'aquests expedients, la resta de sancions empreses pel rectorat i promogudes des del deganat de lletres no foren comunicades fins que les pròpies estudiants implicades havien de declarar. Aquesta actitud ha suposat: en primera instància la manca de coneixement de la obertura d'un procés penal fins al moment de declarar, per tant, perdre la ronda d'interrogatoris als testimonis presentats per l'acusació; i en segona instància la pèrdua de la mateixa part del procés en la via administrativa per la manca de notificació a l'advocat defensor.

Davant aquests fets i la conducta mostrada pel rectorat i els diversos òrgans de govern des d'aquell precís moment i fins ara, les estudiants considerem que hem de denunciar que:

- Amb els expedients no es jutgen ni actituds ni conductes. Tots els expedients tenen la mateixa tipificació i les accions que els inspiren estan ubicades dintre d'unes protestes que s'han reconegut per part del rectorat com a part d'un conflicte obert. Es tracta de sancions polítiques que busquen anul·lar el moviment estudiantil.

- El procés d'obertura dels expedients ha estat irregular des del primer moment. La selecció de les estudiants fou totalment arbitrària, ja que foren usades les llistes de càrrecs de representació estudiantil de la mateixa facultat i les fotos dels expedients acadèmics per tal d'identificar en les imatges les estudiants que varen participar de les protestes i no eren juntàries.

- Les acusacions no es fonamenten en cap prova empírica, no existeix cap factura amb NIF de la UAB que verifiqui la reparació de la suposada porta trencada al deganat de Lletres. Igualment, l'informe mèdic del membre de seguretat reflecteix que va estar en observació un parell d'hores a causa de la lipotímia, contusions lleus als abdominals i la recomanació d'ingesta d'algun antiinflamatori si apareixia dolor intens.

- S'aplica un reglament franquista del 1954 en que és considerat falta greu la injúria, ofensa o insubordinació a les institucions acadèmiques o els professors, les paraules o paraules indecoroses o qualsevol acte que pertorbi notablement l'ordre que deu existir en els espais d'ensenyament, dintre o fora de les aules, la manca de probitat i un llarg etcètera.

- S'han fet comunicats públics falsos des dels òrgans de governs de la universitat i òrgans afins. Els comunicats del deganat de lletres titllen de "suposades estudiants" a les integrants de la ocupació quan totes cursen, i moltes amb brillants resultats, titulacions de la UAB. A més, algunes són càrrecs públics tant del deganat, del Claustre com del Consell de Govern la UAB, òrgans màxims de govern.

- Les denúncies penals no han estat retirades, tot i que s'ha fet creure a la opinió pública i a la comunitat universitària que la UAB s'havia retirat com a part demandant. L'única manera de retirar-se com a demandants és: en primera instància reconèixer que la selecció de les imputades era arbitrària, fet que permetria una querella per part d'aquestes; i en segona instància anunciar que els fets no són constitutius de delicte, en aquest cas seria la fiscalia qui podria obrir una querella per falsos testimonis. Cap de les dues opcions els interessa com a institució.

- S'han utilitzat els expedients com a hostatges polítics. És totalment fals que s'hagi negociat amb ells ja que la postura inicial no ha canviat des del primer contacte. El dret penal internacional constitueix que han ser eliminades les sancions per tal de poder establir negociacions reals i tot i que el procés és administratiu, la lògica és la mateixa. no es pot iniciar un procés de mediació quan les sancions pel conflicte són vigents.

- Existeix un clar xantatge, repressió i amenaces cap a les estudiants mobilitzades a les assemblees amb nous expedients i expulsions, en especial a les portaveus, en tant com a cares públiques. Tal i com s'observa en el comunicat de premsa fet pel rector en funcions, Lluís Ferrer, aquest és un precedent i serà el protocol que es seguirà en tots el casos.

- Segueixen incomplint-se els procediments estatutaris. No es respecten els reglaments propis per convocar Juntes i Consells de Govern. No s'avisa amb el temps estipulat al sector de l'estudiantat, o senzillament no se'ls convoca, no s'envien els documents que han d'aprovar-se i s'aproven plans d'estudis no aprovats en òrgans i comissions prèvies.

- La Junta Permanent de la Facultat de Lletres segueix reunint-se i aprovant ordinàriament tota classe de tasques i especialment les referents als expedients, plans d'estudis i eleccions. Tot i el Contenciós Administratiu obert per la irregularitat de la seva Constitució.

- La ratificació de les sancions dels expedients ha estat comunicada en una roda de premsa i exclusivament amb un correu intern institucional a tota la comunitat. No s'ha convocat a les expedientades, ni se'ls ha enviat cap resolució, ni tan sols s'ha facilitat els noms a l'advocat. S'han hagut de demanar els expedients i les sancions en persona al gabinet jurídic per tal de saber-ho.

- Els 26 expedients s'han resolt amb una sanció penalitzadora. No solament s'han expulsat a sis persones, sinó que s'han amonestat públicament a totes les expedientades i aquesta amonestació es veu reflectida a l'expedient acadèmic. D'aquesta manera s'elimina la possibilitat de treball de totes les expedientades a la universitat i de demanar i rebre beques. Les sancions que qualifiquen a les reunions com a suaus, impliquen a nivell pràctic un greu antecedent penal a nivell administratiu.

Davant la situació de conflicte i la notificació de les sis expulsions exigim:

- La retirada dels expedients de forma immediata, la no acatació de les sancions per part del nou equip de govern i l'obertura d'un diàleg real.

- Que el nou equip de govern rectifiqui la seva postura, considerant els expedients com un problema per establir un diàleg i una negociació. Volem un posicionament de la nova rectora, Anna Ripoll, respecte l'aplicació sistemàtica de sancions com a resolució de conflictes i en concret la d'aquests expedients.

- L'obertura d'un espai real de diàleg sobre l'aplicació del Pla de Bolonya i l'adaptació a l'EEES, no solament dins de les universitats sinó també dins els parlaments.

- La pràctica coherent de les intervencions públiques tant de la Comissionada d'universitats, Blanca Palmada, del Conseller de Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, com de la nova rectora de la UAB, Anna Ripoll, en relació a la necessitat d'establir un diàleg real sense sancions com a sistema de coacció.

- Disculpes públiques davant les difamacions fetes des del rectorat, el deganat de lletres i altres òrgans de govern interuniversitari cap a les estudiants mobilitzades, acusant-les, entre d'altres, de violentes, sense proves. També per l'obertura del diàleg de forma unilateral amb les estudiants molestes amb les ocupacions.

- La dimissió de la degana de Lletres, Elena Estadella, per haver autoritzat la càrrega dels Mossos el 4 de Març; per difamar i mentir repetidament al conjunt el moviment estudiantil; i per la constitució irregular de la Junta Permament de la facultat de Lletres.

En darrera instància fem una crida a tota la comunitat universitària i a la societat a la mobilització, ja que l'única línia vermella que s'ha traspassat ha estat la de la repressió, persecució i criminalització del moviment estudiantil, ja sigui amb els mossos d'esquadra, amb els expedients, les imputacions o les expulsions.

Comitè Contra Bolonya

www.ocupemlesaulesuab.wordpress.com