CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nou curs Seminari Taifa a Barcelona: El procés de construcció europeu i la política actual de la UE

Divendres, 7 maig, 2010

El procés de construcció europeu i la política actual de la UE

A l’actualitat la Unió Europea s’ha convertit en un dels agents fonamentals en l’avenç de les polítiques neoliberals. L’objectiu del curs es centraria en presentar quins són, des dels seus orígens, els objectius del procés de construcció europea així com quins instruments ha emprat per la consecució d’aquest objectius. Analitzar quins són els reptes presents i futurs de la Unió així com els diferents impactes socials, ambientals i econòmics del procés esdevindran també temes centrals del curs.

>>> Tots els dimecres a partir del 12 de maig i fins al 16 de juny a Ecoconcern- Innovació Social . Mare de Déu del Pilar, 15, principal. Barcelona. Horari del curs: 19:00 a 21:30 hores.

El curs està impartit per membres del Seminari d'Economia Crítica Taifa: http://seminaritaifa.org/

PROGRAMA

La història del procés de construcció europeu i el paper de les seves institucions (12 de maig)

Es mostra el context històric en el que s’ha desenvolupat el projecte europeu, d’acord a l’evolució del capitalisme, així com s’assenyalen les principals fites, orígens, raons pel seu establiment, agents impulsors i diferents etapes. En aquesta sessió es veurà també quina és la funció de les diverses institucions que conformen la Unió Europea.

La política econòmica de la UE (19 de maig)

Es presenta l’evolució en matèria de política econòmica de la Unió i quins elements concrets converteixen, des de la signatura de l’Acta Única, a la UE en un dels vaixells insígnia del neoliberalisme a nivell mundial.

La política social de la UE (26 de maig)

Existeix un Model Social europeu? Del “Welfare” al “Workfare”, la política d’ocupació i la “Flexicurity”, la tergiversació del Model Social Europeu, l’enduriment de la política social, les privatitzacions, la política migratòria i el Dumping Social són algunes de les qüestions que s’abordaran en aquesta sessió.

La dimensió política de la UE (02 de juny)

La UE un projecte en expansió. La flagrant manca de democràcia existent en tot el projecte de construcció europea com un intent de dotar-se de dimensió política al marge de la participació de la ciutadania. D’acord al paper de la UE en el marc de la globalització, s’analitzaran les raons que hi ha darrera els diferents projectes d’expansió actualment en marxa: l’expansió a l’Est, el Tractat de Barcelona i la protecció europea ala zona del Magrib i els projectes de lliure comerç de la UE amb l’Amèrica llatina o l’Àfrica.

Les Conseqüències de la UE per a la població i el medi ambient (9 de juny)

Es mostrarà la incidència del procés de construcció europea en la vida de les persones i l’economia del estats membres. S’analitzarà com el desplegament del model europeu a nivell productiu es basa en l’increment de l’ús dels combustibles fòssils (concentració productiva i expansió del transport motoritzat) amb un fort impacte ambiental i converteix a la UE en un dels principals causants del canvi climàtic. Es veurà també com el model d’agrobussines promogut per la UE suposa l’aposta per un model que destrueix els equilibris territorials i pressiona de manera brutal sobre els recursos (sobretot hídrics i alimentaris).

La Unió Europa i la crisi (16 de juny)

S’analitzarà el paper que està tenint la Unió Europea en la crisi econòmica actual, des de les primeres mesures que pren el BCE a l’agost del 2007 fins al moment present així com les perspectives de futur que s’endevinen per a la Unió.