CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nou llibre de Dolors Marín sobre la història del pensament i de les experiències de l’anarquisme: ‘Anarquismo, una introducción’

Divendres, 21 novembre, 2014

Anarquismo, una introducción

Dolors Marín

Ariel, 2014, 272 pàgines.

Extraordinari aquest llibre de la Dolors Marín sobre la història del pensament i de les experiències de l'anarquisme. Tot i la modèstia que avança el subtítol quan diu que es tracta d'una introducció, la realitat és que ens trobem davant d'una obra amb certa ambició, en el sentit d'oferir un retrat global de l'alliberament individual i social quan lluita contra tota forma d'autoritat i repressió. Alliberament del poder polític, econòmic, social i religiós.

Des de les revoltes anglesa del segle XVII i francesa del XVIII, totes dues contra el model absolutista de l'Antic Règim, fins als autors més actuals, com Noam Chomsky, Stéphane Hessel, David Graeber, Uri Gordon o el col·lectiu Anonymous.
Es parla dels grans propagandistes, com Proudhon, Godwin, Bakunin, Kropotkin, Reclus i Malatesta; del magonisme, la Patagònia rebel, la Revolució del 36, l'anarcofeminisme, el municipalisme i l'ecologia llibertària, l'antisiquiatria, la geografia radical, el teatre de l'oprimit, etc.

És també una feliç reivindicació d'autors que sense dir-se anarquistes tenen una obra literària amb clares afinitats llibertàries, com Lev Tolstoi, Franz Kafka, Jules Verne o el més recent Alan Moore, entre molts d'altres.

Estructurada a la manera d'una manual, aquesta introducció a l'anarquisme és tan amena que la fa especialment recomanable a totes les persones tenen un coneixement molt general de la Idea i les experiències anarquistes. A aquestes persones, el llibre els obrira els ulls a una aventura humana apassionant, la de les lluites per la llibertat i la justícia social.

* Una ressenya de Josep Estivill publicada al núm. 165 de la revista Catalunya.