CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nous tancaments de llits a l´Hospital de Bellvitge

Dijous, 9 maig, 2013

NOUS TANCAMENTS DE LLITS A BELLVITGE

Aquesta última setmana la direcció ha tornat a jugar brut i ha tancat les unitats 7.3 i 5.3.

No contents amb això el dia 3 maig s'ha anunciat el tancament de noves unitats i la fusió de moltes elles durant un període estival que s'inicia al mes de juny i s'allarga fins a l'octubre. Tot això malgrat que no es coneix el pressupost destinat a Sanitat per a l'exercici 2013.

La direcció de l'hospital, a diferència d'altres direccions de la resta d'hospitals de l'ICS, comença una campanya que suposa el tancament d'unes 130 llits sumades a les ja tancades temporal o definitivament ens porten a deixar un hospital de "NIVELL TRES TOP 20 "que disposava l'any 2010, 768 llits a 2013 poc més de 400 llits, el que mostra, i que tantes vegades hem denunciat, la disminució de l'activitat quirúrgica i assistencial en els últims anys.

A banda de l'òbvia disminució de la qualitat assistencial i allargament de les llistes d'espera, aquests fets tenen una repercussió negativa en molts treballadors / es que no renovaran els seus contractes després de molts anys treballant a l'hospital. Però el que no està previst és la disminució de càrrecs intermedis, BELLVITGE és l'hospital amb major nombre de càrrecs de l'ICS en Direcció Infermeria 127 per poc més de 400 llits , des de CGT cataloguem d' INDECÈNCIA mantenir un model d'infermeria amb tants càrrecs intermedis on s'ha demostrat la seva inoperància i mal funcionament; una dada 1972 amb 1000 llits la Direcció d'Infermeria estava composta 42 comandaments.

Un altre va ser la invenció d'un càrrec a l'agost del 2011 amb el nom impronunciable de GESTIÓ DE PROCESSOS TÈCNICS DE SERVEIS GENERALS. UNITAT DE SUPORT TÈCNIC DE LA DIRECCION TERRITORIAL DE SERVEIS GENERALS I PROJECTES GTMS per col · locar a un altre amiguet en un càrrec sense funcions on ningú sap com és la seva tasca.

Aquesta clar que la gerència de l'hospital de Bellvitge, actua d'una manera diferent a la resta de les gerències de l'ICS amb una actitud basada en el tancament d'unitats sense judici clínic i allunyat d'un model de gestió sanitari eficient, fora de l'esmentat tancament de unitats no es desenvolupen cap tipus de polítiques de gestió sanitària, de reducció de càrrecs.

Ja vam denunciar el passat 25 d'abril el tancament de la planta de nefrologia. Aquesta unitat és l'encarregada d'acollir els malalts trasplantats de ronyó després de romandre uns dies a la unitat de trasplantament renal per finalitzar la seva recuperació. Els malalts, que estan immuno deprimits per evitar el rebuig de l'implant, són portats a qualsevol unitat on hi hagi un llit lliure, independentment de la unitat que sigui amb el perjudici que això suposa tant per al pacient com per al personal de les unitats de destinació ja que són pacients amb unes característiques especials tant en la seva dieta com en els seus tractaments i no haurien d'estar escampats en unitats no específiques per a ells. D'altra banda el tancament suposa que un gran nombre de pacients amb Insuficiència Renal que estan ingressats "repartits" per tot l'hospital; cosa que augmenta molt les càrregues de treball, control i seguiment d'aquests usuaris per part dels facultatius com del personal de infermeria etc. amb una pèrdua més que evident de la qualitat assistencial. Cal recordar l'HUB és l'hospital referència d'una població de més de 800.000 persones.

En relació amb els pacients més crítics, els pacients d'UCI, l'Hospital de Bellvitge no té els recursos necessaris per atendre la demanda malalts crítics. El retallada d'un 25% de llits per a malalts crítics està provocant que aquest tipus de pacients vagin a parar a un cubicle d'urgències i unitats d'Hospitalització que no reuneixen les condicions per a una atenció òptima dels mateixos, posant així en perill la vida de aquestes persones.

Aquesta situació es repeteix freqüentment des que la Direcció de l'Hospital va decidir tancar la unitat de Cures Intensives UCI 2-2 que comptava amb 10 llits de crítics.

A més aquesta manca de llits de Malalts crítics està provocant la desprogramació d'Intervencions Quirúrgiques atès que els llits que han de rebre els malalts recentment intervinguts quirúrgicament, estan molt sovint ocupades per malalts que haurien d'estar en UCI.

Tot això contribueix a les llargues llistes d'espera que patim els ciutadans en la gran majoria d'intervencions dels anomenats 14 procediments quirúrgics en garantia de 6 mesos de terminis màxims, establerts pel decret 354/2002 en llista d'espera, situació que s'està incomplint deliberadament per aquesta direcció. ¡Passant per sobre dels 8 mesos d'espera per a cirurgia oncològica!

Totes aquestes dades són especialment sagnants quan en l'exercici del 2012 l'ICS estalvi 109 milions d'euros del pressupost de Sanitat encara que aquest estalvi no està suposant millores en aquest 2013, ni a nivell d'usuaris en reducció de llistes d'espera o contractació de personal i aquest any tornen a projectar una retallada de 100 milions més. On han anat a parar aquests 109 M €?

. EXIGIM LA REOBERTURA IMMEDIATA DE TOTES LES UNITATS TANCADES , i denunciem que aquesta destrucció de la sanitat pública, no respon més que als criteris especuladors dels que volen enriquir-se amb això.

CONTRA LES RETALLADES EN DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA,
Segueixen actives des de fa més de 6 mesos a través de la FAVL'H, associacions de veïns de diferents barris del Baix Llobregat així com ciutadans conscienciats del perill que correm amb aquestes retallades, cada dimecres es posen a la porta principal de l'Hospital i en les Consultes externes i recullen signatures, i assessoren a emplenar els 5 models de queixa / reclamació que s'adapta millor a la situació que es vol denunciar, aquesta Iniciativa Penal Popular va ser elaborada per l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, Toni Barberà secretari general de DEMPEUS per la salut pública conjuntament amb advocats de diversos col · lectius més.

El passat 9 d'abril FAVL'H i la resta col · lectiu va fer entrega de més 18000 signatures al responsable del Catsalut a l'Hospitalet el Sr Daniel Fernández.

Més informació:

- FACEBOOK CGT BELLVITGE

- TWITTER CGT BELLLVITGE

Manel de Los Riscos CGT-Bellvitge 627 858 539

Lola Matarín CGT-Bellvitge 619 566 216

Carlos Navarro CGT-Premsa Barcelona 649 839 490