CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nova fallada a Ascó, cinc dies després de la seva revisió

Dilluns, 23 gener, 2012

Per a Ecologistes en Acció, el nou any comença per a la central nuclear d'Ascó com va acabar l'anterior, prenent la davantera a totes les altres centrals quant a fallades, successos i aturades no programades es refereix. És el segon ocorregut en aquest mes de gener, que es va inaugurar amb un problema en el calibratge d'una de les vàlvules de seguretat del pressionador, el passat dia 3.

En aquest cas la conseqüència ha estat una aturada no programada, que ha provocat una reducció brusca del proveïment elèctric, dels mil megavats de potència que subministra el reactor avariat. Segons la nota publicada pel consell de Seguretat Nuclear (CSN), breu com sempre, ha estat provocada per “un descens en el nivell d'un dels generadors de vapor”. Segons la notificació del titular, aquest fet es va produir “pel tancament d'una de les vàlvules d'aïllament d'aigua d'alimentació principal del citat generador”.

És important ressaltar que el reactor II d'Ascó acaba de finalitzar, el dia 13 d'aquest mes de gener, una recarrega que ha durat 63 dies, el doble del programat. Durant la recarrega, es va realitzar una “inspecció per corrents induïts en el generador de vapor C i el 33% dels A i B i inspecció de la placa tubular dels mateixos”. És a dir, ha ocorregut una avaria en un component essencial de la central que s'acaba de revisar.

Els generadors de vapor consisteixen en una gran estructura, per la qual circula l'aigua altament radioactiva del circuit primari, que està en contacte amb l'urani. En la infinitat de tubs que ho componen, es produeix la transferència de calor al circuit secundari, que és el qual mou la turbina. Són per tant un component essencial de seguretat i del propi funcionament de la central, que no es va revisar de forma total ni adequada.

Per a Ecologistes en Acció, el menyspreu per la cultura de la seguretat, per part dels titulars de la planta, fa temps que hauria d'haver cridat l'atenció del CSN, que es limita a sancionar solament successos extraordinaris com la fugida de partícules ocorreguda en la mateixa central fa quatre anys. Per als ecologistes, successos com aquest conviden a desconfiar de les instal·lacions del cicle de l'urani, i conviden a portar a terme d'una vegada per sempre el tancament de la vella central de Garoña, i a impedir la instal·lació d'un cementiri nuclear, a Conca o en qualsevol altre lloc.

19 de gener de 2012

www.ecologistasenaccion.org/article22163.html

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció