CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nova jornada de protestes i vagues a Grècia

Divendres, 12 març, 2010

jpg_g.m02.jpg

Desenes de milers de persones van protestar aquest dijous 11 de març en tota Grècia contra les mesures d'austeritat econòmica anunciades pel govern grec en la passada setmana. S'estima que almenys 50.000 persones van participar en una manifestació en el centre d'Atenes. A Tessalònica, la segona ciutat del país, aproximadament 20.000 persones van prendre els carrers de la ciutat cridant contra banquers i autoritats.

La vaga de 24 hores va paralitzar els transports aeris i marítims, així com els serveis ferroviaris. Només una línia de metro va funcionar a Atenes, per a permetre als vaguistes la compareixença a les mobilitzacions. Els altres transports urbans, com autobús i tramvies, van quedar completament paralitzats. La protesta va provocar també el tancament de les escoles i dels edificis de l'administració pública. Bancs i grans empreses del sector públic, com aigua, telefonia i llum, van funcionar amb un petit efectiu. Els hospitals públics van tenir només els serveis d'emergència.

El país també va estar sense informacions en les ràdios i canals de televisió, ja que el sindicat de periodistes es va adherir a la paralització. Els vehicles d'informació van transmetre només cançons i programes d'entreteniment. Els periòdics no seran publicats aquest divendres. Molts amos de botigues en el centre de la capital van tancar les portes, en una mesura de precaució contra possibles disturbis en les manifestacions.

A Atenes, el principal focus de les protestes, grups d'anarquistes van trencar aparadors de botigues de luxe, multinacionals, bancs i cotxes, a més de llançar còctels molotov i bombes de tinta contra els efectius policials. La policia va utilitzar gas lacrimògen i bombes d'efecte moral per a contenir els manifestants anarquistes. Va haver-hi durs enfrontaments davant al Parlament i també prop de la Universitat Politècnica. Desenes de manifestants havien estat detinguts. També va haver-hi registres d'expropiacions d'almenys dos supermercats pertanyents a una gran empresa en la capital grega.

Font: Agència de notícies anarquistes - ANA