CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nova rebel·lió de les pacients a l’hospital de Bellvitge contra el tancament de plantes

Dimarts, 15 juliol, 2014

La resistència de les usuàries i les professionals de l'Hospital Universitari de Bellvitge frena un nou tancament de llits a la planta 10, corresponent a traumatologia.

El passat 11 de juliol estava prevista la clausura estival dels vint-i-quatre llits d'aquesta planta segons el calendari elaborat des de la gerència de l'hospital. Sindicats i membres de l'assemblea en defensa de la sanitat pública van organitzar guàrdies durant tot el cap de setmana per impedir, amb la seva presència i l'oposició de les mateixes pacients, el trasllat dels malalts a altres unitats.

No obstant això, les guàrdies i la inquietud entre les qui defensen la sanitat pública a l'hospital de Bellvitge continua. Ramón Montoya, president de la Junta de Personal de l'hospital, explica que “estan bloquejant els llits que es queden lliures després de donar altes hospitalàries, tant a la planta 10, com a la 9, neurologia”. I afegeix “al mateix temps hi ha persones amb aquestes patologies en urgències esperant el seu ingrés”. Per aquest motiu, els diferents sindicats prossegueixen amb la seva campanya d'informació a les pacients i familiars per explicar-los què hi ha darrere dels seus trasllats o esperes a urgències.

Segons fonts hospitalàries, aquestes xifres de desequilibri entre llits disponibles i pacients a l'espera de llit, el 14 de juliol, es concreten en: tretze pacients ingressades en la unitat de traumatologia de la planta 10.1, una unitat que té disponibilitat per vint-i-quatre llits; en la planta 9.2 hi ha cinc llits bloquejats i un més lliure, la resta ocupats. Mentre, a urgències, vint-i-cinc pacients esperen; nou d'elles tenen llit assignat i setze encara no tenien a les quatre de la tarda d'avui cap assignació. D'aquestes persones encara sense llit, quatre són pacients que per la seva patologia es deriven a neurologia i l'altre a traumatologia.

Un centenar de reclamacions

Des del passat mes de juny, quan van començar a intensificar-se les mobilitzacions a l'hospital de Bellvitge, familiars i pacients han presentat al voltant d'un centenar de reclamacions a causa de les esperes o a les pressions per ser traslladades a altres unitats. Alguna d'aquestes reclamacions reflecteix les estratègies de la direcció del centre sanitari per aconseguir desocupar els llits en forma de degoteig. Així, segons denuncia el sindicat Satse, s'han donat casos com el “d'un pacient que estava ingressat a la desena planta, es va anar a fer una prova mèdica i en pujar el van portar a una altra planta malgrat que es va negar. Per descomptat ha presentat la seva reclamació”.

Dimecres que ve a la una del migdia hi ha una nova convocatòria en defensa de la sanitat pública davant de les portes de l'Hospital Universitari de Bellvitge. Com cada dimecres el veïnat del Prat, l’Hospitalet i Cornellà s'uniran a les professionals del centre per defensar l'hospital, per protestar contra les retallades en sanitat i recollir signatures.

Després de la negativa de CiU i Esquerra Republicana en el ple del Parlament el passat 11 de juliol a frenar l'impacte del dèficit sobre els comptes dels hospitals al pressupost 2014, és a dir, al fet que els 60 milions d'euros acumulats com a dèficit en 2013 no obliguessin a fer més retallades en els centres sanitaris, la Junta de Personal de Bellvitge que va acudir al ple no va ocultar la seva “decepció”. Ara, els representants dels professionals sanitaris solament confien en una nova moció de l'oposició, aquesta vegada més detallada, que previsiblement es presentarà dins de dues setmanes i a continuar amb les seves protestes i pressió en un estiu calent en la sanitat pública catalana.

* Notícia elaborada per Ana Vallina publicada al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/nou-moti-dels-pacients-lhospital-bellvitge