CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Novetats sobre El Respir-Discapacitats de les Llars Mundet de la Diputació de Barcelona

Dimarts, 22 setembre, 2015

Tal com ja us hem anat informant durant les últimes setmanes i mesos (http://bit.ly/1P29gM1 i http://bit.ly/1P29seb), la Diputació té previst fer obres d’ampliació i millora en el Centre Residencial d’Estades Temporals i RESPIR per a persones amb discapacitat intel·lectual, ubicat al Recinte de Mundet. En principi, aquestes obres havien de suposar el tancament parcial del servei. És dir, durant el temps de durada de les obres (uns 8 mesos, aproximadament), s’oferirien només la meitat de les places assistencials, i també la meitat de les treballadores del centre s’anirien al carrer.

Davant d’aquesta pretensió de retallar places assistencials i llocs de treball, la CGT vam iniciar una sèrie d’accions adreçades a impedir-ho. Vam instar la Diputació a reubicar el servei en algun altre espai que fos apropiat al mateix, tot proposant com a opció més viable l’antic Centre de Dia per a persones amb discapacitats (CAD Mundet), que porta tancat gairebé fa tres anys, el qual considerem que compleix els requisits per a acollir persones amb diversitat funcional com les usuàries del RESPIR, potser amb algunes mínimes adaptacions. En cap moment ens hem tancat a admetre altres opcions de reubicació, tot i que considerem aquesta –ja ho hem dit- com la més senzilla i viable, per les seves característiques i per trobar-se a prop del mateix RESPIR. A més, considerem que és deplorable que aquesta instal·lació es trobi actualment tancada i sense ús. En qualsevol cas, sigui a l’antic CAD Mundet o en algun altre espai, el patrimoni immobiliari de la Diputació és prou gran per a poder donar una solució a la reubicació temporal, si és que hi ha voluntat política per fer-ho.

La resposta inicial de la Diputació a la nostra demanda va ser negativa, per la qual cosa vam emprendre un seguit de mesures de pressió, així com també una estratègia comunicativa per a donar a conèixer a l’opinió pública i a les entitats que treballen en l’àmbit de la diversitat funcional l’intent de la Diba de tancar parcialment el servei. I així, durant els últims mesos hem fet visible la problemàtica del RESPIR tot protestant davant Can Serra el dia de la sessió constitutiva de la Diputació, desplegant una pancarta i repartint octavetes, realitzant notes de premsa i comunicats, parlant amb periodistes de la Directa, BTV i altres mitjans, informant de forma directa les famílies dels usuaris i usuàries del centre (que no sabien absolutament res de la intenció de la Diba de tancar la meitat del servei), explicant el cas a les ones lliures de ContrabandaFM, organitzant una recollida de signatures via change.org... I també hem mantingut reunions per a tractar sobre aquesta qüestió amb Recursos Humans, amb la Gerència, amb l’Assessor tècnic de l’Àrea d'Atenció a les Persones, en Ramon Minoves, i amb la mateixa Diputada i Vicepresidenta quarta de la Diba, Meritxell Budó.

Tots aquests moviments i aquesta campanya de pressió duta a terme per la CGT sembla que ha començat a donar alguns fruits. Ahir, en una reunió a Minerva amb Recursos Humans i la Gerència del RESPIR, ens van informar a tots els sindicats que:

La Diputació accedeix a donar continuïtat laboral als companys i companyes de suplència del RESPIR que es troben en situació precària (encadenant contractes de curta durada des de fa anys), i que finalitzaven contracte avui mateix, 18 de setembre. Deslligant, a més, el tema de les obres del tema de la continuïtat del personal. El compromís és que, dels llocs de treball d’estructura, 7 es cobriran amb places d’interinatge fins a provisió (2 en torn de matí i 5 de tarda), per ordre de la borsa d’auxiliars educadores antiga (la que en aquests moments està vigent, és a dir, la S-50/08; atès que la de la última convocatòria es troba paralitzada després de la denúncia d’irregularitats per part de les treballadores).

La resta (3) es cobriran mitjançant nomenaments d’un any, ja que són places de reserva d’algun/a funcionari/a que ha marxat, o casos similars. La resta de la borsa per cobrir suplències (estiu, baixes...) serà com sempre. També se’ns va informar que, finalment, el tribunal de la Borsa d’Auxiliar Educador es reunirà a finals de setembre.

Pel que fa a les obres, l’actual previsió d’inici és el 15 de gener de 2016. La Diputació està estudiant les opcions per a la reubicació del servei, partint de la base del manteniment del 100% de les places assistencials i dels llocs de treball, tal com nosaltres exigíem. Si més no, aquest és el compromís que ens ha estat transmès per la direcció política de l’Àrea.

Considerem que tots aquests compromisos són una petita victòria, i ens satisfà comprovar que quan les treballadores ens unim, plantem cara i lluitem pels nostres drets, podem obtenir resultats positius. Hem fet un avenç vers una major estabilitat laboral d’un col·lectiu de treballadores que es trobaven en una situació especialment precària. Tanmateix, considerem que queda molt per fer per a acabar amb la precarietat laboral dins la Diputació, especialment (però no només), en els seus serveis assistencials.

La nostra lluita no acaba aquí. Valorem positivament tots aquests compromisos, però restarem vigilants per a que es facin efectius, especialment per a garantir la provisió del 100% del servei de RESPIR sense que es perdi ni un sol lloc de treball mentre durin les obres. És un servei necessari, apreciat per les usuàries i les famílies, i en un àmbit d’atenció social clarament deficitari al conjunt de la demarcació de Barcelona.

GARANTIM EL MANTENIMENT DEL 100% DEL SERVEI DE RESPIR! NO PARAREM FINS A ACONSEGUIR-HO!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

18 de setembre de 2015

Més informació:

- WEB CGT DIPUTACIÓ BCN

- TWITTER CGT DIPUTACIÓ BCN

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció