CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Nuclear d’Ascó: Prolongat el permís de funcionament i aprovada la construcció d’un magatzem de residus

Divendres, 23 setembre, 2011

El ministeri d'Indústria ha prolongat el permís de funcionament per a la central d'Ascó I i la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic ha atorgat resolució positiva a la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) a la construcció d'un Magatzem Temporal Individual (ATI) per al combustible gastat de la Central Nuclear d'Ascó.


Amb aquestes dues resolucions es permetrà l'allargament de la vida operativa dels dos grups que componen la nuclear d'Ascó (Tarragona), atès que els recintes on s'alberga el combustible gastat-comunament conegut com "piscines" - es troben gairebé al límit de ocupació. Això és degut a que en el disseny original es va calcular una vida operativa d'uns 30 anys per a ambdós grups. Aquest període es troba en el moment de concloure, i en no estar construït a temps l'ATC (Magatzem Temporal Centralitzat), la nuclear necessita l'ATI per seguir funcionant.

Per Ecologistes en Acció l'allargament del funcionament d'Ascó representa una greu temeritat, no només pel risc potencial que significa l'ús de l'energia nuclear, sinó pel que comporta allargar la vida d'aquesta central que s'incrementa per l'inevitable desgast que amb els anys es produeix en la instal.lació. A més es suma la incertesa que no ens permet predir el comportament futur i els factors ambientals que l'envolten. Aquests han estat claus per exemple en l'accident de Fukushima.

La construcció d'un ATI per Ascó I i II no resol de cap manera el problema dels residus radioactius d'alta activitat que s'han generat, tan sols es produeix un nou escenari que encara que es pretén com transitori pot convertir-se en definitiu. De fet els magatzems en sec, tot i no consumir aigua, tampoc es troben exempts de problemes intrínsecs, tal com detalla Ecologistes en Acció en les seves legacions al Projecte Constructiu i Avaluació d'Impacte Ambiental (EIA) de l'ATI.

Davant el insolvent problema tècnic que signifiquen els residus radioactius, els quals romandran actius per milers i milers d'anys. I davant el no menys insolvent dilema ètic que enfronta els efectes perniciosos de la radioactivitat sobre la humanitat i els ecosistemes-presents i futurs-, Ecologistes en Acció considera que l'única manera realista d'abordar el problema dels residus d'alta és procedir al cessament de la seva generació, és a dir a dir, al tancament de les centrals nuclears, tal i com aquesta organització ecologista va fer constar en les seves legacions al projecte del ATI.

El permís d'explotació vigent per Ascó I i II no hauria de renovar-se. No només perquè han esgotat ja la seva vida operativa sinó perquè pateixen seriosos problemes estructurals de disseny i operativitat, com que s'assentin sobre terrenys expansius, inundables o sísmics, entre altres, que afectarien per igual a la construcció del ATI.

En els últims 4 anys, els dos grups han patit uns 100 successos notificables, entre ells i com més greu el de l'alliberament de material radioactiu a l'exterior des de "les piscines" d'Ascó I, fet que es va produir durant la parada per recàrrega de l' reactor i que va ser ocultat pels titulars de la central i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i que en aquests moments es troba en via penal després de les denúncies d'organitzacions ecologistes.

La publicació de la resolució positiva del DIA es produeix la setmana següent que a Ascó I s'hagi produït un nou succés que va consistir en el mal ancoratge d'un suport antisísmic del col.lector de descàrrega de la refrigeració de salvaguarda d'un sistema de ventilació de la contenció . Aquest fet mostra, per cert, la possible falsedat de les proves de resistència davant terratrèmols recentment avaluades pel CSN. A més, ambdós grups acaben d'iniciar el funcionament normal després d'estar un mes amb un factor de càrrega del 40% de la seva potència nominal per tasques de neteja i manteniment.

Tots aquests factors fan impracticable la continuïtat d'Ascó, i per tant, atorguen poca credibilitat a l'Informe preliminar de les proves de resistència de les centrals nuclears-aprovat amb molta diligència-. L'únic motiu que permet el temerari allargament de les centrals nuclears és l'obtenció d'uns grans beneficis per les seves explotadors. Per això, Ecologistes en Acció demana que no es renovi la llicència d'explotació d'Ascó I i II, i es procedeixi al seu tancament.

Ecologistes en Acció

www.ecologistasenaccion.org/article11727.html

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció