CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ocupació de seus bancàries en la jornada de lluita per denunciar els culpables de la crisi

Dissabte, 21 febrer, 2009

L'ocupació de diverses seus bancàries ha marcat la jornada de lluita d'aquest divendres 20 de febrer als Països Catalans per denunciar els culpables de la crisi econòmica que ja està tenint conseqüències negatives per a la classe treballadora.

La jornada s'ha convocat de manera descentralitzada per part de totes les plataformes, organitzacions i col·lectius locals que participen a la campanya "Que la crisi la paguin els rics".

L'ACCENT hem fet un recull de les principals accions que s'han fet en pobles i ciutats contra entitats bancàries:

>> 16 bancs tancats simbòlicament al barri de Gràcia

>> Sabadell fa sentir la protesta en bancs i caixes

>> A Tarragona s'ha fet una de les primeres accions: Cinquanta persones ocupen una oficina tarragonina del BBVA

>> Ocupació d'una seu del Banc Santander a Barcelona

>> Sants denuncia el paper dels bancs malgrat un gran desplegament policial que volia impedir-ho

>> Denuncien la crisi en entitats bancàries de Vilanova i la Geltrú

16 bancs tancats simbòlicament al barri de Gràcia

Gràcia en Crisi, la plataforma que agrupa les entitats gracienques que s'han sumat a la campanya, ha segellat simbòlicament 16 oficines bancàries en aquest barri barceloní. "Tancat per lladres", "Tancat perquè estem especulant" o "Rescaten els bancs mentre a tu t'acomiaden" són els lemes amb què han quedat empaperats bancs i caixes de la vila.

Un acte per donar claus per entendre la crisi va servir fa una setmana com a preàmbul a la jornada de lluita d'aquest divendres. A la xerrada organitzada per Gràcia en crisi hi va participar Jordi Torrents, que va exposar algunes idees per comprendre la crisi econòmica i les seves conseqüències per a la classes treballadora catalana, i Karim Akbih, represaliat per participar en una manifestació contra les 65 hores i la cimera del G-20.

Sabadell fa sentir la protesta en bancs i caixes

La jornada de lluita també s'ha fet sentir a Sabadell. Diverses entitats de la ciutat aglutinades a la plataforma ‘Que la crisi la paguin els rics’ han fet accions simbòliques davant de diverses entitats financeres per tal d’assenyalar-los com a culpables de la situació econòmica que s’està vivint.

Les accions van consistir en una performance que simulava el tancament de les caixes i bancs en qüestió. Per fer-ho, dues persones vestides amb granotes blaves i cascs d’obrer van pintar senyals fluorescents a les voreres de davant de les caixes amb frases com ‘Zona de perill’, ‘Usurers’ o ‘La crisi que la paguin ells’. Un altre dels activistes, disfressat de banquer, es va encarregar de parodiar aquest personatge i d’aquesta manera aconseguir l’atenció dels ciutadans i ciutadanes que circulaven pels carrers.

Aquestes accions es van realitzar a Sabadell en el marc de la campanya ‘Que la crisi la paguin els rics’ i van ser simultànies amb d’altres accions arreu dels Països Catalans. Aquesta plataforma impulsora està formada per sindicats, partits, organitzacions i d’altres moviments socials de l’esquerra rupturista, alguns dels quals tenen nucli local a Sabadell.

Sants denuncia el paper dels bancs malgrat un gran desplegament policial que volia impedir-ho

"Què és robar un banc comparat amb fundar-lo?". Inspirant-se en aquesta frase de Bertolt Brecht, la Comissió Anti-Crisi de l'Assemblea de Barri de Sants ha convocat una acció a aquest barri barceloní el divendres el vespre en el marc de la campanya. A l'hora que estava convocada la protesta hi havia un gran desplegament policial; però malgrat la intimidació policial, els activistes han decidit fer l'acció davant d'una oficina bancària per denunciar que les entitats financeres continuen guanyant beneficis a costa de la classe treballadora.

Al matí, a més, persones de la campanya han penjat 30 pancartes a les boques de metro, de la Renfe i dels Ferrocarrils dels barris de Sants i les Corts per denunciar la banca com a responsables de la crisi.

Ocupació d'una seu del Banc Santander a Barcelona

Una xerrada aquest matí al centre de Barcelona sobre la situació laboral en diverses empreses amenaçades per ERO ha acabat amb l'ocupació d'una oficina del Banco Santander a la plaça Catalunya. Unes 200 persones han participat en l'acció d'ocupar la seu bancària.

Entre els manifestants hi havia els treballadors i treballadores de Mahle, empresa de Vilanova i la Geltrú que ha amenaçat d'acomiadar 250 empleats amb un ERO. Els vilanovins estaven a la ciutat en una manifestació per aturar aquest expedient de regulació de l'ocupació.

Denuncien la crisi en entitats bancàries de Vilanova i la Geltrú

La campanya contra la crisi a Vilanova i la Geltrú ha assenyalat els responsables de la crisi econòmica encartellant diverses oficines bancàries de la població.

Ocupada una seu bancària a Tarragona

Aquest divendres 20 de febrer, diverses organitzacions, així com la campanya "Que la crisi la paguin els rics", han convocat una jornada de mobilització i han fet una crida a organitzar i participar en un seguit d'accions descentralitzades.

Amb aquest mena d’accions es pretén denunciar les conseqüències de la crisi sobre la classe treballadora, i alhora d’assenyalar els culpables d’aquesta situació. A Tarragona, els col·lectius i organitzacions participants han volgut deixar clar que “ens oposem a pagar nosaltres la crisi que han provocat ells”. Els organitzadors acusen el govern espanyol de fer polítiques al servei dels més poderosos, donant ajudes econòmiques multimilionàries als bancs i caixes sense demanar res a canvi, mentre el mateix govern no mou un dit per evitar els comiats massius que s’estan produint arreu del país els darrers mesos. I mentre quasi un milió de treballadors pateixen atur avui als Països Catalans, “els governs suposadament d’esquerres mantenen les retallades socials, i segueixen privatitzant serveis socials, ensenyament i sanitat”.

A Tarragona, cap al migdia una cinquantena de persones s’han acostat a l’entitat bancària del BBVA a la Rambla Nova, un cop allí s’han encartellat dos paperògrafs a l’exterior i acte seguit s’ha entrat a les oficines. Un cop a dins, han repartit octavetes i cridat consignes contra les privatitzacions de serveis, especialment de la banca, fins que han arribat diversos cotxes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’esquadra. L’acció s’ha pogut desenvolupar amb normalitat, i sense identificacions.

L'Accent


Uns 200 treballadors de Mahle es manifesten a Barcelona contra l'ERO de l'empresa que afecta la meitat de la plantilla

20.02.2009

Garraf Barcelona (ACN).- Uns 200 treballadors de l'empresa auxiliar del sector de l'automoció Mahle, de Vilanova i la Geltrú, s'han manifestat aquest divendres a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. El motiu de la convocatòria, segons els sindicats, ha estat per pressionar la negociació de l'ERO presentat per la direcció de l'empresa que preveu l'acomiadament de 250 persones de les 526 que formen la plantilla, gairebé la meitat dels empleats. Els representants sindicals insisteixen en demanar que l'ajust de l'ocupació que s'ha de realitzar com a conseqüència de la caiguda de l'activitat es faci a través de baixes voluntàries i prejubilacions, cosa que la direcció rebutja. L'ERO s'està negociant a la inspecció de treball.