CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

On posen la cartera posen la senyera

Dimarts, 25 setembre, 2012

Ho advertia Salvador Seguí el 1919 a l'Ateneu de Madrid. I ho certifica la realitat el 2012. L'anarcosindicalista advertia fa 93 anys que “si algun dia és parles seriosament d’independitzar Catalunya de l’Estat espanyol, els primers i potser els únics que s’oposarien a la llibertat nacional de Catalunya, foren els capitalistes de la lliga regionalista i del Fomento del Trabajo Nacional”. I en les darreres setmanes, totes les instàncies patronals i empresarials s'han posicionat en relació al debat sobre un estat propi. Amb matisos, gairebé totes s'hi han declarat en contra. I com més poder econòmic i financer, més en contra. La Caixa, Abertis, Agbar, Gas Natural Fenosa o Banc Sabadell mantenen un silenci infranquejable que el diari especialitzat 'El economista' interpreta com el rebuig de “la gran empresa catalana” a “la petició d'independència de Mas”. Fins i tot la CEOE, la patronal espanyola dirigida pel català Joan Rosell, ha reclamat, després d'un tens debat intern, “unitat de mercat” i ha advertit que la independència seria “un enorme problema”. En el rerefons, un primer senyal de l'estratègia anunciada pel PP d'activar l'empresariat per pressionar CiU contra el procés sobiranista obert a Catalunya.

Un esmorzar de luxe al Via Venetto

Probablement, la metàfora d'aquest posicionament empresarial es va viure el passat dimarts 18 de setembre al restaurant barceloní de luxe Via Venetto. Allà, dos dies abans de la trobada amb Mariano Rajoy, el president Mas va convocar l'elit empresarial i els propietaris de les majors empreses catalanes, que li van reclamar que frenés la deriva independentista, adduint que temien pels seus negocis i que tenen forts interessos comercials al mercat espanyol.

A l'esmorzar, organitzat per l'expresident de Borges Antoni Pont i que es convoca periòdicament, hi eren presents, entre d'altres, Juan Echevarria (expresident de Nissan i exsogre de Joan Laporta), Ricard Fornesa (conseller d'Abertis i expresident de La Caixa), Sebastià Salvadó (RACC), Casimiro Molins (Ciments Molins), Mariano Puig (Grup Puig), Joan Uriach (de la farmaceútica Uriach) o Josep Ferrer (Freixenet). Gairebé totes van aconseller a Mas prudència i cautela i evitar enfrontaments i alhora van defensar un nou pacte fiscal que no trenqui la unitat de mercat neoliberal, singular variant econòmica-financera de “la unidad de destino en lo universal” del règim franquista.

D.F. | 24/09/2012

http://www.directa.cat/noticia/posen-cartera-posen-senyera

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció