CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Organitzacions socials presenten un informe sobre el Centre d’Internament per a Estrangers d’Aluche (Madrid) on s’evidencia la sistemàtica vulneració de drets

Diumenge, 29 novembre, 2009

Les organitzacions socials Ferrocarril Clandestino, SOS Racismo Madrid i Mèdicos del Mundo Madrid, han presentat un informe que sota el títol “Voces desde y contra los Centros de Internamiento de Extranjeros” (CIE) recull els testimoniatges de prop de quaranta persones que han estat internades en el CIE d'Aluche (Madrid). Aquest informe és fruit del treball dels/les integrants de les tres organitzacions socials que durant dos anys venen realitzant visites a les persones internades en el CIE de Aluche i els seus familiars. La realitat descoberta darrera dels murs d'aquest centre els va fer plantejar la necessitat de denunciar públicament la seva existència i visibilitzar el dia a dia de les persones allí retingudes a través d'aquest document. S'han recollit més de quaranta testimoniatges gravats i transcrits per a aquesta finalitat. Aquestes són les seves veus.

La investigació s'ha realitzat al llarg de dos anys, durant els quals, s'han recollit les experiències de qui havien passat pel CIE d'Aluche. L'informe pretén donar veu a totes aquelles persones que van passar per aquest tipus de centres i que no van tenir l'oportunitat de denunciar la situació que van viure. Els testimoniatges evidencien les deficiències del centre i la vulneració de drets que sofreixen aquestes persones en diferents àrees. Es realitza una anàlisi d'aquestes vulneracions respecte a l'accés a la tutela judicial efectiva, el dret a la salut, condicions d'internament etc.

L'informe dona compte en primera persona de pràctiques sistemàtiques de tractes cruels i inhumans (maltractament físic, verbal i psicològic), així com dels abusos que es produeixen durant les expulsions i deportacions en l'aeroport de Barajas i de la violència estructural que suposen l'internament i l'existència d'aquests centres.

El dossier s'emmarca dintre de la campanya de denúncies públiques i legals que les citades organitzacions socials porten realitzant en els últims anys. Així mateix, s'emmarca en la campanya que s'ha realitzat contra l'aprovació de la reforma de la Llei d'Estrangeria que contempla entre altres modificacions, l'ampliació del termini d'estada en els CIE fins a seixanta dies, internament que cal recordar, es produeix per una mera falta administrativa i que no compleix amb les garanties contemplades en la Constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta reforma reflecteix la contradicció entre l'enduriment de les polítiques europees d'estrangeria, amb casos flagrants com el d'Itàlia, i el manteniment de les garanties en els estats de dret.

El dossier està sent presentat davant diverses institucions com la Delegació del Govern i el Ministeri de l'Interior, responsables del funcionament del centre, la Fiscalia i el Defensor del Poble, entre altres, així com en diverses ambaixades, organitzacions socials i mitjans de comunicació.

Us podeu descarregar el document al web: http://www.nodo50.org/IMG/pdf/95407.pdf