CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Organitzacions socials titllen de “neocolonialisme” les “pressions” a les quals la UE sotmet als països de Sud

Divendres, 8 gener, 2010

Madrid, 7 Gener. (EUROPAPRESS) -

Portaveus de desenes d'organitzacions socials de l'Estat espanyol, coordinades amb altres de la Unió Europea (UE) i Amèrica Llatina titllen de "neocolonialisme" i de "expoli" les "pressions" a les quals la UE sotmet als països del Sud perquè signin els tractats comercials promoguts des de la Unió Europea.

De cara a la Presidència Espanyola que ostenta Espanya des del passat 1 de gener, aquestes organitzacions mostren la seva repulsa davant el que qualifiquen de "projecte capitalista i neoliberal" i anuncien diverses activitats en contra de les accions polítiques que es desenvoluparan durant aquest semestre.

En concret, denuncien el "desmantellament i la privatització" dels serveis públics que, al seu parer, promou la Comissió Europea i que, com a conseqüència, produïxen una "desprotecció premeditada" dels ciutadans europeus. Així mateix, incideixen en el seu rebuig a la política de la UE sobre les fronteres, ja que amb ella, afirmen que els treballadors poden moure's per la Unió "lliurement" mentre que a les persones immigrants "se'ls posen barreres que violen els drets humans". "

Al ser una estructura creada amb l'objectiu d'enfortir les economies capitalistes i de millorar la competitivitat", expliquen que "totes les polítiques en matèria de transports, d'agricultura, finances i educació, entre altres, se supediten a l'objectiu econòmic i es concreten en un major expoli del medi ambient". "Denunciem que la UE és insostenible social i ambientalment", han declarat.

ACTIVITATS DE PROTESTA EN CONTRA DE LA UE

Per tot això, han anunciat nombroses activitats de protesta (fòrums culturals i mobilitzacions de denúncia) que es desenvoluparan de forma paral·lela a les accions polítiques que es portaran a terme majoritàriament a Espanya durant aquest primer semestre de l'any amb motiu de la Presidència Espanyola.

En concret, com acte central de totes les accions reivindicatives, apunten que des de les xarxes 'Ensalzando Alternativas 4' y 'Contra la Europa del capital y la guerra, y sus crisis. Por la solidaridad entre los pueblos' es desenvoluparà un "ampli ventall" d'activitats entre el 14 i 18 de maig. Així, el 14 s'iniciarà un Tribunal Permanent dels Pobles que jutjarà de manera simbòlica les accions de les multinacionals europees a Amèrica Llatina i Carib i la UE. Així mateix, el 15 de maig hi haurà un fòrum alternatiu paral·lel a la reunió oficial, a l'endemà tindrà lloc una mobilització per la solidaritat entre els pobles i una assemblea de moviments socials de la UE i Amèrica Llatina i Carib. Conclouen aquest acte central, diferents d'activitats "no violentes" que se centraran en la cimera oficial.

Segons van explicar, el calendari previst d'activitats començarà el pròxim 15 i 16 de gener amb un fòrum alternatiu a la reunió de ministres d'Energia i Medi Ambient que es farà a Sevilla, mentre que el 27 i 28 de gener hi haurà altre fòrum durant la reunió sobre Treball que se celebrarà a Barcelona. A més, el dia 24 de maig --data d'arribada prevista del president dels Estats Units, Barack Obama -- la Plataforma contra la guerra d'Afganistan ha confirmat que iniciarà actes de protesta. Així mateix, del 30 de maig al 1 de juny haurà mobilitzacions centrades en la reforma sobre la Política Agrària Comuna (PAC) i contra els transgènics, en paral·lel a la reunió de ministres d'Agricultura que tindrà lloc a Mèrida (Badajoz). Els portaveus també van anunciar un fòrum alternatiu i mobilitzacions davant la reunió de la Regió Euromediterránea del 6 i 7 de juny i, encara per determinar els dies, mobilitzacions centrades en el dret a l'autodeterminació del Sàhara coincidint amb la Cimera UE-Marroc que es desenvoluparà a Granada.

Las primeres organitzacions sociales convocants d'aquestes accions son: ACSUR-Las Segovias, ATTAC, Àgora Nord Sud, Amigos de la Tierra, Asamblea Antimilitarista de Madrid, Baladre, Campaña UE pa'qué?, Campaña ¿Quién debe a quién?, CEAR, CEDSALA, CGT, COIN, Colectivo de Jóvenes Comunistas, Colectivo Patio Maravillas, Confederación Intersindical, Cooperacció, Cristianos de Base, Ecologistas en Acción, Ekologistak Martxan Euskalherria, Ben Magec-Ecologistas en Acción de Canarias, Enginyeria Sense Fronteres, En Lucha, Entrepobles/Entrepueblos, Fundación CEPS, Fundación Contamíname para el Mestizaje Cultural, Fundación Hijos del Maíz, Iepala, Izquierda Anticapitalista, Izquierda Unida/Jóvenes de Izquierda Unida - CM, Komité Apoyo MST, La Promotora red de profesores de la UCM, Lliga dels Drets dels Pobles, Medicus Mundi Catalunya, Mundubat, Observatorio de la Deuda en la Globalización, OMAL - Paz con Dignidad, Ospaaal-solidaridad, Partido Comunista, PCPE, Partido Humanista, Plataforma Rural, Red Solidaria Ítaca, SETEM/SETEM-Catalunya, Verdegaia, Veterinaris sense Fronteres/Veterinarios sin Fronteras.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció