Parlem clar davant la nova agressió classista del govern de la Generalitat
Com expressàvem en el darrer comunicat, la vaga general d'universitats del 17-N ha aconseguit situar en el debat públic la situació actual de les universitats, el problema del seu finançament i, en definitiva, el model de política educativa del nostre país.
El Govern de la Generalitat anuncia noves mesures antisocials, amb un biaix clarament classista, ara per la via fiscal, per reduir en el 2012 el dèficit corrent fins a un 1% del PIB amb totes les conseqüències que implica respecte a una nova retallada de sous, l’augment de les taxes, el copagament encobert de la sanitat, l’ increment dels transports públics i un encariment del rebut de l’aigua.
Hi ha un guió escrit, dirigit i interpretat. El cop d’estat dels mercats i de l’oligopoli financer europeu i internacional han abocat a la ciutadania a donar tot el poder a la dreta, com ha passat sovint en les situacions històriques de pànic i de resignació (conegut: les forces conservadores es presenten com a salvadores davant la crisi i molta gent s’ho creu, alguns cínicament); El govern de la Generalitat ha actuat calculadament per tal de tenir ara les mans lliures i continuar amb la liquidació del que ens queda del dret universal a l’educació.
El pressupost que l’equip actual de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona ha presentat per a l’any 2012, i que pretén tirar endavant, és part d' aquesta estratègia, i segueix un guió semblant. Tan sols es pretén retallar, però no hi ha voluntat de cercar finançament alternatiu. Es demana informació econòmica completa per a la majoria, i tan sols es dóna informació limitada i fragmentària sobre la situació real de la UAB i de l’entramat empresarial que gira entorn de la Universitat i que alguns han muntat en benefici propi des de fa anys (fundacions, mestratges i cursos cogestionats amb empreses, spin-offs, etc.).
Des del punt de vista del finançament global i dels recursos que permeten d’assegurar el funcionament del servei públic de la universitat, cal recordar que a la UAB ens trobem davant unes condicions generades pels últims equips de govern, que moltes vegades han promogut unes polítiques que han oblidat el caràcter públic de les nostres activitats de docència i d’investigació, donant prioritat a activitats de lucre privat i de negocis amb corporacions empresarials. Quan algunes d’aquestes activitats deixen de ser rendibles per a la casta que se n’aprofita, es tanquen i, s’hi ha pèrdues, es traspassen a càrrec dels pressupostos generals. Es torna a repetir la història: els beneficis a repartir entre uns pocs, les pèrdues a distribuir entre tots i totes. Una gestió fosca i dubtosa que ha ocasionat una bona part del dèficit pressupostari actual i que no pot servir com a argument per demanar sacrificis.
CGT pensa -i així ho ha expressat en tot moment- que continuar amb aquesta política significa reduir la universitat pública, que és de tots, a ser un apèndix de l’empresa privada.
CGT vol manifestar a totes les treballadores i treballadors, siguin docents o personal d’administració i serveis, que si es continua apostant per la via de carregar sobre les esquenes dels més febles el desgavell financer a què s’ha arribat, s’aposta per la definitiva liquidació de l’educació com a dret universal que el poble de Catalunya exigeix i que ara es qüestiona perquè uns quants puguin continuar engreixant-se.
CGT creu que és possible una altra via!
Si els governs d’esquerra i de dreta i les burocràcies sindicals es sotmeten al consens del respecte i de l’obligació de reduir els dèficits, és possible una altra via, desitjable, necessària i justa. Aquesta via és la de la ruptura amb la dictadura capitalista i les seves instàncies (FMI i UE). Aquesta via és la del retorn al finançament sense interessos de les despeses públiques. Aquesta via és la de la reconquesta dels serveis públics i la nacionalització de la banca. Aquesta via és la de les organitzacions sindicals independents i lliures per defensar les reivindicacions dels treballadors i les treballadores.
Les nostres propostes a l’equip de govern de la UAB, extensibles a totes les universitat públiques són:
1) Augment dels cànons provinents de màsters propis i empreses spin-off i fundacions.
2) Fer incompatibles les reduccions en la docència oficial amb la participació en màsters i cursos no oficials.
3) Reducció dels càrrecs i encàrrecs de confiança nomenats pels rectorats.
4) Reduir els salaris molt elevats dels equipa de gerència així com les despeses de caràcter protocol·lari i sumptuari dels equips de govern.
5) Suprimir les aportacions financeres a fundacions i a les càtedres de gestió mixta participades per entitats privades amb ànim de lucre i/o financeres
6) Plantejar l’alienació d’immobles de titularitat de les universitats i situats fora dels recintes universitaris en els quals tinguin lloc activitats majoritàriament privades
7) Auditar urgentment la situació financera dels immobles de titularitat o participats per les universitats situats en els recintes universitaris en els quals majoritàriament no es desenvolupin activitats acadèmiques de caràcter públic i, en el cas que es consideri necessari, alienar-los.
8) Recuperar les universitats com espais de titularitat pública de caràcter acadèmic, progressivament totes les fundacions participades i procedint a vendre els seus actius quan aquests estiguin localitzats fora dels recintes universitaris i figurin a nom de societats instrumentals.
LLUITA PELS TEUS DRETS!
UNA ALTRA VIA ÉS POSSIBLE
Secció Sindical de la CGT Universitat Autònoma de Barcelona