CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Patronal i CCOO + UGT pacten que els salaris pugin el 0,5% aquest any i el 0,6% el 2013 i 2014

Dimecres, 25 gener, 2012

Els sous es revisaran a l'alça si els preus superen el 2%.

La revisió es farà segons la inflació, el preu del petroli i el PIB.

Més acords en flexibilitat, desvinculació i estructura de la negociació.


La CEOE, CCOO i UGT han redactat durant el matí d'aquest 24 de gener el principi d'acord assolit en matèria salarial que preveu increments del 0,5% per aquest any i del 0,6% per 2013 i 2014 davant el empitjorament de les perspectives econòmiques per aquest any .

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos , ha defensat la reforma laboral i ha afirmat que "l'impacte serà positiu perquè no pot anar a pitjor del que estava".

L'acord salarial es revisarà a l'alça si els preus pugen per sobre del 2%. El document obre per primera vegada la possibilitat que, en comptes d'utilitzar la variació de l'IPC a Espanya, es prengui com a referència el índex harmonitzat del conjunt de la zona euro o la variació del preu del petroli.

La compensació per la desviació de la inflació no serà consolidable. És a dir, si la inflació supera el 2% es compensarà a principis de l'any que ve als treballadors per les dècimes de desviació en un sol pagament, i no es consolidarà en les nòmines de 2013.

Per 2014, els salaris dependran de l'economia. Així, si el PIB creix menys de l'1% l'any anterior, la pujada serà del 0,6%, si creix més l'1% i menys del 2%, l'augment serà de l'1%, i si el creixement econòmic supera el 2%, els salaris s'incrementarien un 1,5% .

Al costat del tema salarial, les parts també van tractar altres assumptes com l'estructura de la negociació col·lectiva, per definir quins convenis tenen prevalença sobre altres, i l'aplicació del mecanisme de "desvinculació" , que permetria a les empreses en circumstàncies econòmiques adverses incomplir els convenis a què estan subjectes.

Flexibilitat interna

El conveni ha de, "com a contingut mínim", regular els "criteris, causes, procediments, períodes temporals i períodes de referència" per a la mobilitat funcional dels treballadors (la possibilitat que realitzin tasques diferents de les que en principi tenen assignades) i la distribució irregular de la jornada laboral.

En aquests casos, s'estableix que les modificacions hauran de negociar amb els representants dels treballadors i, si no hi ha acord, hauran de decidir les comissions paritàries.

En el cas del temps de treball, l'acord entre sindicats i patronals incrementa fins al 10% el percentatge de la jornada laboral que l'empresari podrà distribuir irregularment. També s'estableix una borsa de 5 dies, o 40 hores, que l'empresari podrà disposar per alterar el calendari anual previst.

Aquest document recull la necessitat de millorar la flexibilitat salarial incloent un percentatge del sou dels treballadors que depengui de la situació i els resultats de l'empresa. Així, els signants proposen que els convenis col·lectius substitueixin "conceptes retributius obsolets" per altres "vinculats a la productivitat i retribucions en l'empresa".

Desvinculació dels convenis

El tercer document signat recull un augment de les possibilitats de desvinculació o inaplicació en les empreses de les condicions de treball pactades en els convenis sectorials.

Més enllà dels salaris (que era l'única possibilitat en l'actualitat), els empresaris podran negociar amb els treballadors la desvinculació en els horaris i la distribució de la jornada fixats pel conveni sectorial, el règim de treball a torns, el sistema de remuneració, i les funcions de cada empleat.

No obstant això, assenyalen que el propi conveni sectorial ha d'establir les causes que justificarien aquesta desvinculació, que podrien ser "la disminució persistent del nivell d'ingressos o que les perspectives econòmiques de l'empresa puguin veure afectades negativament per l'aplicació del conveni sectorial ".

Finalment, l'acord afecta també a l'estructura de la negociació col·lectiva i estableix que els convenis sectorials o de comunitat autònoma hauran de "apostar de forma decidida per la descentralització de la negociació col·lectiva", és a dir, hauran de "propiciar la negociació en l'empresa ".

Acord definitiu aquesta setmana

Els sindicats han convocat el dimecres dia 25 als seus màxims òrgans de direcció (el Consell Confederal de CCOO i el Comitè Confederal d'UGT) perquè donin el seu vistiplau al principi d'acord. Quan rebin aquest suport és quan es podrà parlar d'acord en la negociació col·lectiva.

Les converses entre patronal i sindicats per prorrogar l'acord de moderació salarial fins al 2014 va donar un gir al desistir la CEOE de la seva petició de congelar les retribucions dels treballadors com a mínim durant dos anys. El president de la patronal, Joan Rosell, ja admetia dilluns que les negociacions progressaven.

* Notícia extreta de RTVE:

www.rtve.es/noticias/20120124/salarios-subiran-05-este-ano-segun-preacuerdo-entre-patronal-sindicatos/492140.shtml

>>> En la notícia de RTVE us podeu descarregar els documents amb els acords adoptats a nivell salarial, de desvinculació dels convenis, de flexibilitat interna i estructura de la negociació col·lectiva, per tal de conèixer amb més detall allò que estan acordant els sindicats institucionals i la patronal.