‘Peiró 42’, espectacle escènic sobre la figura de Joan Peiró, que es representarà el 28 d’octubre a Barcelona
'Peiró 42', un temps de somnis i revolució social. Un home que va viure la història
Un home condemnat a mort rep la proposta de salvar la vida si renuncia a les seves idees i s’uneix a l’enemic. Ell ho rebutja i és assassinat. Així va acabar els seus dies el 1942 Joan Peiró i Belis, nascut el 1887 a Hostafrancs i impulsor de la cooperativa del vidre a Mataró. 'Peiró 42' és un projecte "crossmedia", amb un documental audiovisual i una representació teatral, que vol recuperar i dignificar la memòria de Joan Peiró, 75 anys després de la seva mort i en el marc del centenari del Congrés de Sants, una fita històrica del moviment obrer dins la qual ell va ser un dels protagonistes.
D’una banda, 'Peiró 42' és un documental on mitjançant escenes de ficció, entrevistes, imatges d’arxiu i fonts documentals originals s’exposen en primera persona els valors del cooperativisme i l’anarcosindicalisme, a partir de la figura de Joan Peiró, dirigent de la CNT que va arribar a ser ministre d’Indústria durant la Segona República.
Però 'Peiró 42' és també un espectacle escènic sobre la figura de Joan Peiró, que es representarà diumenge 28 d'octubre a les 18 h al Teatre Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre de Barcelona, Plaça Margarida Xirgu s/n. Les escenes recreades s’enriqueixen amb la participació musical de Mireia Vives i Borja Penalba, l’Orquestra de Mataró i el Cor Peiró, format per 25 cantaires. El actors David Pruna i Jaume Amatller “Notxa” donen vida a Joan Peiró de jove i de gran, respectivament. Les entrades costen 10 euros, o nou si es compren en línia de forma anticipada.
'Peiró 42' s’ha fet arran del 75è aniversari de l’afusellament de Joan Peiró, amb sis companys seus de la CNT, el 24 de juliol de 1942 a Paterna. També s’inclou i de fet tanca els actes de commemoració dels 100 anys del Congrés de Sants, que va transformar i reforçar el moviment obrer a Catalunya amb figures tan destacades com Salvador Seguí, Ángel Pestaña o el mateix Joan Peiró.
https://www.youtube.com/watch?v=j3CuiEbRvWk