CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per a CGT el nou reglament d’estrangeria apuntala la criminalització de la població migrant

Diumenge, 15 maig, 2011

El 30 abril 2011 va ser publicat al BOE el Reial decret 557/2010, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei Orgànica 4 / 2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, conegut comunament com Reglament d'Estrangeria, i que entrarà en vigor als dos mesos de la publicació.

Per a la CGT aquest nou reglament d'estrangeria és un instrument més de discriminació i criminalització a la població migrant.

Això, en primer lloc, perquè és el desenvolupament de l'última reforma de la llei d'estrangeria, una reforma duta a terme el desembre de 2009 i que va suposar una de les majors restriccions de drets a la població migrant de la història. Cal recordar que la reforma suposava la limitació del dret a la reagrupació familiar, l'augment del temps de reclusió en els Centres d'Internament, el greu enduriment de les condicions d'accés a la justícia gratuïta o l'increment del règim sancionador. Doncs bé, ja que el Reglament suposa el desenvolupament de la Llei d'Estrangeria no fa sinó apuntalar aquestes restriccions de drets operades en l'última reforma.

En segon lloc, és un Reglament molt confús i complex: 266 articles, 101 més que l'anterior i 25 disposicions addicionals donen compte de la seva extensió. Aquest fet origina un sistema molt complex d'autoritzacions de residència mai vista fins ara que conformen un ventall que va des del immigrant poc qualificat que renova el seu permís amb prou feines i on són tot traves i obstacles en el camí, fins al immigrant altament qualificat l' que se li ofereixen certes facilitats per establir-se a Espanya. El Govern aprofita l'actual context de crisi econòmica i no amaga la seva aposta per prioritzar la contractació de treballadors nacionals, encara que per això hagi de vulnerar drets de les persones migrants.

En tercer lloc, el Reglament destaca per la inclusió de nous conceptes jurídics indeterminats que produiran amb total seguretat una major discrecionalitat per part de l'administració. Conceptes com ara el de "esforç d'integració "ens recorden a les polítiques d'estrangeria de la dreta europea , com els programes d'instrucció a Holanda, o el contracte d'integració de la França de Sarkozy.

En definitiva, el Reglament és una mesura més per fer pagar la crisi d'origen financer i immobiliari a la classe treballadora i als que menys tenen. Per tot això, CGT s'oposa al reglament i seguirà lluitant per la defensa dels laborals i socials de la classe treballadora ja sigui nacional o estrangera.

Secretaria d'Acció Social - Comitè Confederal CGT

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció