CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per la defensa de l’ensenyament de qualitat i per a tothom. Solidaritat amb els i les estudiants represaliades

Dijous, 12 novembre, 2009

Durant el curs passat, estudiants i treballadors/es de l’ensenyament a Catalunya es van mobilitzar per a fer front a l’onada de privatitzacions dels serveis públics, i en concret de l’ensenyament, que els governs català, de l’Estat Espanyol i de la Unió Europea estan promovent des de fa temps. Les lluites contra el denominat Pla de Bolonya van estendre’s per totes les universitats de Catalunya amb assemblees massives, vagues, ocupacions de facultats, manifestacions, etc. i van ser brutalment reprimides per la policia i també pels propis rectors de les universitats, especialment els de les Universitat de Barcelona (Dídac Ramírez), Universitat Autònoma de Barcelona (Lluís Ferrer) i Universitat Pompeu Fabra (Josep Joan Moreso). Aquesta repressió va comportar diverses càrregues policials dins i fora dels campus universitaris, entre elles les del dia 18 de març amb més de 200 persones ferides, desallotjaments policials d’instal·lacions universitàries, l’obertura d’expedients contra estudiants (dels quals 7 han acabat amb expulsions d’entre 1 i 3 anys) i l’obertura de judicis penals contra més de 100 estudiants, molts d’ells promoguts per denúncies de les pròpies universitats.

Aquesta onada repressiva està sent dirigida tant per les autoritats acadèmiques com per les administracions polítiques, amb el suport dels sectors més reaccionaris i vinculats a l’empresa privada del món universitari. La finalitat d’aquesta repressió es l’aniquilar d’arrel les protestes que defensen un ensenyament universitari adreçat també a la classe treballadora, on es limitin els mecanismes de selecció econòmica (increment dels preus de les matrícules, incompatibilitat per a combinar estudis i treball), on es prioritzi una educació integral, adreçada a crear persones lliures i amb capacitat crítica, capaces d’autogestionar la seva pròpia vida, i implicada amb l’entorn social i on les condicions laborals de les persones que treballen en la docència i administració dels centres educatius siguin dignes. La repressió patida pels i les estudiants va encaminada a silenciar aquestes reivindicacions que afecten al conjunt de la classe treballadora, ja que pretenen garantir el seu accés a un dret tant bàsic i elemental com és l’accés a l’ensenyament de qualitat.

Durant les properes setmanes més de 100 estudiants hauran d’afrontar judicis penals per diversos fets ocorreguts entre maig de 2008 i març de 2009. Des de la Confederació General del Treball:

• Exigim als diferents rectorats i a les instàncies polítiques i judicials oportunes l’arxiu immediat de tots els procediments oberts i que es depurin responsabilitats pels episodis repressius succeïts, en especial les brutals càrregues policials del 18 de març de 2009.

• Fem una crida al conjunt d’afiliats i afiliades a participar en les convocatòries que es derivin d’aquests judicis, a solidaritzar-se amb els i les estudiants represaliades i a continuar reivindicant un ensenyament lliure, gratuït, de qualitat i autogestionat per al conjunt de la societat i a l’assistència a la concentració "Sembrem Llibertat", a les 19h a Pça. Universistat.

Propers judicis:

- Divendres 13 novembre, jutjats de Cerdanyola del Vallès

- Divendres 18 desembre, jutjats de Cerdanyola del Vallès

- Dimecres 18 novembre, Ciutat de la Justícia, Barcelona

- Dijous 26 novembre, Ciutat de la Justícia, Barcelona

Secretaria d'Acció Social CGT Catalunya